Archieffoto ter illustratie.
Foto: Markus Spiske / Pexels

Vilvoorde dient een klacht in tegen voetbalclub die mogelijk honderden kansarme kinderen oplichtte: "Er is serieus gefoefeld"

De stad Vilvoorde heeft een strafklacht ingediend tegen Vilvoorde City. In maart kwam aan het licht dat de voetbalclub honderden kansarme kinderen zou hebben opgelicht. Er volgde een onderzoek dat volgens burgemeester Hans Bonte (Vooruit) bevestigt "dat er serieus gefoefeld is."

Wat is er gebeurd?

Het ging over misbruik met de Vrijetijdspas. Kinderen uit een kwetsbaar milieu die zo'n pas willen aankopen, moeten maar 20 procent van het lidgeld betalen, concreet maar 76 euro in plaats van 380 euro. Volgens de club ging het om een vergissing. De club zou ook valse lijsten met spelertjes doorgegeven hebben aan de stad, met tientallen spelers die niet bij de club zijn aangesloten. Op die manier zou de club ook bij de stad geld innen.

Het onderzoek van Audit Vlaanderen naar aanleiding van de oplichtingszaak is nu afgerond. De resultaten bevestigen volgens burgemeester Hans Bonte dat de voetbalclub wel degelijk de kinderen wou oplichten: "Volgens mij is er serieus gefoefeld. Dit geeft dan ook aanleiding tot de beslissing van het college om een strafklacht rechtstreeks bij het parket neer te leggen zodat een onderzoeksrechter dit tot op het bot kan uitzoeken."

De stad kon de resultaten van het onderzoek inkijken en besprak die tijdens het college: "Van de 186 namen op de ledenlijst die vorig jaar is ingediend bij de stad was er maar een derde van aangesloten en verzekerd bij Voetbal Vlaanderen. Wat zeer onduidelijk is, is wat de jaren ervoor gebeurd is en hoeveel mensen er nu te veel betaald hebben. Wij denken: ongeveer iedereen", zegt de burgemeester.

Er zijn intussen ook klachten van ouders binnengestroomd bij de stad."Dat men net deze families extra laat betalen, maakt het nog veel erger. We willen dat elke euro uit het armoedebudget terechtkomt waar hij thuishoort: bij gezinnen die in een kwetsbare situatie zitten. We willen dat die kinderen kunnen blijven sporten."

30 dagen om terug te betalen

Vilvoorde City krijgt 30 dagen om de subsidies die ze onterecht gekregen hebben van de stad en het lidgeld dat onterecht gestort werd, terug te geven. "Maar het is onduidelijk over welke bedragen het gaat. Daarom is het belangrijk dat een onderzoeksrechter hiermee aan het werk gaat. Wij hebben geen zicht op wat de mensen concreet betaald hebben omwille van de privacy. Voetbal Vlaanderen kan zonder gerechtelijk mandaat ook geen gegevens van voor 2023 vrijgeven. Een onderzoeksrechter kan dat wel nagaan."

Intussen heeft voorzitter van de voetbalclub Faruk Akkus zijn ontslag ingediend, hij zit niet meer in het bestuur van Vilvoorde City, zegt de burgemeester: "De nieuwe voorzitter is de broer van Faruk Akkus. We gaan nu contact zoeken met hen en hopen oprecht dat de club dit kan rechttrekken. Daarom krijgen ze nu ook een extra maand de tijd om elke euro te verantwoorden en de gezinnen terug te betalen."

Faruk Akkus, die volgens de website van de club nog steeds de contactpersoon is bij Vilvoorde City, was niet bereikbaar voor een reactie.

Meest gelezen