Kurt Van Eeghem is binnenkort te zien als bisschop in het nieuwe seizoen van ‘Chantal’.

Na acht jaar komt Kurt Van Eeghem weer op televisie, als bisschop in ‘Chantal’: “Ik kenne min West-Vloms nog”

In zijn laatste wapenfeit op televisie pleitte hij nog voor het algemeen Nederlands, maar binnenkort hoor je ’m voor het eerst in plat West-Vlaams. Kurt Van Eeghem (71) krijgt een gastrolletje in het nieuwe seizoen van ‘Chantal’.

Wout Desmytere

De acteercarrière van Kurt Van Eeghem beslaat geen dikke boeken, maar er zit wel een lijn in. “In Witse speelde ik ooit een simpele kanunnik, dus ik ben al in rang gestegen”, klinkt het met een lach. “Hierna hoop ik op de paus. Scenaristen overal ter wereld, neem nota.” Over zijn verhaallijn mag hij nog niks verklappen, maar hij staat het meest op de set met Wim Opbrouck. “Het wordt dus een clash of titans.”

En, niet te vergeten, het wordt ook een primeur. Want wie Kurt Van Eeghem zegt, zegt verzorgd taalgebruik. Ook aan de telefoon spreekt hij zo correct, dat je nooit zou vermoeden dat zijn wortels in Zeebrugge liggen. “Dat mag ook niet, hé. Ik heb, in mijn functie als presentator, het Nederlands altijd gehuldigd. Mo mok je gin zorgen, ik kenne min West-Vloms nog.”

Nog twintig jaar door

Veel televisie kijken doet hij niet meer. Sinds het einde van De scherpslijper, zijn taalrubriek in Iedereen beroemd, heeft de presentator van het iconische De drie wijzen zijn focus verlegd. Boeken schrijven is nu zijn voornaamste bezigheid, aangevuld met het geven van lezingen.

“Ik breng mijn avonden door in theaters en concertgebouwen. En uitgesteld kijken, dat is aan mij niet besteed. Al heb ik me met Chantal wel geweldig geamuseerd. De verhalen zitten slim in elkaar, het is goed gespeeld en ziet er geweldig uit.” Maar voor het zover is, trekt hij eerst een maand naar Roemenië ter research van z’n nieuwste boek. Van stoppen met werken is er dus geen sprake, en ook met zijn gezondheid gaat het goed.

Zes jaar geleden werd prostaatkanker – de ziekte waaraan ook zijn jongere broer Marc overleed –bij Van Eeghem vastgesteld. De ziekte werd bedwongen, maar begin dit jaar moest hij vaker dan gewoonlijk – om de drie maanden – bloedonderzoeken laten doen. “Maar de resultaten waren gelukkig prima. Ik ben vertrokken voor nog twintig jaar. Wat prima is, want pausen worden doorgaans zéér oud.” (lacht)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER