zaterdag 23 februari 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Mehmet Üstün: “Van Liesbeth Homans mag een moskee vijf jaar lang geen enkele fout maken of ze krijgt nooit een erkenning.” Dick Demey

politiek

Moslimexecutieve niet gelukkig met nieuwe criteria van Homans (N-VA)

“Moeilijke erkenning moskeeën werkt segregatie in de hand”

Brussel“De 47 moskeeën in Vlaanderen die hun erkenning al hebben aangevraagd, moeten volgens de oude procedure behandeld worden en zouden geen vijf jaar moeten proefdraaien.” Dat zegt Mehmet Üstün, voorzitter van de Moslimexecutieve, naar aanleiding van de nieuwe criteria die Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) wil invoeren voor de erkenning van moskeeën.

Minister Homans heeft nog geen enkele moskee erkend en is ook niet van plan om dat de komende vijf jaar toe te laten. Een erkenning betekent dat een moskee een financiering van de provincie krijgt en dat bijvoorbeeld de imam betaald wordt door de Belgische overheid.

Nadat ze de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen introk, bestelde Homans een studie bij de KU Leuven. Die studie dient nu als basis voor de nieuwe erkenningscriteria, niet alleen voor moskeeën maar ook voor protestantse en orthodoxe erediensten. Homans maakte die criteria vrijdag bekend. Zo wil ze niet dat lokale geloofsgemeenschappen nog geld aanvaarden van een andere staat. Ze vraagt ook transparantie over de financiering en imams moeten aangesteld worden door de Moslimexecutieve. Bovendien moeten moskeeën vijf jaar proefdraaien voor ze erkend worden.

 BELGA

Vijf jaar zonder fout

“Wij hebben enkel het rapport van de KU Leuven gelezen, de erkenningscriteria hebben we via de media moeten vernemen”, zegt Mehmet Üstün van de Moslimexecutieve. Vooral de proefperiode van vijf jaar zit hem dwars. “In die periode mag een moskee geen enkele fout maken of ze krijgt nooit nog een erkenning. Daarmee straf je een hele gemeenschap. Dat kan toch niet”, zegt Üstün. Homans wil de financiering van de moskeeën ook via de gemeenten in plaats van de provincies laten gebeuren. “Daar hebben wij geen probleem mee. Maar de moskeeën hebben jaren geleden al 47 dossiers ingediend. Die moeten nog zeker via de oude procedure worden behandeld, anders is dat niet eerlijk. Wij hebben ook nog veel vragen: mag een Diyanet-moskee nu nog imams laten overkomen uit Turkije of niet? En mag je ook helemaal geen geld aannemen uit het buitenland, ook als je daar transparant over bent? Het nieuwe decreet dat de minister hierover aan het schrijven is, maakt alles nog moeilijker. Mensen gaan zich gediscrimineerd voelen. Homans werkt hierdoor segregatie in de hand. Er staan trouwens nog veel meer moskeeën klaar om een erkenning aan te vragen, maar aangezien die andere dossiers niet vooruitgaan, hebben ze dat nog niet gedaan.”

In andere regio’s levert de erkenning minder problemen, zegt Üstün. “In Wallonië gaat het traag, maar het gaat wel vooruit. In Brussel gaat het goed.”

Volgens justitieminister Koen Geens (CD&V), die federaal bevoegd is voor de erediensten, komt Homans ook nogal laat met haar erkenningscriteria. “Ik vrees dat sommige moskeeën alles samen al tien jaar aan het wachten zijn op een erkenning”, zegt hij.

Het is onduidelijk of Homans erin zal slagen om de nieuwe criteria nog deze legislatuur in te voeren.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws