Het poeder bestaat uit water en zouten.
Foto: Getty

Wat is het roze poeder dat blusvliegtuigen lozen boven Californië?

In Los Angeles ligt er een roze laagje op huizen, straten en auto's. De voorbije dagen hebben blusvliegtuigen het goedje gedropt boven de stad om de bosbranden mee te helpen indijken. Maar wat doet het roze poeder precies? En is het schadelijk? 

De komende dagen wordt er opnieuw sterke wind voorspeld in Los Angeles. De vrees is dat dat de zware branden opnieuw zal doen opflakkeren. Om dat te voorkomen loost de brandweer al enkele dagen een roze poeder boven de stad en de bossen. Dat dient niet om het vuur te blussen, maar het is een brandvertragend middel dat eventuele vlammen moet vertragen of zelfs stoppen. 

"Eigenlijk moet je het zien als een barrière die het vuur moet tegenhouden," zegt Dwino Aerts van de Brandweerzone Rand. "Een brand werkt zoals een kettingreactie. Deze stof gaat preventief een soort van stoplijn maken om te vermijden dat het vuur zich verder gaat verspreiden." 

Er ligt een laagje roze brandvertrager op de huizen in Los Angeles

Is de stof schadelijk?

De stof bestaat uit water en een grote hoeveelheid zouten. Net daarom moet je er wel voorzichtig mee omspringen. "Het is een product dat een grote impact kan hebben op het milieu. De zouten gaan de bodemsamenstelling veranderen. Het kan tot honderden jaren duren voor ze opnieuw uit de bodem verdwijnen. Je gebruikt het dus het best enkel als het niet anders kan, zoals nu in de VS."

In België heeft de brandweer het goedje niet liggen in de kazerne. "Wij hebben geen enorme natuurgebieden zoals in de VS, dus bij ons is het niet nuttig. We hebben ook geen blusvliegtuigen."

Waarom roze van kleur?

Maar waarom kleurt het poeder barbieroze? "Dat is niet de natuurlijke kleur", zegt Aerts. "Die roze kleur wordt er kunstmatig aan toegevoegd om goed te kunnen zien waar het al gedropt is. Zo weet het volgende blusvliegtuig perfect waar hij de volgende dropping moet doen." 

Al belooft het voor de inwoners van Los Angeles niet eenvoudig te worden om het goedje weg te poetsen van hun gevels en auto's. "Eigenlijk moet je het proberen te verdunnen met grote hoeveelheden water. Maar het volledig weg krijgen, zal door de zouten een uitdaging zijn." 

Luister hier naar het gesprek met Dwino Aerts in De Wereld Vandaag:

Dossier

Meer nieuws over Natuur­branden in Californië?

Download de app om geen nieuws over dit dossier te missen.

Meest gelezen