Willem-Alexander, Máxima en prinsessen aangekomen in Emmen

Nieuws
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane zijn zaterdagochtend aangekomen in Emmen. Daar werden ze ontvangen door burgemeester Eric van Oosterhout en Jetta Klijnsma, de commissaris van de Koning in Drenthe. De familie viert daar de 57e verjaardag van koning Willem-Alexander.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 11:31
Afbeelding
beeld anp

Bij aankomst zong Bouke & The ElvisMatters Band een verjaardagslied voor de koning. Máxima zong het verjaardagslied luidkeels mee.

Ook onder anderen prins Constantijn, prinses Laurentien, prins Floris en prins Pieter-Christiaan zijn bij de viering. Oudere familieleden zoals prinses Beatrix en prinses Margriet zijn er al jaren niet meer bij. De koninklijke familie bezoekt diverse pleinen waar onder meer gedanst wordt en spellen worden gespeeld. Daarnaast zingen Bouke Scholten en Jannes voor de koning.

Honderden toeschouwers

Langs de route drommen honderden mensen om een glimp op te vangen van de koninklijke familie of om Willem-Alexander een hand te geven. Er wordt gejuicht en volop foto’s gemaakt. Ook vanaf balkons kijken mensen toe hoe de koninklijke stoet voorbij trekt.

Voor het eerst in meer dan twintig jaar vieren de Oranjes Koningsdag in Drenthe. De laatste keer was in 2002: toen bezocht koningin Beatrix op 30 april Meppel en Hoogeveen. Beatrix koos op Koninginnedag vaak voor twee verschillende plaatsen, meestal in dezelfde provincie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

36 aanhoudingen bij protesten Amsterdam, 5 agenten gewond

Bij de pro-Palestijnse protesten op en in de buurt van het Binnengasthuisterrein in Amsterdam zijn sinds woensdag 36 betogers aangehouden. Dat zegt de Amsterdamse korpschef Frank Paauw in het programma Sven op 1 op NPO Radio 1.

Afbeelding

Tesla versnelt banenreductie in China, zeggen bronnen

De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla versnelt de banenreductie in China. Deze week is het bedrijf begonnen met het ontslaan van klantenservicemedewerkers, ingenieurs, productiemedewerkers en logistiekmedewerkers, volgens bronnen die met persbureau Bloomberg spr..

Afbeelding

Partijleiders roepen demonstranten op te stoppen met geweld

Partijleiders Rob Jetten (D66) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) roepen op X demonstranten op te stoppen met vernielingen en geweld. Ze snappen dat de demonstranten opkomen voor de Gazanen, maar dat moeten ze met woorden doen en niet met geweld.

Afbeelding

AfD-politici aangevallen bij deelstaatparlement in Stuttgart

Twee politici van de rechtse partij Alternative für Deutschland zijn in Stuttgart aangevallen. De slachtoffers werden volgens de politie 'verbaal en vervolgens ook fysiek' aangevallen, en raakten lichtgewond. In Duitsland is momenteel veel te doen om de veiligheid van politici.

Afbeelding

Timmermans: formerende partijen nemen loopje met rechtsstaat

Partijleider Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) haalt uit naar de formerende partijen en waarschuwt in de aanloop naar de Europese verkiezingen voor de opkomst van radicaal-rechts. Dat doet hij in een stuk op onder meer Instagram.

Afbeelding

Spaanse bank BBVA doet vijandig bod op rivaal Sabadell

De Spaanse bank BBVA heeft een vijandig overnamebod gedaan op zijn kleinere rivaal Banco de Sabadell. Met het bod richt de op een na grootste bank van Spanje zich nu direct tot de aandeelhouders van zijn concurrent en wordt het bestuur van het bankbedrijf gepasseerd.