Leuvense studenten hebben na een fuifnacht heel wat afval opgeruimd
Foto: Loko

Studenten ruimen Oude Markt in Leuven op: "We laten na een fuifnacht te veel afval achter op straat"

In Leuven hebben studenten vanmorgen de Oude Markt opgeruimd. De studenten willen met hun actie respect tonen voor de arbeiders die elke ochtend de straten proper maken. Er werd heel wat afval opgeruimd. Zoals verpakkingen van half opgegeten pita's tot blikjes en petflessen. 

"We geven toe dat studenten veel rommel op straat achterlaten, dat moet beter",  zegt Sofie Ooms van de Leuvense Studentenkoepel LOKO.  Om te tonen dat ze zich bewust zijn van het probleem, staken enkele studenten vanmorgen vroeg de handen uit de mouwen.  Ze assisteerden medewerkers van de reinigingsdienst bij hun dagelijkse kuisronde. Daarbij vulden ze maar liefst 42 vuilniszakken met in totaal 217 kg zwerfafval.

Half opgegeten pita's, petflessen, kapot gegooide vuilniszakken

“We willen graag een sterk signaal geven,” aldus Sofie. “Enerzijds naar de medewerkers van de dienst stadsreiniging, dat we hun werk hard appreciëren. Anderzijds naar onze medestudenten, om er toch extra op te letten dat ze afval in de vuilbakken gooien.”

“De stad investeert fors in propere straten en pleinen”, aldus Thomas Van Oppens (Groen). Hij is schepen voor Studentenzaken en Stadsreiniging in Leuven. “Onze medewerkers gaan al vanaf 7 uur 's morgens op pad met 16 straatstofzuigers en enkele veegkarretjes. In 2022 ruimden we in totaal maar liefst 250 ton zwerfvuil op. Het zwerfvuil bestaat vooral uit sigarettenpeuken, plastic verpakkingen, koffiebekers, blikjes en petflessen. Het zou natuurlijk nog beter zijn als dit afval niet op de grond, maar in de vuilbakken belandt, of thuis wordt weggegooid."

De studenten vulden in totaal 42 vuilniszakken met zwerfvuil
Foto: Loko

Meest gelezen