Luister naar

Humanistisch Verbond wil ongodsdienstige burgemeester in Deventer

Nieuws
In een brief adviseert het Humanistisch Verbond Deventer de plaatselijke gemeenteraad een ongelovige burgemeester aan te stellen. De afgetreden Andries Heidema (ChristenUnie) was de eerste christelijke burgemeester van Deventer sinds de Tweede Wereldoorlog.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
woensdag 1 augustus 2018 om 22:42

Deventer

‘In Deventer, de meest ongelovige stad van Overijssel, hebben we bij voorkeur een ongodsdienstige burgemeester’, zegt Dirk Metselaar, voorzitter van het Humanistisch Verbond Deventer en omstreken. Zijn naam staat onder aan de brief die de gemeenteraad van Deventer deze week ontving. De raad gaat aan het eind van de zomer op zoek naar een opvolger voor voormalig burgemeester Andries Heidema (ChristenUnie), die sinds 11 juli commissaris van de Koning in Overijssel is. Tot die tijd dient Ron König (D66) als waarnemend burgemeester.

Als het aan het Humanistisch Verbond ligt, behoort de toekomstig burgemeester niet opnieuw tot een christelijke partij. In de brief pleit de vereniging voor een kandidaat die ‘bij voorkeur ongodsdienstig’ is, met ‘pluriformiteit weet om te gaan’ en zich ‘geheel onafhankelijk’ opstelt.

open zenuw

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers reageerde op Twitter: ‘Wat een treurige brief. Alsof een gelovige burgemeester geen open blik kan hebben en niet de hele samenleving zou kunnen dienen …’ Voorzitter Metselaar noemt Segers ‘lichtgeraakt’: ‘Blijkbaar raakt de brief een open zenuw. We hebben uiterst genuanceerd geprobeerd onze voorkeur te verwoorden; we oordelen niet, geven alleen advies.’ Vindt het Humanistisch Verbond dat een burgemeester die gelooft inderdaad minder goed in staat is de hele samenleving te dienen? Metselaar: ‘Wellicht ja. Zo iemand heeft bepaalde opvattingen die haaks staan op die van de meerderheid van de bevolking hier: ruim zestig procent is ongodsdienstig.’

De burgemeesters in Deventer behoorden van 1957 tot Heidema (2007) allemaal tot de PvdA. Huidig fractievoorzitter van die partij, Rob de Geest, zegt dat hij de brief van het Humanistisch Verbond voor kennisgeving aanneemt en er formeel nog geen oordeel over heeft. ‘Met die kanttekening dat je al op voorhand een berg mensen uitsluit als je dit criterium in een profielschets meeneemt.’

Volgens De Geest was CU-burgemeester Heidema een goede. ‘Ik was er tijdens zijn volledige periode bij – elf jaar lang – en heb nooit gemerkt dat zijn religieuze achtergrond bestuurlijke keuzes beïnvloedde.’

Metselaar, van het Humanistisch Verbond, geeft toe dat Heidema het ‘over de hele linie best goed heeft gedaan voor de stad’, maar hoopt in de toekomst toch op positieve discriminatie voor buitenkerkelijken. ‘En het is al mooi dat de brief leidt tot discussie; benoemingen onttrekken zich vaak aan het zicht van de burger.’ <

discriminatie?

De oproep van het Humanistisch Verbond Deventer zou op strafrechtelijk niveau kunnen worden beoordeeld als discriminerend, legt Rajae Azaroual, woordvoerder bij het College voor de Rechten van de Mens, uit. ‘Als er aangifte wordt gedaan, onderzoekt het Openbaar Ministerie of daar sprake van is. De humanisten zouden zich dan kunnen beroepen op het recht van vrijheid van meningsuiting.’

Omdat het Verbond zelf niet betrokken is bij de sollicitatieprocedure voor de burgemeester, bevindt de situatie zich voorlopig buiten het werkterrein van het College voor de Rechten van de Mens. Azaroual: ‘Wij beoordelen alleen zaken die gaan over toegang tot ­onderwijs, arbeid en goederen en diensten.’ De situatie wordt een ­arbeidskwestie als de gemeente ­Deventer daadwerkelijk gaat selecteren op religie. ‘We kunnen bijvoorbeeld onderzoek instellen als een sollicitant zich bij ons meldt met de klacht dat hij is afgewezen op basis van zijn christelijke geloof.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Door de enorme drukte bij de opvang van asielzoekers moeten ze soms op stoelen en de grond slapen in de wachtkamers van de IND.

Empathie voor migranten kalft in rap tempo af, onder kiezers van vrijwel alle partijen

In een half jaar tijd zijn Nederlanders nog negatiever geworden over asielzoekers, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Volkskrant. En bijna de helft van de kiezers wil weer grenscontroles binnen de EU invoeren.

Beeld van het ND Europese Verkiezingsdebat in de Noorderkerk in Ede, met Anja Haga van de ChristenUnie en Tom Berendsen van het CDA.

Bedenkingen bij CDA en ChristenUnie over aansluiting NSC en BBB in Brussel

NSC en BBB moeten hun koers verleggen als ze willen toetreden tot de grote centrumrechtse fractie in het Europees Parlement, vinden CDA en ChristenUnie.

Bert-Jan Ruissen op een verkiezingsposter van de SGP in Bunschoten.

SGP noemt stemmen op donderdag respect voor Europese diversiteit: 'De zondagsrust is heilig voor ons'

Dat Nederland als enige EU-land al op donderdag voor de Europese verkiezingen stemt, is volgens SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen een eerbetoon aan de ‘diversiteit van Europa.’

Bert-Jan Ruissen op een verkiezingsposter van de SGP in Bunschoten.

SGP geeft meeste geld uit aan politieke campagne voor Europese verkiezingen, andere partijen zuinig

Net als in 2019 geven politieke partijen nauwelijks geld uit aan een campagne voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. De bedragen voor advertenties lagen de laatste weken wel iets hoger dan tijdens de campagne in 2019.

Collega-politici zien in ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis iemand die begrijpt waar hij over praat. 'Hij zegt niet: kijk eens wat een mooie auto! In plaats daarvan opent hij de motorkap en legt uit hoe het werkt.'

Financieel genie, knutselaar en schaker: ChristenUnie-Kamerlid Grinwis heeft altijd een oplossing

Als Pieter Grinwis dinsdag debatteert over de Voorjaarsnota is de kans groot dat hij met ingenieuze plannetjes komt die óók nog worden aangenomen. Wat maakt dit Kamerlid tot een van de effectiefsten in zijn soort?

Rumoerig leiderschap, een trouwe achterban, een potentieel nieuwe doelgroep én een overdadig gefinancierde campagne: is één zetel binnen handbereik?

Stampij, geld en ferme woorden: dit is waarom de SGP zelfverzekerd richting de verkiezingen gaat

De één vindt het een ophefcampagne, de ander hoort vooral een duidelijk geluid. Eén ding is zeker: de SGP heeft zich luidruchtig in de kijker gespeeld.