donderdag 19 juli 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De Limburgse dames op het EK in Italië. V.l.n.r.: Freyke Vanhees, Rhune Vanhees, Lara Francken en Amber Hendriks.  hbvl

softball

Vier Limburgse meisjes aan de slag op EK

“Taxi papa en mama bedanken”

Vier Limburgse meisjes maken deel uit van de 15-koppige Belgische selectie op het EK Softball in het Italiaanse Staranzano. De 17-jarigen Amber Hendriks, Lara Francken, Freyke Vanhees en de 13-jarige benjamin Rhune Vanhees zetten allen hun eerste stapjes in de jeugdopleiding van tweedeklasser Sunville Tigers Zonhoven. Intussen schopten ze het tot de Belgische nationale ploeg. “We willen vooral beter worden”, klinkt het in koor.

“Na een knappe voorronde hebben we ons bij de laatste acht geschaard op dit EK”, aldus een lovende Mark De Permentier, die als bondslid mee instaat voor de ontwikkeling van de sport. “Dit is een uitstekende prestatie gezien de erg jonge selectie, waarin de Limburgse meisjes hun waarde meer dan bewezen.”

“Klopt helemaal”, glimlacht Amber Hendriks. “Na een kansloos verlies tegen een erg sterk Tsjechië (0-15), wonnen we van Bulgarije (22-0) en Servië (6-5). In de match tegen Bulgarije kwamen zeven van de 22 runs van de Limburgse meisjes. Dat bewijst dat we een positieve bijdrage leveren aan het team.”

Wilskracht

“Maar vooral de wedstrijd tegen Servië wonnen we door een teamprestatie van jewelste in nochtans erg moeilijke omstandigheden”, vult Lara Francken aan. “Onze overwinning was er immers eentje van pure wilskracht. Na een vroege achterstand en een peptalk van pitcher Nina De Permentier konden we in de zesde inning alsnog de scheve situatie rechtzetten waardoor we ons tot de beste acht ploegen van dit EK mogen rekenen.”

“Dat ik als invaller op een kritisch moment mijn steentje kon bijdragen, deed de overwinning eens zo zoet smaken”, vertelt Rhune Vanhees. “Onze groep hangt enorm aan elkaar. Dat is meteen de kracht van ons team. Dat we tegen het Amerikaans getinte Ierland en tegen meervoudig Europees kampioen Nederland niet konden winnen is geen verrassing. Vandaag geven we nog eens alles tegen Duitsland en daarna volgt nog een finalewedstrijd, die ons hopelijk plek 7 oplevert”.

In de lift

Rhune en grote zus Freyke verkasten vorig jaar van het Zonhovense Sunville Tigers naar Royal Greys uit Merksem. “We zijn erg ambitieus en wilden vooral beter worden. Daarom trekken we als het huiswerk het toelaat tweemaal per week naar Antwerpen om te trainen. Ik heb vooral op tactisch vlak grote sprongen gemaakt. Softball zit als sport in de lift. Zo spelen we ook wedstrijden in Nederland. Uiteraard moeten we taxi papa en mama enorm dankbaar zijn maar zowel wij als onze nationale ploeg plukken er de vruchten van.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws