Luister naar

Opinie: Samenwerking EU cruciaal voor volksgezondheid

Nieuws
Bij alle polarisatie rond de machtsverdeling tussen Brussel en de lidstaten mag het belang van Europese samenwerking op een terrein als volksgezondheid niet uit beeld raken.
André Knottnerus oud-voorzitter Gezondheidsraad WRR
dinsdag 21 mei 2019 om 03:00
Ook bij het vinden van oplossingen voor obesitas helpt Europese samenwerking. Op de foto: Brochures over afvallen bij een diëtistenpraktijk.
Ook bij het vinden van oplossingen voor obesitas helpt Europese samenwerking. Op de foto: Brochures over afvallen bij een diëtistenpraktijk. anp

De Nederlandse Grondwet zegt: ‘De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid.’ Aan die belangrijke publieke taak hebben privatisering en marktwerking in de zorg niets veranderd. Als het publiek de politiek ter verantwoording roept bij misstanden in de zorg, komt zij niet weg met het argument dat zij niet meer verantwoordelijk is. In de praktijk draagt de overheid, in aanvulling op wat mensen zelf doen voor hun gezondheid, verantwoordelijkheid voor gezondheidsvoorlichting, de beschikbaarheid van voldoende en gezonde voeding, een gezonde woon-, werk- en leefomgeving, en goede en toegankelijke preventieve en zorgvoorzieningen.

grondrechten

Ook het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie besteedt veel aandacht aan gezondheid. De eerste drie artikelen gaan direct al over menselijke waardigheid, het recht op leven, en bescherming tegen ongewenste lichamelijke en psychische ingrepen. Ook het recht op preventieve gezondheidszorg en op medische verzorging wordt benadrukt, onder door nationale wetgevingen en praktijken gestelde voorwaarden. Daarom heeft de Europese Unie organisaties voor preventie en infectieziektenbestrijding, geneesmiddelenbeoordeling, voedselveiligheid, en een gezonde leefomgeving.

Na de Europese verkiezingen van donderdag is een belangrijke vraag: hoe moeten we de verhouding tussen wat Nederland en Europa doet, verder ontwikkelen?

Bij grensoverschijdende vraagstukken kunnen we gewoon niet zonder goede Europese afspraken. Denk aan voedselveiligheid, epidemieën, waterkwaliteit van de grote rivieren, luchtkwaliteit en klimaatverandering. Maar ook bij veel kwesties die op zichzelf niet grensoverschrijdend zijn, kunnen we veel meer bereiken als we Europees samenwerken. Bijvoorbeeld bij de behandeling van ziekten die zeldzaam zijn, of zo’n dure infrastructuur en zulke schaarse expertise vereisen, dat individuele lidstaten die niet alleen kunnen waarmaken. Denk aan ‘weesaandoeningen’ (zeldzame kankersoorten) en harttransplantatie bij jonge kinderen. Maar ook orgaandonatie is niet denkbaar zonder Europese samenwerking als je wilt zorgen voor voldoende passende organen.

Sommige onderwerpen kunnen in beginsel op nationaal niveau worden afgehandeld, maar zijn in veel lidstaten aan de orde. Dan kan meer kwaliteit en doelmatigheid worden bereikt via intensieve Europese samenwerking, zoals bij de beoordeling van geneesmiddelen en gevaarlijke stoffen, het vinden van oplossingen voor obesitas, en de evaluatie van zorgstelsels.

Er zijn natuurlijk ook onderwerpen die onder de huidige omstandigheden het beste nationaal kunnen worden geregeld zoals, vanuit Nederland bezien, de verzekerde zorg, de inrichting van de eerstelijnszorg, nationale en locale preventieprogramma’s, en normatief geladen kwesties zoals drugsbeleid en beslissingen rond het levenseinde.

schouders eronder

We moeten ons, tot slot, realiseren dat verschillen tussen lidstaten belangrijke bronnen vormen voor wederzijds leren. Ook dat is een vorm van samenwerking. Neem het terugdringen van antibioticaresistentie. De grote verschillen hierin hebben met per land verschillende voorschrijfpraktijken te maken. Daarin kan Nederland, gezien zijn hoge standaarden op dit gebied, gidsland zijn. In andere gevallen kan Nederland weer van landen leren, bijvoorbeeld als het gaat om gezonde voedingspatronen. Ook internationale vergelijking van de levensverwachting en van zorgstelsels kan de effectiviteit en doelmatigheid van de zorg verbeteren.

Net zoals de effectiviteit en doelmatigheid van de Brusselse bureaucratie beter kunnen. De beste manier om dat te bereiken is om vanuit Nederland de schouders eronder te zetten. Niet alleen vanuit de politiek, maar ook vanuit het volksgezondheidsveld, de wetenschap, en patiëntenorganisaties. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.