Luister naar

‘Niet-westerse’ ambtenaar dringt niet door tot de top

Nieuws
Ambtenaren van Buitenlandse Zaken willen dat op hun ministerie meer mensen komen werken met een ‘biculturele achtergrond’. Hoe zit het eigenlijk met de diversiteit bij de rijksoverheid?
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
donderdag 26 juli 2018 om 03:00

Den Haag

Van de nieuwe medewerkers die in 2017 bij de rijksoverheid kwamen werken, had 16,7 procent een niet-westerse achtergrond. Het ministerie van Buitenlandse Zaken scoorde op dit punt van alle ministeries het slechtst. Was bij dat ministerie 10,7 procent van alle nieuwe medewerkers van niet-westerse afkomst, bij Sociale Zaken was dit maar liefst 34,5 procent.

Maar van dat laatste cijfer zou je kunnen zeggen dat het vertekend is. Onder Sociale Zaken valt immers de rijksschoonmaakorganisatie, in 2016 ontstaan door het besluit al het schoonmaakpersoneel weer in overheidsdienst te nemen. Bij de rijksschoonmaakorganisatie is 63 procent van de medewerkers die onder de schoonmaak-cao vallen, van niet-westerse komaf. Niet-westers, dat betekent bijvoorbeeld dat mensen hun herkomst hebben in landen als Turkije, Marokko en Suriname. Overigens zijn steeds meer mensen uit deze groep in Nederland geboren.

Diversiteit bij de overheid staat weer in de belangstelling, nu ambtenaren van Buitenlandse Zaken bij hun politieke baas – minister Stef Blok – hebben gevraagd om meer aandacht hiervoor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken had afgelopen jaar procentueel de laagste instroom van medewerkers van niet-westerse afkomst. Overigens scoren diverse andere ministeries maar net iets beter.

uit de toon

Buitenlandse Zaken valt ook niet uit de toon bij de ontwikkeling over de afgelopen jaren: was in 2013 nog 7,9 procent van de medewerkers van niet-westerse afkomst, in 2017 had 9,4 procent die achtergrond. Die ontwikkeling houdt gelijke tred met het beeld bij de complete rijksoverheid. Van alle ambtenaren had in 2013 8,7 procent een niet-westerse achtergrond, in 2017 was dit opgelopen naar 10,3 procent. De cijfers komen uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk, die het kabinet jaarlijks in mei publiceert.

opvallend

Daaruit blijkt dus dat het steeds iets beter gaat met de diversiteit bij de overheid. Wat wel opvalt, is dat ambtenaren met een niet-westerse achtergrond maar moeilijk weten door te dringen tot de hogere functies bij het Rijk. Daar blijft hun aantal ver achter bij het feit dat inmiddels 12,7 procent van de Nederlandse bevolking een niet-westerse achtergrond heeft. Van de topmanagers bij het Rijk is slechts 1,3 procent van niet-westerse komaf, en ook bij functies als beleidsmedewerker of adviseur personeel en organisatie, blijft het percentage achter. Al is in deze laatste groep ambtenaren ook weer een lichte verbetering te zien: in 2013 was 5,29 procent van niet-westerse komaf, vorig jaar was dat 7,05 procent. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken heeft, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.

Voormalig minister Sigrid Kaag van Financien met het Prinsjesdag-koffertje; een meerderheid van de Kamer sprak uit dat het gammele, oude valies niet mag worden vervangen door iets moderners. Een succes voor motieschrijver Joost Eerdmans (JA21).

De 'kijk ons eens'-vaandels van de Tweede Kamer: zeven wappermoties die partijen indienden

Onder de duizenden uitspraken die Kamerleden elkaar jaarlijks in de mond willen leggen, zijn veel wappermoties. Statements die de verhoudingen moeten symboliseren: de eensgezindheid of juist eenzaamheid van partijen.

 Exterieur van de Ridderzaal (Grafelijk kasteel) tijdens een rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer.

Renovatie Binnenhof fors duurder. 'Hier is jarenlang gewerkt in een gevaarlijke situatie'

De renovatie van het Binnenhof gaat 2 miljard euro kosten. ‘Een gigantisch bedrag’, zegt minister De Jonge. ‘Maar laten we het nu gewoon goed doen.’