Direct naar artikelinhoud
Boeken

"Historisch": Boekenweekgeschenk in de toekomst alternerend door man of vrouw geschreven

Beeld ter illustratie.Beeld ImageDesk.be / Lieven Van Assche

Vanaf volgend jaar komt er een evenredige verdeling tussen mannen en vrouwen die het fameuze Boekenweekgeschenk en -essay zullen schrijven. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de Nederlandse Boekenweekorganisator Stichting CPNB en de initiatiefnemers van een door zevenhonderd auteurs ondertekende petitie. Die keerde zich fel tegen het Boekenweekthema 2019 'de moeder de vrouw'.

“Wel blijft de mogelijkheid open het ene jaar twee vrouwen te vragen voor geschenk en essay, het andere jaar twee mannen, waarbij nadrukkelijk de volledige balans (50/50) in deze verhouding over de jaren gegarandeerd wordt”, meldt het CPNB. “Na vijf jaar wordt dit besluit geëvalueerd.” Het CPNB spreekt in een persbericht van “actief kiezen voor gendergelijkheid en diversiteit”. De petitie-initiatiefnemers zijn opgetogen over deze “historische beslissing”, meldt Boekblad.

De commotie laaide begin juni hoog op, toen bleek dat Jan Siebelink en Murat Isik respectievelijk het Boekenweekgeschenk en -essay mochten invullen, rond het als ‘oubollig’ weggezette thema 'de moeder de vrouw'. Dat het refereerde aan een gedicht van Martinus Nijhoff met een vrouw als roerganger, veranderde daar weinig aan. 

Het wekte vooral ook alom verbazing dat énkel twee mannelijke auteurs met het thema aan de slag mochten. Het CPNB – dat zelfs af te rekenen kreeg met een bekladde gevel – nam vervolgens het initiatief voor een open gesprek. Het gecontesteerde thema in 2019 blijft evenwel behouden, maar boekhandels en bibliotheken zullen in maart 2019 ook een gedicht van een vrouwelijke dichter weggeven, het CPNB verbindt zich ertoe het thema “van alle kanten” te belichten.

Het gecontesteerde thema in 2019 blijft behouden, maar boekhandels en bibliotheken zullen ook een gedicht van een vrouwelijke dichter weggeven