Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Anderlecht vreest voor tweede plaats na nederlaag in Genk

Anderlecht-spits Lukasz Teodorczyk gaat het luchtduel aan met Omar Colley van RC Genk.Beeld BELGA

Hein Vanhaezebrouck ziet de wereld even vierkant draaien. Nul op zes en een resem gemiste kansen verspreid over drie dagen hebben zijn discours doen omslaan van 'Club wordt nerveus' naar 'misschien moeten we nog strijden voor plaats vier'.

"Efficiëntie zal bepalen waar we stranden." Aldus Hein Vanhaezebrouck, daags voor de eerste play-off-wedstrijd tegen AA Gent. "Het is al het hele seizoen het probleem: we scoren moeilijk. We hadden nooit nul op zes mogen halen uit onze wedstrijden tegen Standard en Genk." Sprak Leander Dendoncker, zaterdagavond.

Anderlecht telt zes op vijftien na de heenronde in play-off 1. Het had meer kunnen (en moeten) zijn. Morioka vanaf vijf meter op de paal in de slotfase tegen Gent, Ganvoula vanaf vijf meter in de handen van Ochoa in de slotfase tegen Standard, Bruno vanaf vijf meter binnen het bereik van Vukovic in de slotfase tegen Genk. "Wij hebben gescoord tegen Brugge uit een vrijschop en tegen Standard na een hoekschop", haalde Vanhaezebrouck veelzeggend zijn schouders op. Voeg er nog maar de strafschop bij in Charleroi. Rest, in zevenenhalf uur play-off-voetbal, die van Morioka (ook al tegen Charleroi) en die van Markovic (tegen Genk) als enige doelpunten uit een actie.

Dat is RSC Anderlecht niet.

Wel veel kansen

Mocht in De slimste mens gevraagd worden naar vijf trefwoorden voor het voetbal van Vanhaezebrouck, dan is één altijd 'kansen'. Een ploeg van Vanhaezebrouck mag nog zo slecht voetballen, de automatismen zullen er altijd voor zorgen dat er kansen komen. Hoe beter het spel, hoe meer kansen. Anderlecht haalde zaterdag in Genk niet het niveau van in Sclessin, en zelfs niet van de wedstrijd tegen Club, en toch stapelde paars-wit in het laatste kwartier drie goede mogelijkheden op elkaar: Teodorczyk kopte onbegrijpelijk naast, Vukovic stak zijn hand tegen een bal van Saïef, en Bruno miste onbegrijpelijk.

In Brugge woedt de discussie of Ivan Leko twee spitsen dient op te stellen of anderhalf. En kan hij kiezen uit Wesley, Diaby, Vossen, en Dennis. Vanhaezebrouck heeft géén spitsen, hij moet kiezen uit Teodorczyk en Ganvoula.

Dat is RSC Anderlecht niet.

Waar is de tijd dat Michel Verschueren naar Moeskroen reed om er 100 miljoen frank, omgerekend 2,5 miljoen euro, te betalen voor Nenad Jestrovic op één been - de Serviër diende zich die zomer te laten opereren. Jestrovic kreeg van de Anderlecht-fans evenwel al snel de bijnaam 'Jestrogol'.

Mulder, Rensenbrink, Koller, Radzinski... Anderlecht heeft een rijke traditie van grote aanvallers. Dit seizoen is het een haai zonder tanden

Mermans, Mulder, Vandenbergh, Rensenbrink, Koller, Radzinski, Frutos, Mitrovic... Anderlecht heeft een rijke traditie van grote aanvallers. Dit seizoen is Anderlecht een haai zonder tanden.

Lukasz Teodorczyk heeft, met een seizoen dat hij van zijn leven niet meer zal herhalen, doen uitschijnen dat René Weiler een goede trainer is. Vandaag is hij een spookrijder die alleen maar ravage aanricht aan de ploeg.

Racing Genk is trouwens ook een elftal dat niet uitblinkt in efficiëntie. "Eindelijk krijgen we eens loon naar werken", zuchtte Philippe Clement, die zijn jongens eens te meer goed zag voetballen. Karelis en Samatta zijn lang geen Sonck, Dagano of Strupar. Je moet niet ver zoeken waarom Genk alweer alle moeite had om play-off 1 te halen, en waarom het zijn dominantie te zelden kan omzetten in resultaten.

Het verschil zat hem zaterdag in 'De Pass'. Briljant, het doorsteekballetje van Alejandro Pozuelo, dat de winning goal van die andere uitblinker Trossard inluidde.

Bezit Clement geen sterke spits, hij kan altijd nog terugvallen op zijn Spaanse kandidaat-Gouden Schoen. Die van Anderlecht, Lazar Markovic, is simpelweg niet fit genoeg om elke play-offwedstrijd het verschil te maken.

"We hadden veel te weinig présence in de box", zuchtte Vanhaezebrouck. "Het wordt een helse strijd voor wie weet zelfs de vierde plaats." Teodorczyk en maats gaan van Vanhaezebrouck nog een zwartkijker maken.

U kunt een stad kopen, een dierentuin, een skihal, een voetbalploeg, maar voorzitter: koop wat goede spitsen.