Direct naar artikelinhoud
Voetbal

CEO Pro League mag aanblijven maar moet voortaan binnen de lijntjes kleuren

Marc Coucke (links) en Pierre François. Die laatste maakte zich omstreden in de zaak-Moeskroen, maar weet de dans te ontspringen.Beeld Photo News

Pierre François blijft vooralsnog aan als CEO van de Pro League en lid van de onafhankelijke expertencommissie die het voetbal 'zuiverder' moet maken. Hij krijgt wel de dwingende boodschap om voortaan binnen de lijntjes te kleuren.

, en

Pierre François mag zijn functies bij de Pro League behouden. Leest u even het persbericht mee: "De algemene vergadering bevestigt unaniem het vertrouwen in Pierre François en is van oordeel dat hij kan blijven functioneren als CEO van de Pro League. Op een na alle clubs bevestigden hem ook in zijn functie als lid van het Expert Panel."

Meer uitleg krijgt het voetbal niet. "We blijven werken", dat soort holle uitspraken. Maar de Pro League, waar men de voorbije weken graag uitpakte met een roep om meer 'transparantie', gaf gisteren geen inhoudelijke toelichting. De afgevaardigden van de clubs wezen naar hun voorzitter. Maar ook Marc Coucke wenste geen vragen te beantwoorden. Er zou maar eens een kritische bij kunnen zitten.

Navraag leert dat de vergadering niet zozeer ging om de positie van François als CEO. Die discussie zal volgens informatie van Het Laatste Nieuws later ten gronde gevoerd worden. Maar dat hij ondertussen zo weinig tegenwind krijgt als lid van het Expert Panel - eerder nog bekend als 'onafhankelijke' expertencommissie - is wel opmerkelijk. Club Brugge was naar verluidt het enige lid dat François echt onder vuur nam. KV Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns stelde dan weer kort dat de CEO "zich goed verdedigd had".

Zo blijft alles vooral bij het oude. Exact wat Coucke wilde. Want François vervangen, zou tijd vragen. En tijd heeft Coucke niet

Volgens informatie van Het Laatste Nieuws tekende de Pro League wel enkele krijtlijnen uit waarbinnen François zich in de toekomst zal moeten bewegen. Hij mag niet meer tussenkomen om Belgische clubs aan buitenlandse overnemers te helpen of advies geven bij licentiedossiers, zoals hij bij Moeskroen heeft gedaan. Bronnen binnen de Pro League melden ook dat François zich verontschuldigd heeft over zijn communicatie in de zaak-Moeskroen, waarin hij een kandidaat-koper rechtstreeks doorverwees naar makelaar Pini Zahavi.

Openlijke mea culp

De redenering dat 'iedereen wist dat Zahavi de macht had bij Moeskroen' en een openlijke mea culpa dat zijn communicatie inderdaad hoogst ongelukkig was, volstond voor de meeste leden om mee te gaan in betoog van François. De CEO zelf hield zich gedurende de soms hevige discussies vooral op de achtergrond.

"Uiteindelijk beslist de Pro League. François heeft de pen vast, maar de beslissingen zullen van de raad van bestuur komen", klinkt het berustend bij een voordien nochtans kritisch lid. Ook de door Moeskroen gedupeerde clubs (OHL, KV Mechelen, Westerlo, Lommel) hielden zich opvallend gedeisd in de discussie over het functioneren van de CEO.

Zo blijft alles toch vooral bij het oude. Exact wat Coucke wilde. Want François vervangen, zou tijd vragen. En tijd heeft hij niet. Marc Coucke en het Expert Panel hebben zich voorgenomen op de komende algemene vergadering op 17 december hun maatregelen voor te stellen. Een race tegen de klok waarover Coucke herhaalde dat België een voortrekkersrol zal spelen op internationaal vlak. Hij beloofde ook na die algemene vergadering wel uitgebreid te zullen communiceren.