Luister naar

Opinie: Gun onze kinderen niet alleen spullen, maar ook natuur

Nieuws
De monitor die onze welvaart in brede zin meet, laat zien: wij hebben het nu goed, onze kinderen zullen het zeker minder hebben. Wat nu?
Hans Stegeman
dinsdag 21 mei 2019 om 03:00
Een groeiende economie gaat ten koste van onze leefomgeving. En dat merken vooral onze kinderen. Of wijzelf, als we met pensioen zijn.
Een groeiende economie gaat ten koste van onze leefomgeving. En dat merken vooral onze kinderen. Of wijzelf, als we met pensioen zijn. istock

Het sluimert al jaren, de idee dat in beleid te veel nadruk ligt op economische groei en financiële waarden, en dat beide maatstaven niet ideaal zijn om welvaart te meten. De ‘Monitor Brede Welvaart’, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige week voor de tweede keer ­publiceerde, is een alternatief waarin meerdere facetten van welvaart zijn opgenomen. Deze monitor geeft een completer beeld van wat belangrijk is voor het welbevinden van mensen.

Het is heel goed dat een dergelijk rapport wordt uitgebracht. Inhoudelijk ben ik echter nogal teleurgesteld. Het is erg jammer dat zo’n uitgebreid rapport, waar heel slimme mensen lang aan hebben gewerkt, niet leidt tot de juiste conclusie en dito discussie. Want als je alle informatie over welvaart verzamelt en netjes naast elkaar legt, is er maar één conclusie mogelijk: wij hebben het goed, maar als we zo doorgaan, zal dat niet voor onze kinderen gelden. Het CBS heeft deze overduidelijke conclusie blijkbaar niet durven trekken.

Brede welvaart wordt door het CBS gedefinieerd langs drie dimensies: 1. hoe goed hebben wij het nu, 2. wat betekent dat voor de houdbaarheid voor later, en 3. welke last legt onze welvaart op andere landen. Een vrij helder kader. Het rapport geeft dit grafisch mooi weer met kleurtjes: groen als de ontwikkeling goed is en rood als de ontwikkeling de verkeerde kant op gaat. Geheel volgens de laatste trend om ook ingewikkelde informatie voor het gemiddelde Kamerlid begrijpelijk te maken. En dat is heel goed. Het grote nadeel is echter dat door deze versimpeling de analyse mank gaat. En dat leidt tot heel foute conclusies, zeker als het gaat om de houdbaarheid van onze welvaart.

Ten eerste wekt het rapport de suggestie dat het best goed gaat met de houdbaarheid van onze welvaart, ­getuige het vele groen in de infographic. Hierdoor dringt de conclusie zich op dat het ook met de houdbaarheid van ons ecosysteem hartstikke goed gaat. Niets is minder waar. De ecologische voetafdruk van Nederland is meer dan drie en een halve keer zoveel als wat we van de aarde kunnen vragen. Lees bijvoorbeeld het alarmerende rapport van de VN over biodiversiteit of de IPCC-rapporten over klimaatverandering. De analyse van het CBS maakt hier geen woorden aan vuil. Het feit dat kleine aanpassingen bij lange na niet leiden tot een economisch systeem dat binnen ecologische grenzen opereert, wordt voor het gemak even weggelaten. Gaat u rustig slapen.

Ten tweede rept het CBS nauwelijks over de relaties tussen de verschillende elementen van brede welvaart, in economenjargon ook wel ‘afruilen’ genoemd. De meest simpele relatie: een groeiende economie gaat ten koste van onze leefomgeving. Voor veel grondstoffen geldt dat wat we nu gebruiken, er voor volgende generaties niet meer is. En een ander voorbeeld: de intensieve landbouw, waarmee we veel geld verdienen en mensen voeden, gaat ten koste van de biodiversiteit en de kwaliteit van de grond. En dat merken vooral onze kinderen. Of wijzelf, als we met pensioen zijn. De welvaart van nu kan dus nooit los worden gezien van de welvaart later.

onontkoombaar

Het is een gemiste kans dat het CBS op deze wijze brede welvaart presenteert. Door in ieder geval de absolute grenzen van de ecologische houdbaarheid van de huidige economische activiteiten in beeld te brengen, wordt de conclusie al snel evident: ons systeem is niet houdbaar. Door bovendien de ‘afruilen’ in kaart te brengen, is ook een andere conclusie onontkoombaar: onze verslaving aan economische groei zorgt ervoor dat onze kinderen ongetwijfeld voldoende spullen hebben, maar geen natuur. Pas als die conclusies duidelijk zijn en door iedereen worden gedeeld, is er een vertrekpunt voor beleid dat werkelijk is gericht op brede welvaart. Dan is duidelijk dat we een stringent klimaatbeleid moeten voeren. Dan is het ook voor meer mensen duidelijk dat ons landbouwsysteem een te zware wissel trekt op de Nederlandse bodem en biodiversiteit. Goed rentmeesterschap, zorg voor de aarde, vraagt erom dat we gaan nadenken over een alternatief voor economische groei en dan ook onze instituties daarop inrichten.

Brede welvaart is geen keuzemenu. Het gaat om de huidige verdeling van de welvaart en of die houdbaar is voor toekomstige generaties, in eigen land en elders op de wereld. Dat is best ingewikkeld. Maar de conclusie is helder: zo kan het niet verder. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.