© ppn

Goedkoop én het werkt: megafoon houdt kauwen weg

Tevredenheid bij de horeca-uitbaters op de Markt in Maaseik. In het historisch centrum kampten ze vorig jaar met een kleine invasie van kauwen die bij valavond de linden bevolkten en daarbij voor overlast zorgden. Ze brachten zoveel rotzooi met zich mee dat er naar een oplossing werd gezocht. Dit jaar investeerde de stad daarom in een megafoon die het geluid van een kauw in nood nabootst. Het was een test. “Die gelukkig voor ons heel succesvol was”, zeggen Dirk Daniëls van De Beurs en Fabia Fedrico van Tiffany’s. “De grote zwermen zijn weggebleven.”

Phillip PERGENS

“We waren vorig jaar ’s ochtends een uur in de weer met alleen al het zuiver maken van de tafeltjes en stoelen die buiten staan. Ze zaten volledig onder de drek”, zegt Fabia Fedrico van Tiffany’s. “En die paraplu’s herkende je tegen het einde van het seizoen niet meer. Ze zijn groen, maar dat zag je er niet meer aan”, vervolgt Dirk Daniëls van De Beurs.

Zij en de andere horeca-uitbaters van De Markt moesten met lede ogen toezien hoe het historische centrum niet enkel voor terrasjesmensen een trekpleister was. “Het ging om meer dan duizend kauwen die bij valavond van de daken de linden indoken, waarna de overlast kon beginnen. Personeelsleden die met drek besmeurd werden, klanten die letterlijk bescheten werden. Het klinkt om te lachen, maar niemand vond het plezant. En op een gegeven moment was het ook gewoon slecht voor je zaak”, klinkt het.

850 euro

Dus trok de geviseerde horeca naar de stad om het probleem aan te kaarten en begin dit jaar besloten ze om er iets aan te doen. “We hebben alle mogelijkheden naast elkaar gelegd. Van spiegels en nepvogels in de bomen hangen tot een geluidsdoos die de kauwen naar een andere locatie moest lokken. Uiteindelijk werd gekozen om een megafoon te kopen die het geluid van verschillende soorten vogels nabootst: het geluid van een van hun soortgenoten in nood om hen af te schrikken”, legt schepen van Milieu Raf Didden (CD&V) uit.

Het toestel werd bij een Brits bedrijf gekocht. Een ‘scarecrow’ ofwel vogelverschrikker van 850 euro zou het probleem kunnen wegnemen. “De test was gelukkig voor ons heel succesvol”, stellen Daniëls en Fedrico. Zij kregen de megafoon in april en gingen er in het voorjaar meteen mee aan de slag. “In de beginperiode gebruikten we het toestel twee keer per week. Het was steeds een schouwspel. Bij het horen van het geluid zag je de kauwen opstijgen en verzamelen. Ze cirkelden rond, kwamen kijken waar het vandaan kwam en wonnen vervolgens hoogte om tot slot weg te vliegen. De grote zwermen zijn sindsdien weggebleven. We gebruiken het toestel nu nog een keer op tien dagen. Je kan er namelijk niet alle kauwen mee wegjagen en we willen de megafoon ook niet te vaak inzetten. Het verrassingseffect zou dan weg zijn. Gewenning moeten we vermijden. We beseffen uiteraard dat ze nu elders in bomen samenzitten, maar dan is het probleem hier wel grotendeels verdwenen.”

Heiligmakend is het systeem niet. “Er staat ook een knop voor duiven op, maar die werkt duidelijk niet. Gelukkig is deze vogel niet de onruststoker. Nogmaals, we zijn hier echt tevreden mee”, besluiten Dirk en Fabia.