Viktor Orbán, een van de topaanwezigen op NatCon
Foto: Belga Image

Na de heisa over NatCon: wat is die rechts-conservatieve conferentie, wie is aanwezig en wat willen ze bereiken?

De rechts-conservatieve National Conservatism Conference (NatCon) in Sint-Joost-ten-Node beheerst al twee dagen het nieuws, niet het minst nadat burgemeester Emir Kir had geprobeerd om de bijeenkomst stil te leggen. Waar staat de groep precies voor? Wie was aanwezig? Wat willen ze bereiken? En zijn ze het over alles eens?

Wat is NatCon?

"NatCon is een conferentie die georganiseerd wordt door een Amerikaanse organisatie, de Edmund Burke Foundation. Die is in 2019 opgericht door Yoram Hazony. Maar de mensen die in Brussel samen zijn gekomen, zijn eigenlijk allemaal Europese politici en sprekers", zegt Simon Van Teutem in "Terzake". Hij doet onderzoek naar radicaal-rechts in West-Europa aan Nuffield College aan de Oxford University. 

"Dan hebben we het over mensen als Viktor Orbán, de Hongaarse premier die in Europa op zoek is naar bondgenoten voor zijn Europese agenda. We hebben het ook over iemand als Éric Zemmour, een radicale Franse politicus die in Frankrijk veroordeeld is voor het aanzetten tot raciale haat."

Éric Zemmour, Franse politicus
Foto: Belga Image

"Maar er waren ook Britten bij, ook al horen die natuurlijk niet meer bij de Europese Unie. Dan gaat het om Nigel Farage, een van de initiatiefnemers van Brexit, maar ook Suella Braverman, de voormalig Britse minister van Binnenlandse Zaken die heel erg aandrong op het verplaatsen van asielzoekers naar Rwanda."

Bekijk: 'Terzake' sprak tijdens NatCon met onder meer Nigel Farage en Éric Zemmour

Videospeler inladen...

Wat is het verschil met CPAC?

Volgende week vindt voor de derde keer het Europese congres CPAC (voluit: Conservative Political Action Conference) plaats in Boedapest. De gastheer van dienst: de Hongaarse premier Orbán. Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en Geert Wilders van de Nederlandse PVV zullen er spreken. Maar verschillende media, waaronder VRT NWS, zijn er niet welkom. Officieel omdat ze "te woke" zijn. 

Wat is het verschil tussen NatCon en CPAC? "Het zijn niet allemaal dezelfde mensen, maar het is zeker een vergelijkbare stroming. Viktor Orbán staat mee aan het roer en is ook daar één van de grote sprekers."

Van Teutem stelt vast dat ook "nog wat extremere figuren" erbij zullen zijn in Hongarije. "Zoals de Nederlandse Eva Vlaardingerbroek, die heel openlijk racistische dingen zegt. Al doet Éric Zemmour dat eigenlijk ook. "

Wat verbindt de aanwezigen, en wat willen ze bereiken?

Van Teutem herkent vooral radicaal-rechtse en nationalistische politici. Over twee zaken zijn álle aanwezigen het eens: de Europese Unie heeft te veel macht en er is te veel migratie. "Ze willen eigenlijk één front vormen tegen de Europese Unie. Ze willen meer nationale soevereiniteit en ook een strenger grensbeleid." Sommige aanwezigen pleiten zelfs voor grenzen binnen de Europese Unie.

Daarnaast ziet Van Teutem nog enkele andere raakvlakken tussen bepaalde aanwezige politici. Een deel van hen hecht veel belang aan traditionele familiewaarden en ook lgbtqia+ is een onderwerp dat vaak aan bod komt.

Suella Braverman, voormalige Britse minister van Binnenlandse Zaken
Foto: Belga Image

Waar zijn ze het niet over eens?

"Een belangrijk twistpunt is (de oorlog tussen, red.) Rusland en Oekraïne. Orbán probeerde de afgelopen jaren eigenlijk telkens Europese steun voor Oekraïne te vertragen of te saboteren. Iemand als Braverman staat daar heel anders in. Zemmour dan, had in 2018 nog gezegd dat hij graag een Franse Poetin zou willen zien. Dus daar is absoluut wat verdeeldheid."

Ook over traditionele familiewaarden wordt al eens gediscussieerd. "Over abortus bijvoorbeeld. ZĂ©mmour noemde het legaliseren van abortus in Frankrijk destijds een anti-Franse genocide. Daar staat iemand als Nigel Farage dan weer heel anders in. Die is gewoon pro-choice als het op abortus aankomt."

Nigel Farage, voormalig Europees Parlementslid voor het VK
Foto: Belga Image

Tot slot ziet Van Teutem ook verschillen tussen de politici qua leiderschap. Niet iedereen draagt de democratie volgens hem een warm hart toe. "Er zijn politici die echt al autoritaire trekjes hebben laten zien, zoals Viktor Orbán, maar ook (de voormalige Poolse premier, red.) Mateusz Morawiecki."

Bekijk: wat is NatCon, wie zijn de aanwezigen en wat willen ze bereiken?

Videospeler inladen...

Meest gelezen