Direct naar artikelinhoud
Amerika

Amerikaanse kandidaat-rechter Kavanaugh ontkent aantijgingen van seksueel misbruik

Brett Kavanaugh en zijn vrouw Ashley Estes Kavanaugh tijdens het interview bij Fox News.Beeld AP

"Ik heb nooit iemand aangerand, tijdens mijn hele schoolcarrière niet en ook niet in de jaren daarna." Dat heeft Brett Kavanaugh, de kandidaat-rechter van Donald Trump voor het Amerikaanse Hooggerechtshof, maandag gezegd in een interview met Fox News. Ondertussen zou er een derde beschuldiging op til staan. 

Kavanaugh (53) wordt op dit moment door twee vrouwen beschuldigd van aanranding. Christine Blasey Ford komt donderdag getuigen voor een senaatscommissie die over zijn kandidatuur moet oordelen. Zij zegt dat Kavanaugh in de marge van een schoolfeestje in dronken toestand haar kleren probeerde te verwijderen, haar op een bed duwde en haar mond bedekte. Zij zou 15 geweest zijn, hij 17.

Vorige zondag was er dan Deborah Ramirez, een gewezen medestudente van Kavanaugh. Zij stelde tegenover The New Yorker dat de magistraat op een feestje begin jaren 80 zijn geslachtsdeel in haar gezicht had geduwd.

Het Witte Huis heeft vandaag bij monde van woordvoerster Sarah Sanders laten weten bereid te zijn de tweede vrouw te horen. "Zeker zouden we daarvoor open staan, en dat proces kan donderdag plaatsvinden", aldus Sanders in de show Good Morning America, op de vraag of Trump wil dat Ramirez voor de bevoegde senaatscommissie verschijnt.

"Nogmaals, de president was duidelijk, laat hen spreken maar laat ook Brett Kavanaugh spreken en laten we hem zijn kant van het verhaal laten vertellen vooraleer we beschuldigingen toelaten die zijn hele toekomst bepalen", aldus Sanders.

Volgens The Guardian zal deze week nog een derde vrouw beschuldigingen van seksueel wangedrag uitbrengen. Dat heeft haar advocaat Michael Avenatti verklaard. Avenatti is beter bekend als de advocaat van Stormy Daniels, de pornoster die een affaire zou hebben gehad met president Donald Trump.

Twitter bericht wordt geladen...

Rechtvaardig proces

De kandidaat-opperrechter zei in het interview met Fox News dat hij niet zal toelaten dat "valse beschuldigingen" hem uit het nominatieproces duwen. "We kijken uit naar een rechtvaardig proces waar ik mijn integriteit kan verdedigen, alsook mijn levenslang verleden van steun voor de waardigheid en de gelijkheid van vrouwen, te beginnen met de vrouwen die me kenden toen ik 14 was", luidde het.

Zijn vrouw Ashley sprak  in datzelfde interview over een "ongelooflijk moeilijke" situatie, zeker voor hun twee dochters. Zij zei dat ze nooit heeft getwijfeld aan haar man, een "goede en fatsoenlijke man".

De getuigenis van Blasey Ford voor de juridische senaatscommissie, en het aansluitende verhoor van Kavanaugh worden donderdag rechtstreeks uitgezonden.