23 april 2018 om 03:00
Luister naar

Applaus graag

Het Westen moet applaudisseren voor Kim Jong-un nu deze de Noord-Koreaanse kernproeven en raket­testen opschort. Dat is de boodschap van de Chinese staatsmedia aan de VS, Japan en andere landen die met strenge sancties het bewind in Pyongyang tot de orde wilden roepen. Ook die sancties moeten onmiddellijk worden afgeschaft. Want het Westen is in vergelijking met Noord-Korea een ‘boosaardige dwergkabouter’ wat betreft het ‘serieus zoeken naar vrede en ontwikkeling’. De Chinese commentaren passen bij de werkelijke boodschap van Kim Jong-un, vrijdag tegen de Arbeiderspartij van Korea. De opbouw van een nucleaire kernmacht is voltooid, sprak Kim, in ‘een briljante overwinning’ op alle tegenstand.

Dat is heel wat anders dannucleair ontwapenen, wat het doel is van de internationale sancties. Daarover rept Kim met geen woord. Integendeel, de al geproduceerde kernwapens zijn volgens hem ‘een gekoesterd machtig zwaard’ en een garantie voor het regime.

Kim Jong-un volgt zo precies het voorbeeld van India en Pakistan, die elk ook zes proeven uitvoerden om de kracht van hun illegale kernwapens te testen.

Belangrijker is dat Kim zo het initiatief voor de komende topontmoetingen met de Zuid-Koreaanse president Moon en de Amerikaanse president Trump naar zich toe heeft gehaald. Alleen westerse commentaren vragen zich af waarom Kim nu al zo veel heeft opgegeven. Chinese staatsmedia geven namens Pyongyang en ­Peking het antwoord: het is nu aan het Westen om Kim royaal te belonen. Applaus en cadeaus graag.

En, meest belangrijk, een stoel naast Trump. Twee wereldleiders, op gelijk niveau, de droom die Kims vader en grootvader nooit wisten te bereiken.

De prijs voor die droom was onmenselijk hoog. De sancties werden steeds harder naarmate de atoomproeven en rakettesten verder gingen. Vorig jaar nog daalde de export uit Noord-Korea met een derde. Zelfs Kim Jong-un gaf vrijdag toe dat de burgers de broekriem steeds verder moesten aanhalen. Voor grote delen van Noord-Korea was bittere armoede het enige perspectief. Moet dat regime nu worden beloond voor een misdadig beleid?

En toch, wat een verademing is dit, vergeleken met de harde oorlogstaal van nog maar enkele maanden geleden, toen doelwitten als Hawaï serieus rekening hielden met een kernaanval. Wat de bedoeling van Kim ook precies is, dit biedt daarmee vergeleken verrassende mogelijkheden. En, laten we dat hopen en bidden, ook een echt perspectief op vrede en ontwikkeling voor het al zo lang onderdrukte en gehersenspoelde Noord-Koreaanse volk.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.

Commetaar

Poetins referendum over de oorlog en het 'nieuwe Rusland' waarvan hij alleen de bestemming bepaalt

Vladimir Poetin heeft zich verzekerd van een zesde termijn. Daarin heeft de Russische natie volgens hem ervoor gekozen de bestemming van het land in handen van één persoon te leggen - die van hem en hem alleen.