Theo Francken vindt dat "het tijd is om wakker te worden".
Foto: Belga

N-VA wil fiscale aftrek voor investeringen in defensie

De N-VA pleit voor een fiscale aftrek van 10 procent voor bedrijven die willen investeren in defensie. Het is een van de ingrepen die de partij naar voren schuift om de middelen die naar onze defensie gaan op te krikken. Want een sterke defensie is nodig om onze welvaart veilig te stellen, luidde het bij de voorstelling van het Defensieplan waarmee de N-VA naar de verkiezingen trekt.

Zoals bekend komt ons land lang niet in de buurt van het NAVO-engagement om elk jaar 2 procent van het bbp naar defensie te laten vloeien. België bengelt zelfs achteraan het peloton. De regering-De Croo stelde een groeipad op om tegen 2035 aan dat percentage te komen. 

Voor N-VA moet dat al in 2029 een feit zijn. "Het is tijd om wakker te worden", zegt Kamerlid Theo Francken (N-VA). "Ze gaan ons gewoon verplichten om sneller te gaan. Als het Joe Biden niet is, dan zal het wel Donald Trump zijn."

Om aan die 2 procent te komen, is een jaarlijkse investering van 5 miljard euro nodig. En dat terwijl ons land de komende jaren al op zoek zal moeten gaan naar ettelijke miljarden om de begrotingsput te dichten. Toch noemt Francken dat cijfer "niet onoverkomelijk", of toch "relatief". Daarvoor vergelijkt hij met de 200 miljard euro uitgaven in de sociale zekerheid die voor 2030 worden vooropgesteld. 

"Veiligheid verwaarloosd"

"Er moet een nieuw evenwicht komen tussen harde veiligheid en zachte veiligheid, want we zijn volledig uit balans", vindt Francken. "De verhoging van de sociale bescherming is zo breed gezet dat ze onbetaalbaar is geworden, maar de harde veiligheid is intussen verwaarloosd." 

Een aantal recepten van N-VA om aan die investeringen te komen, zijn bekend. Vele ingrepen situeren zich binnen de sociale zekerheid. Maar de partij wil ook met een fiscale aftrek voor investeringen in defensie en research-and-development-toepassingen middelen losweken. 

Meest gelezen