© LL.P (Sudpresse)

Antwerpenaar 12 uur vast in diepste grot van het land: “Gelukkig kan Alex het navertellen”

Na twaalf penibele uren is een 63-jarige speleoloog uit Antwerpen zaterdag gered uit de diepste grot van België. De voorzitter van een Merksemse speleologieclub was op een diepte van zestig meter plots vijftien meter naar beneden gevallen in de Trou Bernard.

Jeroen Deblaere

De Trou Bernard in Yvoir bij Namen is bij speleologen een populaire trekpleister. De grot is de diepste van ons land. “Je kunt er tot 140 meter diep gaan, droog”, aldus Björn van Staeyen, voorzitter van het Vlaams Verbond van Speleologen (VVS).

Zaterdagmiddag daalden Schotenaar Alex De Roover (63), voorzitter van de Merksemse speleologieclub TRT, en enkele leden van de club af in de bekende kloof. Rond de middag zette De Roover een verkeerde stap. Dat gebeurde op een diepte van zestig meter. De Roover viel vijftien meter naar beneden en liep meerdere breuken op.

© RR

Vrijwilligers

Wat volgde was een urenlange reddingsactie die uiteindelijk pas na middernacht afgerond werd. Alex De Roover werd met een brancard naar boven gebracht en werd nadien naar een ziekenhuis afgevoerd. Hij was zondag niet bereikbaar voor een reactie. Ook zijn clubleden wensten niet te reageren. Ze kwamen zondag wel samen met verschillende speleologen, onder wie ook Björn van Staeyen van VVS. “Over de toestand van de betrokkene kunnen we niets zeggen. Wij zijn geen dokters”, reageert hij. “Gelukkig kan Alex het navertellen.”

Dat is niet in het minst te danken aan de vele vrijwilligers van Spéléo-Secours, een organisatie gespecialiseerd is in reddingsacties onder de grond. “De groep bestaat uit vrijwillige speleologen die opgeroepen kunnen worden als er iets gebeurt”, legt van Staeyen, zelf ook vrijwilliger, uit. “Ze hebben allemaal een opleiding van twee jaar gevolgd en oefenen vijf weekends per jaar. Speleologie is de enige sport waarin de leden zelf voor de reddingen zorgen.”

Beschermen tegen onderkoeling

Alleen dokters of spoedverpleegkundigen kunnen met een kortere opleiding bij Spéléo-Secours. Zaterdag was dan ook vrij snel een dokter-speleoloog tot bij De Roover afgedaald. “Die heeft hem onderzocht en heeft geprobeerd hem te beschermen tegen onderkoeling”, zegt Benoît Lebeau van Spéléo-Secours, die de opdracht leidde. In de grot is het erg vochtig en hooguit twaalf graden. “Daarna begon een enorm zware opdracht: op sommige plaatsen is de grot héél smal, zeker in de salle rouge(‘rode zaal’, red.), en daar moesten we ruimte maken. Je kunt er maar een per een voorbij. Het was dus heel moeilijk om het slachtoffer op een draagberrie uit de grot te krijgen.”

Om half tien begon de eigenlijke evacuatie, die ook nog een hele tijd duurde. “Gelukkig was hij altijd bij bewustzijn”, zegt Lebeau. “Hij had ook nog kracht om goed mee te werken op de moeilijkste stukken.”

De vrijwilligers van Spéléo-Secours, een pool van ongeveer tachtig speleologen, doen jaarlijks ongeveer drie interventies. “Maar dat gaat dan veelal over kleinere interventies waarbij mensen geëvacueerd moeten worden als ze vermoeid, verdwaald of lichtgewond zijn”, zegt van Staeyen. “Een ernstige interventie als deze is er maar eens in de drie jaar.”

Volgens de burgemeester van Yvoir gebeuren er af en toe kleinere ongevallen in de Trou Bernard, maar vielen er geen doden.

© LL.P (Sudpresse)