© hbvl

Gebuisd als straatzanger, maar Erik Debny wel te zien op Live in Hasselt

Een jury buisde hem voor het buskerexamen om te spelen op de Hasseltse straten, maar Erik Debny is wél live te zien op Live in Hasselt. Hij brengt er songs uit zijn eerste soloplaat ‘Beat The System’. Bevriende muzikanten komen ondertussen op voor Debny met een nieuwe campagne.

Christof RUTTEN

Toen bekend geraakte dat Erik Debny niet goed genoeg bevonden werd door de Hasseltse jury om te busken , was er al een eerste reactie op Facebook om die beslissing aan te kaarten. Nu is er een vervolg: Niels Hendrix van Fence en Fons Records heeft de teksten en gitaarakkoorden van het laatste album van Debny gebundeld en vrijgegeven op Facebook. “Bedoeling is dat muzikanten mijn protestsongs gaan coveren,” zegt Erik Debny. “En dat mogen ze ook op straat doen. Ikzelf kan er nog altijd niet van over dat ik dat niet mag. En de nummers op deze plaat zijn er ideaal voor.”

Dylan

De drijvende kracht achter The Shovels heeft met ‘Beat The System’ zijn eerste soloplaat uit. Alle nummers zijn van hem, maar Nele Janssen (van de band Peuk) zingt en speelt af en toe mee.

Het is een akoestisch album dat heel Dylanesk aanvoelt. Dylan in zijn vroegste periode dan, inclusief de toon van protest.“Deze plaat moest er ooit uitkomen,” zegt Erik Debny. “Het is in zo’n blote uitvoering dat mijn nummers van The Shovels tot stand komen. Maar het is ook een protestplaat want dit is hét moment om zo’n album uit te brengen, met zo’n slechte president in het Witte Huis.”

Provo’s

‘Beat The System’ klinkt strijdvaardig, toch zingt Debny in het gelijknamige nummer ‘I know in the end I’ll loose’. “Een beetje zoals de Provo’s in de jaren ‘60,” zegt Erik. “Ze dachten: uiteindelijk gaan we de strijd verliezen, maar eerst gaan we nog wat kabaal maken. Nu, ik denk ook dat de strijd al verloren is. De muziek is slecht geworden en daarom geraak ik niet aan de bak, want ik vind dat ik wel nog goeie muziek maak.”

Geen techno

“De plaat heeft de spirit van mei ‘68 in zich,” zegt Debny. “Ik ben daar trouw aan gebleven. Ik heb me nooit aangepast en dat wil ik ook niet. Ik moet geen techno maken, zou het zelfs niet kunnen.”

“Het album belicht niet alleen muziek, maar ook meer slechte aspecten van de maatschappij van vandaag. Er is geen culturele tegenstem meer. Daarom kan zo’n Trump ook aan de macht komen. Kunstenaars hebben vandaag geen macht meer, het zijn sportsterren waar mensen naar opkijken. Maar de oplossing van het probleem ligt in cultuur.”

Toch klinkt er ook hoop in een song als ‘Give Your Dreams A Chance’. “Als je iets wil, moet je er voor gaan en daar mag je de moed niet bij verliezen,” zegt Debny. “’Beat The System’ is geen depri plaat: de teksten zijn soms donker, maar de songs klinken vrolijk.”

Erik Debny speelt zondag om 16 uur op het Molenpoortplein tijdens Live in Hasselt.