Overleg in Londen na 5 uur afgelopen, premier Theresa May: “Kabinet steunt Brexit-plan”

De Britse ministers hebben hun overleg over het voorlopige backstop-akkoord afgerond. De regering geeft groen licht voor het Brexit-plan. Dat heeft de Britse premier Theresa May aangekondigd in een korte persconferentie. “Ik geloof, met mijn hoofd en hart, dat deze beslissing in het belang is van het hele Verenigd Koninkrijk”, klonk het. Ierland reageert alvast positief.

evdg

Dat de vergadering 5 uur heeft geduurd in plaats van de voorziene 3 uur, was volgens de Britse media geen goed nieuws. Theresa May beaamde in de persconferentie dat er een “lang, uitgebreid en gepassionneerd debat” plaatsvond alvorens het kabinet akkoord ging met het Brexit-plan.

“In belang van heel het land”

“Ik geloof rotsvast dat dit het beste was wat we konden onderhandelen. Het was aan het kabinet om te beslissen of we hiermee verder konden, en de collectieve beslissing was om het ontwerpakkoord goed te keuren en de onderhandelingen verder te zetten”, kondigde May aan.

© AFP

Het overleg duurde uiteindelijk heel wat langer dan gepland. “We hebben deze beslissing niet licht genomen. Maar ik geloof, met mijn hoofd en hart, dat deze beslissing in het belang is van het hele Verenigd Koninkrijk”, zei May.

LEES MEER. Eindelijk een Brexit-deal? Wij beantwoorden de belangrijkste vragen

Het Britse kabinet zat sinds 15 uur onze tijd samen in Downing Street 10 om het voorlopig ontwerpakkoord over de backstop - het vangnet voor een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland - te bespreken. De backstop was de laatste hindernis voor een volledig Brexitakkoord met Brussel.

“Moeilijke dagen in het verschiet”

Donderdagochtend gaat May naar het Britse Lagerhuis om de parlementsleden tekst en uitleg te geven. Daar riskeert de premier heel wat tegenkanting: de Noord-Ierse unionisten van DUP geven de regering gedoogsteun, maar kondigden al aan dit akkoord niet te aanvaarden omdat Noord-Ierland anders behandeld wordt dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. “Natuurlijk liggen er nog moeilijke dagen in het verschiet voor mij, het kabinet en de EU”, zei de premier. Maar ze verwacht “in de komende dagen en weken” tot een definitief akkoord te komen.

(lees verder onder de video)

Toch nog niet zeker

Zelfs met de steun van haar regering is een definitief Brexitakkoord nog lang niet zeker. De Europese staatshoofden en regeringsleiders moeten de tekst nog officieel bekrachtigen op een Europese top, waarschijnlijk op 25 november, waarna ook het Europees parlement en het Britse parlement het licht op groen moeten zetten.

Vooral dat laatste belooft een uitdaging te worden: May heeft de goedkeuring van 320 parlementsleden nodig, maar komt er met haar eigen Conservatives al vijf tekort. Bovendien zouden een aantal hardliners binnen haar partij wel eens tegen kunnen stemmen.

Volgens EU-Brexitonderhandelaar Michel Barnier is woensdag alvast een “belangrijke stap gezet” richting een ordentelijke Brexit. Dat zei hij woensdagavond tijdens een persconferentie in Brussel. Donderdagochtend voor 8 uur overlegt Barnier met Europees president Donald Tusk, waarna die vermoedelijk een extra Europese top bijeenroept.

“We hebben een goede oplossing gevonden”, klonk het bij Barnier. “Het was belangrijk voor ons en voor Groot-Brittannië om dit degelijk te regelen.” Het ontwerpakkoord over de Brexit, een klepper van 585 pagina’s, “is doorspekt met het recht van de Europese Unie”, zei hij. “Het laat bedrijven en burgers toe om zich voor te bereiden op de Brexit.”

Ierland is tevreden

Ook Ierland reageert positief: het Brexit-ontwerpakkoord lijkt in overeenstemming met de Ierse doelstellingen bij de onderhandelingen, zegt de Ierse premier Leo Varadkar.

Varadkar zegt nog steeds te hopen dat beide partijen “een betere oplossing zullen vinden” voor de Ierse grens na de Brexit dan de ‘backstop’-regeling uit het ontwerpakkoord. De ‘backstop’, of vangnet, moet een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland vermijden als de EU en Groot-Brittannië na afloop van de overgangsperiode nog geen nieuw handelsakkoord hebben.

Varadkar wijst erop dat het Goedevrijdagakkoord uit 1998, dat het Noord-Ierse vredesproces garandeert, een van de Ierse Brexit-prioriteiten was. Vrij verkeer over de grens heen, het “herbevestigen van onze plaats in het hart van de EU” en het beschermen van de Ierse economie waren de andere. “Voor al die punten hebben we vandaag een bevredigend resultaat”, zegt Varadkar.

Guy Verhofstadt en premier Michel reageren

In een eerste reactie op het ontwerp-Brexitakkoord laat Europees Parlementslid Guy Verhofstadt zich positief uit. Verhofstadt is in het parlement verantwoordelijk voor het Brexit-dossier. Hij onderhandelde niet mee, maar omdat het parlement moet stemmen over het uiteindelijke akkoord, is het belang van zijn tussenkomst niet te onderschatten.

“Het akkoord dat is bereikt, maakt het mogelijk om een hechte relatie te behouden tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk”, zegt Verhofstadt in een videoboodschap op Twitter en Facebook. De voormalige Belgische premier wijst erop dat de absolute prioriteit van het parlement erin bestaat de burgerrechten te vrijwaren van EU-onderdanen die in het VK wonen.

Verhofstadt is ervan overtuigd dat de noodoplossing voor de Ierse grenskwestie (de ‘backstop’) die de onderhandelaars overeenkwamen ervoor zal zorgen dat er geen harde grens komt tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek en dat het Goedevrijdagakkoord wordt gerespecteerd.

Premier Charles Michel noemt het voorlopige Brexitakkoord een “belangrijke stap vooruit”, maar “we zijn er nog niet”. Dat zegt hij op twitter. “We zullen de teksten nu zorgvuldig analyseren om te controleren of ze compatibel zijn met onze Europese waarden.” Hij noemt het “vitaal” dat het Verenigd Koninkrijk en Europa “stabiele partners” blijven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen