Tijger bijt paard en man dood in Carnotstraat: deze dieren konden ooit ontsnappen uit de Zoo

Planckendael stond vrijdagvoormiddag in rep en roer door een ontsnapte leeuwin die rond de middag jammer genoeg werd doodgeschoten. Ook de Antwerpse Zoo kreeg in zijn 175-jarige geschiedenis al te maken met ontsnappingen.

il, bl

LEES OOK. Leeuwin ontsnapt “door menselijke fout” in Planckendael: dier is doodgeschoten

De spectaculairste ontsnapping dateert uit 1868. Een tijger die in een transportkooi wordt geleid, slaagt erin om te ontsnappen. Het dier bijt in de Carnotstraat een paard dood en gaat daarna achter de doodsbange koerier aan.

De man kan ontkomen. Een toevallige voorbijganger wordt wel ter plekke aangevallen en opgegeten. Het dier wordt doodgeschoten door het Zoo-personeel in het bijzijn van de toenmalige Zoo-directeur Jacques Vekemans.

Nu zou de wereld op z’n kop staan, maar toen was dat goede reclame. Het fatale incident lokte een massa extra bezoekers.

© rr

Leeuwin zakt door ijs

Een leeuwin kan, in de jaren tachtig, ei zo na ontsnappen. Een verzorger die nog maar net in dienst is, laat het dier buiten, terwijl het water rond het verblijf bevroren is. Als een laborante komt langsgelopen, zet de leeuwin een spurtje in. Ze zou vlotjes over de omheining geraken, ware het niet dat ze op het allerlaatste moment door het ijs zakt en verdrinkt.

Gorilla op de loop

In 1994 gaat in Antwerpen een gorilla op de loop omdat een verzorger een van de deuren vergeet dicht te doen waardoor het beest vrij rondloopt in het mensapengebouw. Hij geraakt niet buiten, maar heeft zich wel tegoed gedaan aan het lekkers in de keuken.

Maar ook zonder ontsnappingen zijn er al gewonden gevallen in Antwerpse Zoo. In 2002 wordt een jonge vrouw door een jaguar gebeten nadat ze voor een mooi kiekje over de omheining is geklommen.

En een jaar eerder takelt een bongo die met zijn horens vastzit, een verzorger lelijk toe. De verzorger probeert het dier los te maken, maar zo heeft de bongo het duidelijk niet begrepen.

© rr

Ontsnappingen kunnen ook mooi zijn. In juni 2014 zorgt een hevige hagelstorm voor gaten in het koepeldak van de vlindertuin. Een tiental zeldzame vlinders, onder andere de blauwe morpho, kan wegvliegen.

De diertjes leven maar enkele weken en dus roept de Zoo op om ze niet te vangen en terug te brengen, maar om ze gewoon te laten vliegen en ervan te genieten.

Ook in Planckendael in Muizen staan enkele ontsnappingen in de geschiedenisboeken. In 2005 kunnen twee jachtluipaarden de benen nemen.

Door een vergetelheid van een verzorger kunnen Uran en Uria in amper enkele seconden ontsnappen. De dieren blijven wel in de onmiddellijke omgeving rondhangen.

Het veiligheidsplan treedt in werking. Alle bezoekers worden rustig geëvacueerd naar het restaurant buiten het park. Binnen het halfuur kunnen de verzorgers de dieren weer op hun plaats krijgen. De opgetrommelde dierenarts en scherpschutters moeten niet tussenkomen.

© Planckendael