Themabeeld.© Karel hemerijckx

Stad zet 360.000 euro in om alleenstaande ouders te steunen: “Federaal geld voor strijd tegen kinderarmoede”

Mechelen -

Het geld dat de federale overheid dit jaar vrijmaakt voor de stad Mechelen voor de ondersteuning van kwetsbare personen wordt ingezet in de strijd tegen armoede. Het stadsbestuur kiest ervoor om de middelen aan te wenden om kwetsbare en alleenstaande ouders financieel te ondersteunen.

De federale overheid maakt ook dit jaar bijkomende middelen vrij in de zogenoemde referentiebudgetten (REMI) voor mensen in kwetsbare situaties. Voor Mechelen gaat het dit jaar om 361.707 euro. Dat is zo’n 40.000 euro meer dan vorig jaar. Lokale besturen kunnen zelf bepalen hoe ze dat bedrag inzetten. Het Mechelse stadsbestuur kiest ervoor om het geld te investeren in de strijd tegen kinderarmoede.

“In Mechelen leggen we de focus op alleenstaande ouders”, zegt schepen van Armoedebestrijding Gabriella De Francesco (Voor Mechelen). “De financiële stress wegnemen van een kwetsbaar gezin komt niet alleen de ouders ten goede, maar vooral ook de jonge kinderen. Zo doorbreken we de vicieuze cirkel van armoede. De REMI-middelen laten toe om in de begeleiding en ondersteuning vanuit het Sociaal Huis de zorgen om een voldoende hoog inkomen helemaal weg te nemen.”

Alle alleenstaande ouders

“De middelen werden vorig jaar voor het eerst toegekend”, zegt De Francesco. “We legden toen de focus op alleenstaande ouders met jonge kinderen tussen 0 tot 3 jaar. Deze zomer werd de doelgroep uitgebreid naar alleenstaande ouders met kinderen in het secundair onderwijs, omdat ook deze groep vaak een financiële druk ervaart op het gezin. Dankzij de uitbreiding van de middelen kunnen we nu alle alleenstaande ouders met minderjarige kinderen extra financiële ondersteuning geven.”

De toekenning van het bedrag wordt in Mechelen niet geplafonneerd. Een rekentool geeft aan wat de alleenstaande ouders tekortkomen en dat bedrag wordt integraal bijgepast. De steun kan vanaf nu tot het einde van het jaar toegekend worden. (svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners