Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Het einde van de droogte is nog niet in zicht.Beeld Joris Casaer

Wonen wordt weer duurder door de strengere isolatieregels die Vlaanderen kopers oplegt. De regering laat een geheime proef met genetisch gemodificeerde maïs al anderhalf jaar toe. En volgens mobiliteitsexpert Kris Peeters is de file niet het echte probleem. 

In het nieuws

1. Wonen wordt weer duurder: Vlaanderen verplicht koper tot drie van zes mogelijke isolatie-eisen

Wie vanaf 2021 een woning koopt of erft die niet aan de laatste energienormen voldoet, moet volgens het nieuwe Vlaamse Energieplan binnen de vijf jaar ingrijpende isolatiemaatregelen doorvoeren. Goed voor het klimaat, maar nefast voor de huizenmarkt?

2. Regering laat geheime proef met 'gehackte' maïs al anderhalf jaar toe

Al anderhalf jaar experimenteert het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) met genetisch gemodificeerde maïs. Daarvoor gebruikt het een nieuwe methode waarover nog geen duidelijke Europese wetgeving bestaat. Toch heeft de regering toestemming gegeven voor de geheime proeven.

3. In twee jaar dubbel zoveel ongevallen met elektrische fietsen

Het aantal ongevallen met elektrische fietsen is de afgelopen twee jaar verdubbeld en het aantal dodelijke slachtoffers steeg ook enorm. In 2017 werden 977 ongevallen genoteerd, waarvan 22 met fatale afloop. In 2015: 515 ongevallen en 14 doden, in 2016: 742 ongevallen en 13 doden.

4. Trump waarschuwt Iran: "Bedreig de Verenigde Staten nooit meer, of de gevolgen zullen ongezien zijn"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter fors uitgehaald naar de Iraanse president. Trump waarschuwde Hassan Rouhani in grote letters de VS "nooit nog te bedreigen, of u zal de gevolgen ondervinden zoals nog maar weinigen ondervonden hebben in de geschiedenis". Rouhani had de VS afgelopen weekend gezegd "niet met vuur te spelen" in het conflict met Iran.

5. "Vermijd zaterdag op vakantie te vertrekken": code rood in heel Europa tijdens wisselweekend

De verkeersprognose op de Europese wegen voor dit weekend voorspelt weinig goeds: de drukste dagen van de zomervakantie komen er aan. Zuidwaarts of terug noordwaarts, het zal weinig verschil uitmaken, aldus mobiliteitsorganisaties Touring en VAB. Tijdens het eerste wisselweekend zijn files onvermijdelijk. Zaterdag is een rode dag op alle Europese wegen.

Aan het koffieapparaat

1. Einde hitte en droogte nog niet in zicht: "Hittegolf met temperaturen tot 34 graden op komst"

Gisteren steeg het kwik tot 30 graden en het ziet er naar uit dat het ook de rest van de week zo warm zal blijven. Deze week krijgen we immers de eerste hittegolf van het jaar. Het KMI zond gisteren dan ook een hittewaarschuwing uit.

2. "De file is niet het echte probleem"

In de Verenigde Staten werd 100 jaar geleden al nagedacht over rekeningrijden, zegt Kris Peeters, de bekendste mobiliteitsexpert van Vlaanderen. Dat de Vlaamse regering dat principe nu heeft goedgekeurd, vindt hij een goede zaak. "Ik zeg soms dat de file weer verlengd is wegens groot succes."

3. Instagram-fenomeen Flo Windey vindt nooit rust: "Tenzij in de armen van iemand, maar dat lukt niet 7 op 7"

De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Twintig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: StuBru’s festivalreporter Flo Windey (23). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?

Flo Windey.Beeld Stefaan Temmerman

4. Waarom zelfs seks saaier wordt als je er vanille aan toevoegt

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: National Vanilla Ice Cream Day.

5. Hoe een melkvoerder uit Lede drie onschuldigen de gevangenis in praat

Aflevering twee van onze reeks over Jos Cels, journalist en verbeten strijder tegen gerechtelijke dwalingen. Het geboortedorp van Jef Vermassen wordt in het voorjaar van 1955 opgeschrikt door een stoutmoedige overval op de melkman. Hij kan twee daders identificeren als Jozef en Cesar. Jozef is installateur van jukeboxen, en dat maakt zijn alibi in de ogen van justitie niet erg geloofwaardig. Tot Jos Cels zich in de zaak vastbijt.