Luister naar

Houd vast, die scheiding van machten

Nieuws
President Macron kan zijn officiële staatsbezoek aan de VS, dinsdag, mooi gebruiken om te herinneren aan het briljante Franse erfgoed van de scheiding der machten.
Rogier Ormeling
maandag 23 april 2018 om 03:00
De Amerikaanse president Trump heeft wel respect voor zijn Franse collega Emmanuel Macron. Vorig jaar was Trump op de Franse nationale feestdag in Parijs. De militaire parade maakte zo veel indruk op Trump, dat hij dit voorbeeld volgt.
De Amerikaanse president Trump heeft wel respect voor zijn Franse collega Emmanuel Macron. Vorig jaar was Trump op de Franse nationale feestdag in Parijs. De militaire parade maakte zo veel indruk op Trump, dat hij dit voorbeeld volgt. ap / Michel Euler

Geen Europese leider kan het zo goed vinden met Donald Trump als de Franse president Emmanuel Macron. De Franse president lijkt althans de rol van Amerika’s voornaamste Europese gesprekspartner te hebben overgenomen van de Britse premier Theresa May. Vorig jaar, tijdens de Franse nationale feestdag op 14 juli, onthaalde Macron Trump in Parijs met een militaire parade. Trump was daar zo van onder de indruk, dat er op 1 november tijdens de Amerikaanse veteranendag nu ook een militaire parade in Washington wordt gehouden (al zullen er om beschadiging van het wegdek te voorkomen geen tanks voorbij rollen).

Ook tijdens het gezamenlijke strafbombardement – door de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk – als reactie op de aan Assad toegeschreven chemische aanval in Douma, presenteerde Macron zich nadrukkelijk als wereldleider die mede de lijnen uitzette.

controle van de macht

Op 24 april geniet hij bovendien de eer om, sinds Trump het Witte Huis bewoont, als eerste buitenlandse regeringsleider een officieel staatsbezoek aan de VS te mogen afleggen. Een uitgelezen kans om Trump te herinneren aan het briljante erfgoed van Charles de Montesquieu (1689-1755). De mens is onvolmaakt en macht geeft altijd aanleiding tot misbruik, daarom dient de macht te worden gedeeld en gecontroleerd, zo stelde de Franse filosoof. Op basis van deze nuchtere constateringen ontwierp hij zijn trias politica oftewel machtenscheiding. Daarbij is de uitvoerende macht in balans met de wetgevende en rechterlijke macht. Op tot dan toe ongekende wijze brachten de Amerikaanse founding fathers Montesquieu’s staatsinrichting in praktijk.

Natuurlijk zal Trump een dergelijk lesje staatsinrichting hem niet in dank afnemen. Zoals hij vermoedelijk ook het hoofdartikel in The New York Times van 15 april, met de kernachtige kop: ‘De president staat niet boven de wet’, aan zijn laars zal lappen.

speciale aanklager

De kans dat hij het onderzoek van speciale aanklager Robert Mueller – naar eventuele connecties tussen het campagneteam van Trump en de Russische inmenging bij de verkiezingen, en naar presidentiële obstructie van de rechtsgang – de nek zal omdraaien lijkt met de dag groter. Trump deinst er immers allang niet meer voor terug om zowel Mueller als diens supervisor onderminister van Justitie Rod Rosenstein openlijk en keihard aan te vallen.

Hoewel er zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden al maanden geknutseld wordt aan wetsontwerpen die Mueller moeten beschermen, toont de Republikeinse meerderheid in beide kamers van het Congres geen haast om die in stemming te brengen. En mocht een dergelijke wet worden aangenomen, dan is het bovendien twijfelachtig of de president deze ondertekent. ‘De president is geen koning, maar een burger, die de praesumptio innocentiae (‘niemand is schuldig totdat het tegendeel bewezen is’) en andere vormen van bescherming geniet, maar ook blootstaat aan gerechtelijk onderzoek.

Wij hopen dat Trump dit erkent. Zo niet, dan zal de reactie van Republikeinse wetgevers niet alleen de toekomst van het presidentschap en van een van ’s lands grootste politieke partijen bepalen, maar ook die van het Amerikaanse experiment zelf’, zo besloot het hoofdartikel van The New York Times.

vurig pleidooi

En de toekomst van de liberale democratie in het algemeen, waar ook ter wereld, zo had eraan toegevoegd kunnen worden. Ook elders zullen uitvoerende machten zich namelijk bevestigd voelen in hun streven om de rechterlijke macht aan zich te onderwerpen. In zijn speech op 17 april in het Europees Parlement hield Macron een vurig pleidooi ter verdediging van de Europese liberale democratieën tegenover nationalistische, illiberale en autoritaire krachten. Weliswaar noemde hij Trump in dit verband niet, maar diens onophoudelijke diskwalificerende ondermijning van onafhankelijke instituties als de vrije pers en de rechterlijke instanties, kan de Franse president moeilijk zijn ontgaan. Reden genoeg om zich ook tijdens zijn bezoek aan het Witte Huis op onmiskenbare wijze schatplichtig te betonen aan zijn grote landgenoot Montesquieu. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stemmen op een christelijke partij in Europa? 'Het gaat om wat mensen doen, niet wat ze belijden'

Neemt het belang van de Europese verkiezingen voor u toe nu CU en SGP misschien beide geen zetel bemachtigen? Welke overwegingen maken acht ND-lezers als ze gaan stemmen?

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

De verhalen van Daphne Wesdorp maken ons tot getuigen van oorlog

Daphne Wesdorp is 26 jaar oud, maar heeft meer oorlog gezien dan de meeste mensen. In de afgelopen paar jaar reisde ze voor het Nederlands Dagblad naar landen als Oekraïne, Irak en Ethiopië.

Vaak zitten in verhalen over religieverlating ook complexe onderhandelingen met de tradities en gemeenschappen waar je vandaan komt.

Reken af met luie en oneerlijke vooroordelen over mensen die hun religie verlaten

Veel religieverlaters gaan niet over één nacht ijs. Het is vaak een pijnlijk proces waarbij er veel op het spel staat: je geloof, familie, werk en vriendschappen. Luister eerlijk naar hen, schrijft Nella van den Brandt.

Arbeidsmigranten vallen buiten onze vangnetten van empathie, en hebben weinig verdedigers. Ze worden gezien als economische noodzaak.

Wij, die van jongs af leerden voor onszelf op te komen, weten niet hoe het is arbeidsmigrant te zijn

Er worden in ons land massaal mensen uitgebuit: arbeidsmigranten. We voelen ons vaak weinig met hen verbonden. Schrijfster Anna Looije: 'Maar elke daad van goedheid voor deze kwetsbare groep wordt door God gezien.'

Protest tegen het verdwijnen van normale kassa's bij dit Albert Heijn filiaal in Utrecht.

Afrekenen bij een kassadame of -heer is er nauwelijks nog bij. Ik mis contact bij de zelfscankassa

Thijmen Sprakel doet bij de zelfscankassa van Albert Heijn een ontdekking: hij mist iets. Contact! Met een mens. En nu zoekt hij een supermarkt met een menselijk gezicht.

Mosab Hassan Yousef, een ex-Hamas strijder die nu christen is. 'Ik ben de zoon van de oprichter van Hamas - opgevoed en opgeleid met als doel om Israël te vernietigen. Ik ben tot een keerpunt gekomen en heb Joden van harte lief.

Er zijn hoopvolle voorbeelden in Israël en Gaza: mensen met een trauma die elkaar willen liefhebben

David Verboom begrijpt steeds minder van wat er in Israël gebeurt. Maar een messiasbelijdende voorganger in Israël en een ex-Hamas strijder uit Gaza geven hem hoop.