Pro Vita-activisten tijdens een demonstratie in 2022.
Foto: AFP.

Anti-abortusactivisten krijgen toegang tot abortuscentra in Italië

In Italië heeft het parlement een amendement goedgekeurd waardoor anti-abortusactivisten voortaan worden toegelaten tot abortuscentra. De oppositie en vrouwenorganisaties noemen de maatregel een aanval op vrouwenrechten.

In Italië is abortus, onder bepaalde voorwaarden, sinds 1978 toegestaan in de eerste 90 dagen van de zwangerschap. De uiterst rechtse partij Fratelli d'Italia van premier Giorgia Meloni, die erg gekant is tegen abortus, had beloofd dat ze de wet niet zal aanpassen.

Wel heeft ze in een aantal regio's waar ze het voor het zeggen heeft, al maatregelen genomen om vrouwenrechten in te perken. Zo heeft de regio Marche de toegang tot de abortuspil beperkt. 

De nieuwe maatregel stelt anti-abortusactivisten voortaan in staat om legaal toegang te krijgen tot abortuscentra. Daar zouden ze vrouwen onder druk kunnen zetten om af te zien van abortus.

Pro Vita, de grootste anti-abortusorganisatie van Italië, heeft weliswaar al gezegd niet van plan te zijn naar de abortuscentra te trekken. Maar die centra zouden volgens voorzitter Iacopo Coghe, "moeten terugkeren naar hun oorspronkelijke functie om vrouwen te helpen zoeken naar concrete alternatieven voor abortus". 

"Zware aanval op vrijheid van vrouwen"

De maatregel werd goedgekeurd door het parlement, en zal naar verwachting ook zonder problemen groen licht krijgen van de Senaat. Maar hij roept wel weerstand op bij oppositiepartijen en vrouwenorganisaties.

"Met deze maatregel, die klein lijkt maar een grote symbolische betekenis heeft, geeft de regering duidelijk aan dat ze al het mogelijke zal doen om vrouwen te overtuigen van gedachten te veranderen. Zoiets zou niet mogen gebeuren", reageert vrouwenrechtenactiviste Luisa Rizzitelli.  

Elly Schlein, voorzitter van de centrumlinkse Democratische Partij (PD), spreekt van "een zware aanval op de vrijheid van vrouwen". "Rechts blijft zijn nostalgische en patriarchale visie doordrukken door op alle mogelijke manieren de rechten van vrouwen te proberen uit te hollen", zegt haar partijgenote Silvia Roggiani. De Vijfsterrenbeweging vindt dat Italië "ervoor heeft gekozen om opnieuw een stap achteruit te zetten."

Veel gynaecologen weigeren abortus

Abortus is dan wel -onder voorwaarden - toegestaan in Italië, toch is het in de praktijk niet evident voor vrouwen om een abortus te laten uitvoeren. Volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid weigert 63 procent van de gynaecologen in het katholieke Italië om een zwangerschap te beëindigen.  

De regering van Giorgia Meloni zet volop in op het traditionele gezin. Zo kwam ze vorig jaar met een rondzendbrief waarin ze gemeenten verbood om nog langer meemoeders te registreren op een geboorteakte. Eerder deze maand noemde ze draagmoederschap "onmenselijk".

Meest gelezen