Waarom het een goed idee is om te blokken: sneller werk, meer verdienen én meer seks

© Shutterstock

De blokperiode is voor veel studenten weer begonnen. De motivatie is tijdens die periode niet altijd even hoog. Waarom zou je nog blokken? Want wat stelt dat eigenlijk voor, zo'n diploma hoger onderwijs? Wel, er zijn zoveel redenen om toch maar alles te geven tijdens de examens. Want wie een hoger diploma heeft….

Jens Vancaeneghem

… vindt sneller werk

Het schoolverlatersrapport van de VDAB toont het zwart op wit: zo'n 95 procent van wie hooggeschoold op de arbeidsmarkt komt, vindt binnen het jaar werk. Puike cijfers in vergelijking met wie enkel zijn middelbaar afwerkte: daar is één op de tien na één jaar nog op de dool. Wie helemaal geen diploma behaalde, is nog slechter af. Onder hen is één op de drie na één jaar nog werkloos.

Maar de ene master is de andere niet. Het aantal werklozen onder de masters audiovisuele kunsten is bijna even hoog als bij de ongekwalificeerden. Wie honderd procent werkzekerheid wilt, kiest het best voor de gezondheidszorg.

… verdient meer

Vooral masters mogen zich in de handen wrijven: zij verdienen wanneer ze starten gemiddeld twintig procent meer dan wie enkel een middelbaar diploma heeft. Dat blijkt uit de Salarisenquête van vacature.com en de KU Leuven. Startende masters verdienen gemiddeld 2.593 euro bruto per maand, tegenover 2.150 euro bij de laaggeschoolden. Een professionele bachelor vangt gemiddeld 2.254 euro.

Natuurlijk hangt veel af van de opleiding die je volgt en in welke sector je terechtkomt. Zo krijgen artsen het hoogste startloon (3.308 euro), maar valt het meeste geld te verdienen in de chemische en farmaceutische sector (4.279 euro).

… leeft langer

Je diploma hangt ook samen met je fysieke gezondheid. Een grootschalige studie van de federale diensten voor wetenschapsbeleid uit 2010 toont dat een laaggeschoolde Vlaming 7,5 jaar vroeger sterft dan iemand met een hoger diploma. Een hooggeschoolde kan op 25-jarige leeftijd verwachten 80 te worden, een ongeschoolde maar 72,5 jaar. Bovendien komen chronische aandoeningen voor bij 20 procent van de hogeropgeleiden en bij 44 procent van de laagstopgeleiden.

… heeft minder kans op een depressie

Een hoger diploma betekent veel meer dan een economisch voordeel. Uit cijfers van de OESO blijkt dat de kans op een depressie verkleint naarmate je meer gestudeerd hebt. Wie geen middelbaar diploma heeft, maakt 10 tot 15 procent kans op een depressie (naargelang je een man of vrouw bent). Bij hogeropgeleiden is dat slechts 3 of 5 procent. “Wie een hoger diploma heeft, verdient meer en maakt zich ook minder zorgen”, verklaart onderzoeker Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool).

… scheidt minder

Het meest stabiele huwelijk is er één waarbij beide partners hogeropgeleid zijn. Sociologen van de KU Leuven kwamen tot die conclusie na de analyse van 460.000 huwelijken. Er wordt ook al minder gescheiden als een van beide partners een hoger diploma heeft.

Een eenduidige verklaring hebben de sociologen niet, maar mogelijk stappen hogeropgeleiden pas in het huwelijksbootje als ze honderd procent overtuigd zijn van hun relatie. Ook zouden ze beter kunnen omgaan met het verdwijnen van de klassieke rolpatronen, waarbij het de vrouw is die het huishouden op zich neemt.

… heeft meer seks

Wie nog niet overtuigd was van de voordelen, zal nu wel overstag gaan: hogeropgeleide jongeren beginnen wat later aan seks, maar eenmaal begonnen zijn ze seksueel actiever dan laagopgeleide jongeren. Het is een van de conclusies van het onderzoek ‘Seks onder je 25ste’ van Rutgers, het Nederlandse kenniscentrum seksualiteit.

Het onderzoek is enkel uitgevoerd bij onze noorderburen, maar er zijn geen redenen om te denken dat het hier anders is. “Hogeropgeleiden hebben meer sekspartners, denken positiever over seks en ervaren meer seksueel plezier.”

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 21 januari 2018.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer