Europa zet punt achter begrotingsprocedure tegen Griekenland

Na acht jaren van loodzware besparingen en diepgaande hervormingen heeft de Europese Unie een punt gezet achter de buitensporige tekortprocedure tegen Griekenland. Dat hebben de lidstaten maandag bekrachtigd op een ministerraad in Brussel.

In het najaar van 2009 raakte bekend dat Griekenland afstevende op een begrotingstekort van liefst 15 procent van zijn bruto binnenlands product. De overige eurolanden moesten Griekenland financieel overeind houden en dwongen het land tot een draconische besparingskuur.

Na een jarenlange lijdensweg zijn de resultaten eindelijk zichtbaar. Griekenland boekte in 2016 een overschot van 0,7 procent en zal volgens de prognoses ook dit jaar en volgend jaar zijn begroting op orde kunnen houden. De Europese regels gebieden de lidstaten het tekort onder drie procent te houden.

Griekenland kampt wel nog steeds met een kolossale staatsschuld van 179 procent. Tegen die achtergrond sloten de linkse regering in Athene en haar kredietverleners twee jaar geleden een akkoord over een nieuw steunprogramma van 86 miljard euro.

Dat programma verstrijkt in de zomer van volgend jaar. Intussen geniet het land wel opnieuw wat meer vertrouwen van de financiële markten. Zo kon Griekenland de voorbije zomer drie miljard euro aan leningen op vijf jaar ophalen.

Met het afsluiten van de begrotingsprocedure tegen Griekenland kan Europa een nieuwe bladzijde van de eurocrisis omdraaien. Op het hoogtepunt van de crisis hadden liefst 24 EU-lidstaten een tekort van meer dan 3 procent. Enkel Groot-Brittannië en de eurolanden Frankrijk en Spanje zitten nog steeds op het strafbankje.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer