LIVE. Rusland voert grootschalige aanval uit op Oekraïense energie-infrastructuur

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet Europa en de wereld daveren op zijn grondvesten. Volg de belangrijkste ontwikkelingen hier op de voet.

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Michael Temmerman

Standbeeld onthuld voor voormalig Wagner-baas Prigozjin

In Sint-Petersburg is op zijn graf een standbeeld onthuld van de Russische opstandeling Jevgeni Prigozjin. De voormalige baas van het Wagner-huurlingenleger, dat met het Russische leger in Oekraïne vocht, kwam vorig jaar in augustus om bij een vliegtuigongeluk.
Rouwende sympathisanten en soldaten met Wagner-insignes legden bloemen bij het bronzen standbeeld, op wat eigenlijk de 63e verjaardag van Prigozjin had moeten zijn. Die laatste rukte vorig jaar in juni met zijn troepen op naar Moskou, uit onvrede over de militaire aanpak van de invasie in Oekraïne. Na een etmaal was de muiterij afgelopen. Prigozjin had op sociale media maandenlang felle kritiek geuit op "corruptie en wanbeheer" van de bureaucraten in het Russische ministerie van Defensie en de legerleiding.
Nadat hij zich had teruggetrokken, stierf hij bij een vliegtuigongeluk. De Russische machthebbers hebben altijd elke betrokkenheid bij de crash ontkend.
Michiel Thijs

Rusland vuurt 100 raketten en drones af op Oekraïense energie-infrastructuur

De afgelopen nacht heeft Rusland 53 raketten en 47 drones gelanceerd richting energiefaciliteiten in Oekraïne. Daarbij zijn doelen getroffen in de regio's Zaporizja, Dnipropetrovsk, Donetsk, Kirovohrad en Ivano-Frankivsk. De Oekraïense luchtmacht meldt in een rapport dat het overgrote deel van de projectielen is neergehaald. "De vijand heeft 53 raketten van verschillende types en 47 aanvalsdrones gelanceerd", luidt het. "Er zijn evenwel 35 raketten en 46 drones uit de lucht gehaald voor ze hun doelwit konden treffen."
Minstens twintig mensen raakten gewond, onder wie een 7-jarig meisje. 

Volgens de Oekraïense netbeheerder DTEK werden twee thermische energiecentrales getroffen, maar over hun locatie werden geen details vrijgegeven. De schade zou wel bijzonder groot zijn. "Het was opnieuw een bijzonder moeilijke nacht voor de energiesector in Oekraïne", luidt het op Telegram.

Het is niet voor het eerst dat Rusland de Oekraïense infrastructuur aanvalt. Volgens DTEK is het al de zesde aanval op thermisch centrales sinds midden maart.

Volgens minister van Energie Guerman Galoesjtjsenko zullen er door de toegebrachte schade zaterdagavond wellicht restricties aan het stroomverbruik worden opgelegd.
Michiel Thijs

Biden bedankt ons land voor steun aan Oekraïne

Tijdens het bezoek van premier Alexander De Croo aan Washington heeft de Amerikaanse president Joe Biden ons land bedankt voor de aanhoudende steun aan Oekraïne, onder meer door de belofte om F-16's te sturen. "Ons land wil er dertig sturen, en is zo de grootste leverancier geworden", zei De Croo daarover. Ook werd er gesproken over de leidende rol van België in het vrijmaken van de winsten op de Russische tegoeden die grotendeels in ons land zitten om Oekraïne te steunen. Daarover sprak De Croo ook met minister van Financiën Janet Yellen. Ook binnen de G7 wordt een gelijkaardig voorstel besproken, en de president was geïnteresseerd in de expertise die ons land opbouwde, en in de gevoeligheden die ermee gepaard gaan. Zo is het absoluut noodzakelijk dat de stabiliteit van het effectenhuis Euroclear wordt gegarandeerd. 

Beide leiders hadden het ook over de verkiezingen in ons land. Volgens De Croo was Biden goed op de hoogte van onze politieke situatie. En de twee spraken over de Russische inmenging in de verkiezingen. "We spraken over de mogelijke gevaren voor de verkiezingen van volgende week en de president bedankte ons voor de inspanningen die we hebben gedaan om die inmenging naar buiten te brengen", aldus De Croo. 

Hoe vond De Croo het om uitgenodigd te worden op het Witte Huis, als eerste Belgische premier in 18 jaar, en dat midden in de verkiezingscampagne? "De internationale ontwikkelingen houden geen rekening met de politieke agenda en het feit dat er volgende week verkiezingen zijn. We zien dat de druk vanuit Rusland sterk gestegen is en natuurlijk moeten we daar een antwoord op geven. Het beste dat we kunnen doen is hier zijn met de belangrijkste man ter wereld om te zeggen: we zijn partners en we gaan elkaar verdedigen", aldus De Croo. En de erkenning voor de rol die België speelt, is het resultaat van een samenwerking van alle Belgen.

Na het blitzbezoek is het nu weer tijd voor campagnevoeren: zaterdagochtend trekt de premier meteen na de landing in België naar de markt van Aalst.
Michiel Thijs

Belgische F-16's mogen enkel boven Oekraïens grondgebied worden gebruikt, zegt De Croo

Ons land heeft een bilateraal veiligheidsakkoord gesloten met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en zal zich daar ook aan houden. Dat zei premier Alexander De Croo (Open VLD) vrijdag tijdens zijn bezoek aan Washington D.C. Hij bevestigt zo, net als minister van Defensie Ludivine Dedonder eerder op de dag, dat militair materiaal vanuit België enkel gebruikt mag worden op het Oekraïense grondgebied.

Verschillende landen, waaronder de VS en Duitsland, hebben de laatste dagen te kennen gegeven dat ze zullen toestaan om de door hen geleverde wapens te gebruiken tegen militaire doelwitten in Rusland om zich tegen Russische aanvallen te verdedigen. Daarbij wordt het vooral gekeken naar de regio Charkiv.

Premier De Croo bevestigt vrijdag dat ons land daar niet in meegaat. De Croo is vrijdag in Washington D.C. op uitnodiging van president Joe Biden en zal tijdens zijn onderhoud met de president ook de westerse steun aan Oekraïne bespreken. "We zien steeds dreigendere taal van Rusland die eigenlijk alleen een reactie is op de steun die wij aan Oekraïne bieden om zich te kunnen verdedigen. Op een moment als nu heb je goede vrienden nodig", zei De Croo over de banden met de VS. 

Ons land heeft vorige week nog een bilateraal veiligheidsakkoord gesloten met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. "Dat is een zeer breed akkoord, over een periode van tien jaar, met zeer veel steun. Het opmerkelijkste is dat wij dertig F-16's sturen en we zullen daarmee de grootste leverancier worden van gevechtsvliegtuigen voor de Oekraïense luchtmacht", aldus De Croo ook. "Maar het akkoord is zeer duidelijk: het gaat over gevechtsvliegtuigen die gebruikt kunnen worden door de Oekraïners op het Oekraïense grondgebied. Dat is het akkoord dat we gesloten hebben en ik wil me daar aan houden."
Michiel Thijs

Zelenski verheugd met goedkeuring VS voor gebruik wapens in Rusland

De Oekraïense president Volodimir Zelenski prijst de goedkeuring van de Verenigde Staten om Amerikaanse wapens te gebruiken op Russisch grondgebied. De Amerikaanse president Joe Biden heeft dat gebruik goedgekeurd, zo bevestigt de minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vrijdag.

Internationale media als Politico en de BBC berichtten donderdag al dat de Amerikanen Oekraïne achter de schermen toestemming hebben gegeven om Rusland te bestoken met Amerikaanse wapens. 

Er zouden wel beperkingen zitten aan het gebruik van die wapens. Zo zou het bijvoorbeeld alleen gaan om het grensgebied bij de regio Charkiv. Steeds meer westerse landen geven de Oekraïners toestemming om Rusland met hun wapens aan te vallen, omdat Oekraïne daarvandaan veel beschoten wordt. 

Zelenski deed zijn uitspraak tijdens een persconferentie in Stockholm. Daar was hij op bezoek om met Noord-Europese landen te praten over hun steun aan Oekraïne. Hij tekende er een veiligheidsakkoord met Zweden en Noorwegen, eerder sloot hij dat soort overeenkomsten al met Finland en Denemarken. Later volgt volgens Zelenski nog een deal met IJsland.
EPA
Michiel Thijs

NAVO-baas Stoltenberg: "Militaire steun Oekraïne moet minstens 40 miljard dollar per jaar bedragen"

De militaire hulp die de NAVO-landen aan Oekraïne verlenen, moet minstens 40 miljard dollar per jaar bedragen, zo lang dat nodig is. Dat heeft de secretaris-generaal van het bondgenootschap, Jens Stoltenberg, vrijdag gezegd.

