Fransen pakken wereldrecord voor het bakken van het grootste stokbrood af van de Italianen

De bakkers tijdens hun recordpoging© REUTERS

Een groep bakkers uit een buitenwijk van Parijs is erin geslaagd om een stokbrood - baguette - van maar liefst 140 meter en 53 centimeter te bakken. Daarmee is de eer van de Franse natie gered.

Reuters

Tijdens een bijeenkomst voor bakkers en patissiers in Suresnes, nabij Parijs, heeft een team bakkers een nieuw wereldrecord gevestigd voor het bakken van het langste stokbrood. Dat reikt maar liefst 140 meter en 53 centimeter ver, blijkt na een officiële meting van Guinness World Records.

Daarmee geven de Fransen hun Italiaanse vakgenoten het nakijken. Vijf jaar geleden werd er in Como een stokbrood van 132 meter en 62 centimeter gebakken. Maar als er één wereldrecord is dat de Fransen toebehoort, dan wel dat van baguette met het meeste strekkende meters, in dit geval goed voor net geen halve Eiffeltoren.

“Alles is gevalideerd, we zijn zeer blij om dit record gebroken te hebben en dat dit in Frankrijk gebeurd is”, tekent persagentschap Reuters op uit de mond van Anthony Arrigault. Wanneer hij geen wereldrecord-brekend stokbrood staat te bakken, houdt hij al van ’s ochtends vroeg zijn eigen boulangerie open.

Aan het bakken van een echt Frans stokbrood zijn regels verbonden: een baguette moet ongeveer zestig centimeter lang zijn, gemaakt zijn van tarwemeel, water, zout en gist en mag ongeveer 250 gram wegen. Na aanschaf ermee rondparaderen onder de arm is optioneel.

De bakkers zijn om drie uur in de nacht van zaterdag op zondag aan de recordpoging begonnen. Er was een speciale traag rijdende oven gebouwd om het stokbrood op te warmen. Dat zag er op de foto’s alvast knapperig en goudbruin uit. De minimale dikte van vijf centimeter werd gehaald.

Na afloop werd het stokbrood in stukken verdeeld en uitgedeeld aan het publiek. De overschot ging naar daklozen. Of er bijpassende kazen en wijnen voorzien waren, is niet bekend.