Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

‘Fiskepark’ is zo superbe als het absurd is. Alleen blijf ik na 7 afleveringen met één vraag zitten

Zanger en presentator Bent Van Looy wordt vermoord aangetroffen in de visvijver van zijn vriend Tomas De Soete. Het voorhoofd van Bent is in twee gespleten door het blad van een rode handbijl.Beeld © De Mensen

In DM Zapt zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag schrijft Robin Broos over Fiskepark op Canvas.

Even voor de duidelijkheid: Bent Van Looy is niet echt dood. Al is dat wel het uitgangspunt van de fictiereeks Fiskepark. De fictief betreurde zanger krijgt een bijl door het hoofd en wordt teruggevonden in een visvijver. Allemaal verzonnen door voormalig Studio Brussel-stem Tomas De Soete, als een soort zelftherapie om over zijn gewraakte tv-talkshow Café Corsari te geraken.

Fiskepark is zo superbe als het absurd is. Alleen blijf ik na zeven afleveringen met één vraag zitten. Waarom moest uitgerekend Bent Van Looy eraan geloven? Dus ben ik als een Johnny Pleetinckx – de journalist van TV Oost – op onderzoek gegaan. En er waren wel degelijk andere lijken voor handen. Maar die waren zelden geknipt voor de rol.

Bent Van Looy en Tomas De Soete.Beeld © De Mensen

• Tony Corsari was al dood.

• Peter Van de Veire werd aanvankelijk gecast als het slachtoffer. De radiomaker verhuisde daarop de integrale collectie rekwisieten, kostuums en pruiken van de VRT naar het recreatiegebied Polderput. Van de Veire kreeg finaal een cameo in Fiskepark. Later ook een straatverbod.

• Lieven Scheire, Pedro Elias en Philippe Geubels waren te druk bezig met het maken van volstrekt inwisselbare panelshows met BV’s en ‘leuke weetjes’.

• Stijn Meuris was te ongeloofwaardig. Informatie op smartphones vormt een cruciaal onderdeel in de bewijsvoering van de vijvermoord. Meuris keilt gsm’s gewoon in de vijver.

• Cath Luyten, ooit vliegende reporter in Café Corsari, had zich weer net op de vrijgezellenmarkt geworpen. ‘Dood op tv’ stond niet zo mooi op haar Tinder-profiel.

• Vegas Dimitri en Mike Like zaten “stuck in Paris”. Het was niet duidelijk of ze het over de stad, dan wel de hotelerfgename hadden. Intussen maakten de broers wel een nummer met Paris Hilton. En stuurden ze De Soete een fan-shirt van hun duo als zoetmaker.

• Jan Jaap van der Wal wou niet. “Ik heb al een gespleten lip, ik hoef echt geen gespleten hoofd.”

Tomas De Soete en Jan Jaap van der Wal in ‘Fiskepark’.Beeld © De Mensen

• Stijn Van de Voorde bleef aandringen om ‘I Don’t Want To Miss A Thing’ van Aerosmith onder elke sleutelscène te steken, omdat het “bijdraagt aan de heroïsche sfeer” en “dagdagelijkse handelingen episch maakt”. Hij werd niet weerhouden.

• Niels Destadsbader acteert nog uitsluitend wanneer Jan Verheyen regisseert.

• Jan Verheyen werd niet gevraagd.

• Siska Schoeters wou polsen bij één van haar mede-Madammen van Radio 2. Alleen werken Anja Daems en Cathérine Vandoorne vooral op dagen wanneer Schoeters vrij heeft.

• Jean-Marie Dedecker wou het script omdraaien, en De Soete laten sterven terwijl hij hem tijdens het smogalarm met 140 kilometer per uur aanreed. Dat zagen ze bij Canvas niet zitten. Het is immers sperperiode.

• Uiteindelijk had Bent Van Looy de mooiste pyjama.

Fiskepark, woensdag om 21.30 uur op Canvas en integraal op vrtnu.be