"Sinds de Russische invasie in Oekraïne in 2022, hebben de bondgenoten ongeveer 40 miljard euro militaire hulp per jaar aan Oekraïne verleend. Elk jaar moeten we minstens dit niveau handhaven, zo lang dat nodig is", benadrukte Stoltenberg tegenover de pers na afloop van een informele bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen. 

Stoltenberg had aanvankelijk aan de bondgenoten voorgesteld 100 miljard dollar per jaar uit te trekken om Oekraïne te steunen in zijn oorlog met Rusland. Nu hield hij het op de voortzetting van de huidige steun als minimum. Hij stelde ook voor dat de bondgenoten "de last billijk verdelen".

Het verdeelmechanisme zou op het bbp van elk land steunen. "Het bbp is in het verleden al gebruikt, het is een optie", aldus de secretaris-generaal van de alliantie

Verscheidene NAVO-landen willen de militaire hulp aan Oekraïne op een hoog niveau houden, onder meer vanwege de vertraging in de levering van wapens en munitie die westerse landen aan Kiev beloofd hebben. Zo stelde Estland enkele maanden geleden voor dat elk land minstens 0,25 procent van zijn bbp zou besteden, wat zou neerkomen op ongeveer 140 miljard dollar per jaar.
Michael Temmerman

Kremlin: "Amerikaanse wapens al gebruikt op Russisch grondgebied"

Oekraïne heeft al gebruik gemaakt van wapens van Amerikaanse makelij om Russisch grondgebied aan te vallen. Dat zegt het Kremlin, een dag nadat de Verenigde Staten het licht op groen hebben gezet voor Kiev om onder bepaalde voorwaarden westerse wapens te gebruiken tegen doelen in Rusland.
"We weten dat wapens van Amerikaanse makelij al worden gebruikt om Russisch grondgebied te bestoken," vertelde de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, aan verslaggevers. "Dit toont heel duidelijk de mate van Amerikaanse betrokkenheid bij dit conflict in Oekraïne", voegde hij eraan toe.
Michael Temmerman

Russische defensieminister meldt opmars en meer veroveringen

De Russische troepen zijn volgens minister van Defensie Andrej Beloesov langs het hele front in Oekraïne in opmars. Dit jaar hebben ze al 880 vierkante kilometer ingenomen, zegt hij. Volgens Beloesov rukken de troepen "in tactische richtingen" op. Het is niet duidelijk waar hij op doelt. 
Volgens waarnemers wordt aan het front nog steeds veel gevochten ten westen en noordwesten van de stad Donetsk en noordelijker voor de stad Chasiv Yar. Bovendien zijn Russen opgetrokken ten noorden en noordoosten van Charkov, de tweede stad van Oekraïne, die wordt bedreigd door de opmars.
In de streek van Charkov hebben de Russische troepen de Oekraïense soldaten "acht tot negen kilometer teruggedreven", zei de Russische defensieminister vrijdag op een bijeenkomst van de Verdragsorganisatie voor Collectieve Veiligheid (CSTO), een militaire alliantie van ex-Sovjetlanden die door Rusland geleid wordt.
Binnenkort wordt langverwachte westerse munitie aan Oekraïne geleverd en Kiev hoopt dat het daarmee weer de overhand kan krijgen aan het front.
Michael Temmerman

150 Russische en Oekraïense soldaten vrijgelaten na gevangenenruil

Na onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne zijn 75 gevangengenomen Russische soldaten geruild voor 75 Oekraïense gevangen soldaten. Dat laat het Russische ministerie van Defensie vrijdag weten.
"Na een onderhandelingsproces werden 75 Russische soldaten, die tijdens hun gevangenschap de dood in de ogen keken, gerepatrieerd uit gebied dat werd gecontroleerd door het regime in Kiev. In ruil daarvoor werden 75 krijgsgevangenen van het Oekraïense leger overgedragen", aldus het ministerie in een verklaring.
De soldaten zullen nu medische en psychologische ondersteuning krijgen. De ruil kwam er na onderhandelingen in de Verenigde Arabische Emiraten.
Michael Temmerman

Medvedev waarschuwt NAVO-landen die Oekraïense aanvallen toestaan op Russisch grondgebied

NAVO-landen die hebben ingestemd met aanvallen met hun wapens op Russisch grondgebied, moeten zich ervan bewust zijn dat hun uitrusting en "specialisten" niet alleen in Oekraïne zullen worden vernietigd, maar ook op elk punt van waaruit Russisch grondgebied wordt aangevallen. Die boodschap heeft de vicechef van de Russische Nationale Veiligheidsraad, Dmitri Medvedev, vrijdag via zijn Telegramkanaal uitgestuurd, zo meldt het Russische persagentschap Tass.
"Al hun militaire uitrusting en specialisten die tegen ons vechten zullen worden vernietigd, zowel op het grondgebied van voormalig Oekraïne als op het grondgebied van andere landen, mochten er van daaruit aanvallen worden uitgevoerd op Russisch grondgebied", zo waarschuwde de voormalige premier.
Hij voegde eraan toe dat Moskou uitgaat van het feit dat alle langeafstandswapens die aan Oekraïne zijn geleverd al "rechtstreeks worden bediend door militairen uit NAVO-landen", wat neerkomt op deelname aan de oorlog tegen Rusland en een reden is om gevechtsoperaties te beginnen.
Michael Temmerman

Regering niet voor gebruik Belgische wapens op Russisch grondgebied

Wapens die ons land aan Oekraïne levert, mogen niet worden gebruikt op Russisch grondgebied. Het Belgisch standpunt is niet veranderd. Dat werd vrijdag vernomen op het kabinet van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).
Meerdere westerse landen hebben al aangekondigd dat ze Oekraïne zullen toestaan de door hen geleverde wapens te gebruiken tegen militaire doelwitten in Rusland om zich tegen Russische aanvallen te verdedigen. Daarbij wordt vooral gekeken naar de regio Charkov in het oosten van het land, die al geruime tijd ten prooi is gevallen aan een zwaar offensief.
De NAVO-leiders proberen de bondgenoten al dagen te overtuigen hun beperkingen op het gebruik van die wapens voor Kiëv op te heffen. Een aantal landen, zoals Frankrijk, is op dat voorstel ingegaan. VS-president Joe Biden zette donderdag het licht op groen om doelwitten op Russische bodem onder voorwaarden aan te vallen in de omgeving van Charkiv. Duitsland volgde vrijdag.
Michael Temmerman

Berlijn geeft Oekraïne toestemming om Duitse wapens te gebruiken tegen doelen in Rusland

De Duitse regering heeft Oekraïne vrijdag toestemming gegeven om door Duitsland geleverde wapens te gebruiken tegen militaire doelwitten in Rusland. Dit heeft de woordvoerder van bondskanselier Olaf Scholz vrijdag bekendgemaakt.
"Oekraïne heeft het recht, gewaarborgd door het internationaal recht, om zichzelf te verdedigen tegen aanvallen van Rusland. Om dit te doen, kan het ook de wapens gebruiken die voor dit doel zijn geleverd, inclusief de wapens die wij hebben geleverd", zo laat woordvoerder Steffen Hebestreit weten in een schriftelijke verklaring.
Michael Temmerman

Zelenski in Zweden om noordelijke landen om meer wapens te vragen

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is vrijdag in Zweden om meer bewapening te vragen aan zijn vijf Scandinavische bondgenoten om het Russische offensief tegen te gaan.
"Onze belangrijkste prioriteiten zijn het veiligstellen van meer luchtverdedigingssystemen voor Oekraïne, gezamenlijke projecten in de defensie-industrie en wapens voor onze strijders, evenals wereldwijde inspanningen om Rusland tot vrede te dwingen", zei de president daarover op sociale media.
Zelenski zal ter gelegenheid van deze derde topontmoeting tussen Oekraïne en de Noord-Europese landen de staatshoofden en regeringsleiders van Zweden, Denemarken, Noorwegen, Finland en IJsland ontmoeten en drie veiligheidsovereenkomsten ondertekenen. Oekraïne zal "sterker worden dankzij de steun van onze bondgenoten (...) en de nieuwe veiligheidsovereenkomsten", aldus de Oekraïense president.
De Zweedse premier Ulf Kristersson zei dat de landen die vrijdag bijeenkomen "belangrijke stappen zullen zetten om de samenwerking tussen onze landen te versterken als onderdeel van onze steun aan Oekraïne".
Het bezoek komt twee dagen nadat Zweden 13,3 miljard kronen (1,16 miljard euro) aan militaire hulp aan Oekraïne heeft toegezegd, het grootste hulppakket sinds het begin van het Russische offensief in februari 2022.
Sinds het begin van de oorlog hebben de Scandinavische landen Oekraïne voor meer dan 17 miljard euro gesteund, zei de Deense premier Mette Frederiksen in een verklaring.
Michael Temmerman

China: "Moeilijk om Oekraïne-vredestop in Zwitserland bij te wonen"

China laat weten dat het "moeilijk" is in juni een vredestop voor Oekraïne in Zwitserland bij te wonen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat de bijeenkomst "nog steeds niet voldoet aan de eisen van China en de verwachtingen van de internationale gemeenschap".
China vindt dat ook Rusland op de top moet worden vertegenwoordigd, maar dat land weigert en is bovendien niet uitgenodigd. Zwitserland organiseert de top van 15 juni op verzoek van Oekraïne, dat hoopt de internationale steun voor Kiev te vergroten. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft China opgeroepen deel uit te maken van de conferentie.
Maar China is het niet eens met de vormgeving van de top. Peking is voor "gelijke deelname van alle partijen en eerlijke discussie over alle vredesplannen", aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. "Anders is het lastig voor de top om een ​​substantiële rol te spelen bij het herstel van vrede." De Chinese regering blijft zich volgens de woordvoerder op haar eigen manier inzetten voor vredesgesprekken.
China stelt zich in de oorlog op als neutrale partij, maar critici stellen dat het land daarmee indirect steun uitspreekt aan Rusland. De leiders van de twee landen zagen elkaar vlak voor de Russische invasie en kondigden een partnerschap "zonder grenzen" aan. Rusland en China halen sindsdien de banden steeds verder aan.
Michael Temmerman

NAVO-baas Stoltenberg positief over Amerikaanse toestemming voor aanvallen op doelen in Rusland

De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft vrijdag het besluit van de Verenigde Staten verwelkomd om de beperkingen op het gebruik van Amerikaanse wapens voor doelen op Russisch grondgebied te versoepelen. "Oekraïne heeft het recht op zelfverdediging. En dat omvat ook het recht om legitieme militaire doelen binnen Rusland aan te vallen," zei de Noor vrijdag tijdens een bijeenkomst van de geallieerde ministers van Defensie in de Tsjechische hoofdstad Praag.
"Dit is niets nieuws (...) Dit maakt deel uit van de inspanningen van (de Russische president Vladimir) Poetin om te voorkomen dat NAVO-bondgenoten Oekraïne steunen", zei Stoltenberg voor het begin van de NAVO-bijeenkomst in Praag. Stoltenberg had het over de Russische dreigementen voor "zware gevolgen" bij gebruik van westerse wapens tegen Russisch grondgebied. 
De Amerikaanse regering zou Oekraïne in het geheim toestemming hebben gegeven om door de VS geleverde wapens te gebruiken bij aanvallen op doelen op Russisch grondgebied, in de buurt van de Oekraïense stad Charkiv. Volgens een ingewijde vindt president Joe Biden dat de Oekraïners moeten kunnen terugschieten als ze door Russische troepen worden aangevallen. Ook als de Russische strijdkrachten op het punt staan om aanvallen uit te voeren, mogen de Amerikaanse wapens worden ingezet.
Michael Temmerman

Premier De Croo vrijdag ontvangen in Witte Huis

Premier Alexander De Croo wordt vrijdag ontvangen door de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis. De twee zullen onder meer de oorlog in Oekraïne en het conflict in de Gazastrook bespreken.
De Croo trekt op uitnodiging van het Witte Huis voor een blitzbezoek naar Washington D.C.: hij vertrok donderdagavond en is zaterdagochtend terug in België. Dat het bezoek midden in de campagne valt is volgens de entourage van De Croo puur toeval: er werd al langer over gesproken en uiteraard moest het onderhoud passen in de agenda van de Amerikaanse president. Ook is ons land nog tot eind juni voorzitter van de Raad van de EU en heeft het zich zo extra kunnen laten gelden op het internationale toneel.
Voor het bezoek aan het Witte Huis in de namiddag, passeert De Croo in Arlington Cemetery, waar hij een eerbetoon brengt aan de soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nog in de voormiddag staat een onderhoud gepland met minister van Financiën Janet Yellen.
Tijdens het gesprek met Biden zullen de handelsrelaties tussen de VS en België en de VS en de EU aan bod komen, net als de oorlog in Oekraïne en het conflict in Gaza. Zo zal het gaan over de militaire steun aan Oekraïne, onder meer met F-16's die België vanaf dit jaar wil leveren, en over de bevroren Russische overheidsactiva die zich grotendeels in ons land bevinden. De EU bereikte op 21 mei een akkoord om de overwinsten daarop aan te wenden voor steun aan Oekraïne, en ook binnen de G7 wordt besproken hoe de tegoeden gebruikt kunnen worden om Kiev te helpen. 
Daarnaast staat het conflict in de Gazastrook op de agenda. Hoewel de VS, de grootste bondgenoot van Israël, het offensief in de Gazastrook al hebben bekritiseerd en eveneens oproepen tot een einde van het geweld, zijn ze terughoudender om Israël ter verantwoording te roepen. De Croo zei woensdag nog op Instagram dat hij het met Biden zou hebben over de strijd tegen straffeloosheid. "Hamas is verantwoordelijk voor de terreur van 7 oktober en moet daar verantwoording voor afleggen. Maar uithongering, humanitaire hulpverleners doden, onschuldige burgers bombarderen, … daar moet ook verantwoording voor afgelegd worden. Ik zal hem vragen dat de VS zich daar niet tegen verzet. Integendeel, dat de VS helpt om de internationale regels (zoals het oorlogsrecht) te doen respecteren."
Het is 18 jaar geleden, van toen Guy Verhofstadt in 2006 werd ontvangen door George W. Bush, dat een Belgische premier nog werd uitgenodigd op het Witte Huis. De Croo heeft Biden wel al verschillende keren ontmoet, vooral op NAVO-toppen, en hij ontving de president in het kader daarvan ook al twee keer in ons land.
Premier Alexander De Croo ontving Joe Biden in 2022 al in ons land.
Premier Alexander De Croo ontving Joe Biden in 2022 al in ons land.
Michael Temmerman

"Rusland gebruikt Noord-Koreaanse raketten in Oekraïne"

Rusland gebruikt Noord-Koreaanse ballistische raketten in Oekraïne, volgens een nieuw rapport van het Pentagon. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie deed een puinanalyse om de al lang bestaande beschuldigingen te bevestigen dat Moskou wapens ontvangt van Pyongyang.
De Amerikaanse inlichtingendienst Defensie (DIA) heeft met behulp van beelden uit open bronnen bevestigd dat brokstukken die in januari zijn gevonden in de Oekraïense regio Charkov afkomstig zijn van een ballistische korteafstandsraket die is geproduceerd in Noord-Korea.
Het DIA vergeleek beelden die door Noord-Koreaanse staatsmedia werden uitgezonden met foto's van deze raketfragmenten die in Oekraïne waren ontdekt. "De analyse bevestigt dat Rusland in Noord-Korea geproduceerde ballistische raketten gebruikt in zijn oorlog tegen Oekraïne", zei het Amerikaanse agentschap in een verklaring.
Zuid-Korea beschuldigt Pyongyang ervan duizenden containers met wapens naar Rusland te hebben verscheept ondanks VN-sancties tegen beide landen. Experts beweren bovendien dat de recente reeks Noord-Koreaanse nucleaire tests verband zou kunnen houden met de zending van wapens naar Russische troepen in Oekraïne.
Pyongyang en Moskou hebben hun banden de afgelopen maanden versterkt. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een zeldzame buitenlandse reis gemaakt en reisde in 2023 naar Rusland voor een topontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Het Kremlin meldde in mei nog dat een bezoek van de Russische leider aan Noord-Korea in de pijplijn zat.
Ans Debruyne

Doden bij Russische aanvallen in Charkiv


Bij Russische aanvallen in de Oost-Oekraïense stad Charkiv, de op één na grootste stad in Oekraïne dicht bij de grens met Rusland, zijn drie mensen gedood en zestien gewonden gevallen. Dat meldt regionaal gouverneur Oleg Sinegoubov vrijdag.

"De vijand heeft opnieuw een dubbele aanval uitgevoerd, terwijl artsen, reddingswerkers en wetshandhavers al ter plaatse waren", klonk het. Hij voegde eraan toe dat de aanvallen "uitsluitend gericht waren op civiele infrastructuur".

Een appartementscomplex zou zijn getroffen door een Russische raketaanval. In het gebouw van vijf verdiepingen is brand uitgebroken en een deel stortte in. Volgens de gouverneur liggen er mogelijk mensen onder het puin.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen