© IvM

VS, Afrikaanse landen en India willen niet alle diamantinvoer langs Antwerpen laten passeren

Volgens bronnen die het persagentschap Reuters sprak, willen de VS de afspraak van de G7 herbekijken om Russische diamanten van de markt te houden.

Bron: Reuters

Die boycot houdt in dat alle bedrijven die diamanten uitvoeren naar een G7-land zelf certificaten aandragen om te bewijzen dat de edelstenen niet uit Rusland komen.

Vanaf september moeten alle diamanten groter dan 0,5 karaat eerst in Antwerpen een digitaal paspoort krijgen met blockchain, het digitale logboek dat ook door cryptomunten wordt gebruikt.

Een oudere, Amerikaanse maatregel om de invoer van Russische diamant stop te zetten, maakte een uitzondering voor stenen die in India waren gepolijst en via hubs als Dubai werden ingevoerd. De presidenten van Angola, Botswana en Namibië, samen goed voor 30 procent van de diamantaanvoer ter wereld, noemen één centraal invoerpunt voor de G7-markt onrechtvaardig en zeggen dat het in hun inkomsten zou snijden.

Volgens zeven Amerikaanse bronnen die Reuters sprak, wil de Amerikaanse overheid de afspraak die vorige december werd bereikt nog eens herbekijken. Ze maken nog deel uit van de werkgroepen, maar zouden niet meewerken om de strenge controles uit te werken.

Een woordvoerder van de regering Biden zegt dat de het Amerikaanse standpunt over de ban niet gewijzigd is, maar dat er twijfels zijn of de traceerbaarheidscontroles kunnen worden geïmplementeerd tegen 1 september, en of ze gelden voor de Verenigde Staten of enkel voor de EU.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER