© Joren De Weerdt

DE 8 VAN 2018. Bert Lievens: “Mezelf blijven lukt me prima”

Deze week stellen we onze 8 van 2018 voor, Kempenaars waar u in 2018 zeker nog van zal horen. Al hebt u van deze Kempenaar in 2017 ook al een en ander gehoord: Bert Lievens. Het had gekund, maar The Voice Van Vlaanderen 2017 is hij net niet geworden. Hij strandde in de finale, maar daar is de sympathieke rocker niet rouwig om. Hij is tevreden over wat ik hij gepresteerd heeft. "Het was plezant en de beste twee zangers bleven over voor de superfinale." In het lijstje van acht, staan ook Jorik en Loena Hendrickx, Anke Verhoeven, Klaar Prims, Ellen en Tim Moeskops, Jochem Van Gool, Jeroen Verdick, en Sanne Huysmans. Morgen: Sanne Huysmans uit Kasterlee.

Chris Segers

Een platencontract hield Bert Lievens (33) uit Tongerlo (Westerlo) dus niet over aan zijn deelname aan het populaire tv-programma. Gelukkig ligt hij daar niet van wakker. Binnenkort krijgt Bert namelijk een veel voornamer contract: dat van papa. Er staan hem bijgevolg nog veel slapeloze nachten te wachten. En een nieuw repertoire om in te oefenen: slaapliedjes in plaats van rockklassiekers.

Vlaanderen leerde de sympathieke rocker met de onvervalste Kempense tongval kennen in september, tijdens de blind auditions van het vijfde seizoen van The Voice van Vlaanderen. Wijdbeens bracht Bert toen zijn versie van Run to the Hills van Iron Maiden. Naarmate de wedstrijd vorderde, groeide zijn vertrouwen en zijn fanclub. Maar dat hij het zou uitzingen tot in de finale, had Bert zelf niet verwacht. “Ik zen content”, vertelt hij. “Over wat ik zelf gepresteerd heb én omdat de twee beste zangers overbleven voor de superfinale. Het was plezant. En druk, maar heel tof. Ik heb veel geleerd, mij goed geamuseerd, maar nu is het tijd voor iets anders. Ik ga opnieuw fulltime aan de slag bij mijn werkgever. En we kunnen weer optredens beginnen te plannen met onze coverband Fenix. Meer tijd voor de vrienden van de bier­vereniging komt er hopelijk ook. Maar het belangrijkste is de geboorte van ons eerste kindje. Die staat gepland voor eind januari.”

Voice van de Kempen

Wij hebben met Bert afgesproken in Kaffee Beatnik in Beerse. Niet dat hij er zelf optreedt, hij komt supporteren voor Inge Heylen. “Inge is een goede vriendin én mijn ex-collega-vocalist bij rock- en metalcoverband Fenix. Vanavond zingt ze in den Beatnik en kom ik haar steunen. Net zoals zij dat deed voor mij bij The Voice.”

© Joren De Weerdt

Blijkt dat de link met Fenix ook niet ver te zoeken is als het gaat over Berts Voice-avontuur. “Onze gitarist kende via-via een active researcher voor The Voice. Dat zijn mensen die op zoek gaan naar kandidaten uit verschillende muziekgenres. Zelf wist ik wel dat het tv-programma bestond, maar ik had er nog nooit naar gekeken. Na een gesprek met iemand van VTM dacht ik: ‘Ik doe mee en we zien wel wat het wordt’. Hoge verwachtingen koesterde ik niet. Tijdens de preselecties moest ik twee nummers zingen en dan was het afwachten. Alleen de geselecteerde kandidaten mochten door naar de blind auditions.”

Die werden al in februari 2017 ingeblikt, maar VTM zond de beelden pas in september uit. Tv-kijkend Vlaanderen kent het vervolg: alle coaches draaiden voor Bert. En Bert ging zonder twijfelen voor Natalia. “Dan moest ik al niet op mijn taal letten”, grinnikt hij. “Omdat ik weet dat algemeen Nederlands niet mijn ding is. In het team van Natalia kon ik gewoon mezelf zijn, dacht ik. Dus koos ik voor het comfort en voor het vertrouwde van thuis. Voor de Kempen, hé.”

Dat Kempengevoel speelde zijn fanclub volop uit. De supporters zakten massaal af naar de studio met T-shirts waarop #ikzenvantoengel stond gedrukt. “Een geweldige verrassing! En heel leuk om zo veel mensen in die T-shirts te zien. De finale viel samen met het jaarlijkse Kerst-Rock Concert in ons dorp. Daar is dubbel zoveel volk op afgekomen omdat er een groot scherm stond zodat iedereen de finale kon volgen. Tof dat mijn deelname aan The Voice zo leefde in Tongelo. Ik had het gevoel dat heel Toengel mee supporterde.”

Ruwe diamant

Ook Berts broer Johan kwam geregeld in beeld tijdens de liveshows. “Het is heel raar, maar ik heb lang een minder goed contact gehad met hem”, vertelt Bert. “Dankzij Saya, mijn vriendin, is onze relatie fel verbeterd. En nu met The Voice zijn we als broers nog dichter naar elkaar toe gegroeid. Kan je hem nog eens bedanken voor al het werk dat hij mij uit handen genomen heeft? Door er telkens voor te zorgen dat mijn trouwe supporters kaarten voor de liveshows hadden, was hij een van de essentiële pionnen in het spel.”

© Joren De Weerdt

“En de gasten van ZKW in Herentals, het maatwerkbedrijf waar ik werk, zijn er ook elke liveshow voor tweehonderd procent ingevlogen. Ik hoop dat ze niet te hard overdreven hebben met stemmen en sms’en (lacht). Als ik na de uitzending kwam werken, was er altijd wel iets veranderd in het bedrijf. Dan hingen er weer nieuwe foto’s of spandoeken. Ik kan die gasten, mijn collega’s en de directeur niet genoeg bedanken voor hun steun. Daarom ben ik zo vaak als The Voice het toeliet, gaan werken. Omdat ik vind dat zoiets langs twee kanten moet komen. Maar de laatste week van de wedstrijd mocht ik niet meer gaan werken van Natalia en van Bert, de hulpcoach. Voor de finale moest ik van hen zo veel mogelijk rusten.”

Natalia vertelde tijdens die aflevering dat het een plezier was om Bert te coachen. Ze noemde hem een ruwe diamant omdat er nogal wat schaafwerk was aan zijn zangtechniek en aan zijn Engels. Maar ze had er keihard van genoten, zei ze. En dat Bert altijd ‘met de voetjes op de grond’ was gebleven, was haar ook bevallen. “Ik heb altijd geprobeerd om heel hard te werken”, knikt Bert. “Zowel aan mijn Engels als aan mijn optreden op het po­dium. En ik hoorde van veel mensen dat ik heel herkenbaar overkwam op tv, dus ook mezelf blijven is blijkbaar goed gelukt.”

Baby Bert

Rest ons alleen nog de foto’s. Het poseren gaat Bert goed af. “Da’s nochtans niet mijn ding”, zucht hij. “Maar ik heb het de laatste tijd al veel moeten doen. Nu heb ik geen excuus meer als mijn vriendin met mij op de foto wil. Ik hang eraan vrees ik.”

We sussen hem met de mooie herinneringen die we aan het maken zijn. “Klopt! Ik kan niet wachten om het allemaal aan mijn zoon te laten zien. Mijn ouders hebben alle afleveringen van The Voice opgenomen en ze lezen al heel mijn leven Gazet van Antwerpen. Onze zoon zal nogal schrikken van zijn vader!”

© The Voice van Vlaanderen

Wanneer dit nummer ter perse gaat, is de nieuwe Lievens-telg nog in de maak. Maar Bert kijkt al enorm uit naar zijn komst. “Mijn vriendin en ik zijn pas nog bij de dokter langsgeweest”, zegt hij enthousiast. “De zwangerschap verloopt prima. Als dat zo verdergaat, wordt onze zoon op 21 januari geboren.”

Een naam voor de baby heeft het stel ondertussen ook gekozen. Of de Facebook-poll die Bert daarover eind november maakte geholpen heeft? Iedereen mocht leuke, stoere jongensnamen aanreiken. En beter doen dan ‘Randy’, het koosnaampje van de bijna-ouders. Iemand suggereerde Nate of Nathan, als blijvende herinnering aan Natalia. Of Sabe, een samentrekking van Saya en Bert. “Ik denk niet dat de naam van onze zoon voorkwam in de geopperde ideeën”, lacht de aanstaande papa. “Maar ik verklap hem niet. Dat houden we nog even geheim.”

www.fenixrocks.com