Rutte na gesprek in Catshuis: antisemitisme is onacceptabel, samenleving zal zelf moeten ingrijpen

Nieuws
Mark Rutte sprak maandag met maatschappelijke organisaties over het toegenomen aantal meldingen van antisemitisme. Joodse Nederlanders aanspreken op acties van de Israëlische staat is uit den boze, stelde hij. Dat betekent volgens hem niet dat kritiek op Israël gelijkstaat aan antisemitisme.
Avinash Bhikhie / vk
maandag 13 mei 2024 om 21:03
Minister-president Mark Rutte in het Catshuis met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.
Minister-president Mark Rutte in het Catshuis met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Den Haag

‘Onacceptabel en verwerpelijk’, noemde Rutte het oplaaiend antisemitisme van de afgelopen maanden. Het aantal meldingen van incidenten waar Joden slachtoffer van zijn, heeft na de aanslagen van Hamas ook in Nederland een vlucht genomen.

Op initiatief van de ChristenUnie en met steun van een grote meerderheid van de Kamer, werd daarom een beroep gedaan op de afzwaaiend premier om een bijeenkomst te organiseren in zijn ambtswoning. Het Catshuis is geregeld toneel van bijeenkomsten en overleggen met een zware maatschappelijke lading.

Het is niet de eerste keer dat Rutte hier in gesprek ging over dit thema: in 2014 sprak hij ook met Joodse organisaties, over oplaaiende Jodenhaat na de Gazaoorlog in datzelfde jaar. Tien jaar later blijk..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Volg het nieuws rond het debat tussen Tom Berendsen (CDA), Anja Haga (CU) en Bert-Jan Ruissen (SGP) in dit liveblog.

Liveblog Europees Verkiezingsdebat: Debat is begonnen • Centrale thema's: landbouw, democratie en veiligheid

De Europese lijsttrekkers van CDA, ChristenUnie en SGP gaan dinsdagavond met elkaar in debat tijdens het ND Europees Verkiezingsdebat in Ede. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Chris Stoffer tijdens een pro-Israëlactie van de SGP. De SGP voert actie op de Dam in solidariteit met de Joodse gemeenschap in Nederland.

De SGP 'nieuwe stijl' zingt psalmen op de Dam. Wat is er veranderd bij de eens zo ingetogen partij?

De dagen dat SGP-politici camera’s zoveel mogelijk meden, zijn lang en breed voorbij. Maandag stond de partij op de Dam in Amsterdam, in solidariteit met Israël. Wat is er gebeurd met de stijl van de SGP?

De ChristenUnie wil 10.080  mensen vinden die allemaal 1 minuut gaan bidden voor Europa.

Gebed 'gebruiken' in verkiezingstijd, kan dat? 'Extra stemmen zijn mooi meegenomen'

Bid je mee voor Europa? Dat vraagt ChristenUnie aan kiezers in de aanloop naar de verkiezingen. Hoe blijft de partij integer in verkiezingstijd? ‘Het gaat niet alleen om onze standpunten, maar ook om christelijke waarden.’

Dick Schoof is in beeld als beoogd premier van het nieuwe kabinet.

Topambtenaar Dick Schoof is beoogd premier van volgend kabinet

Topambtenaar Dick Schoof is de beoogd premier van het volgende kabinet. Dat bevestigen bronnen rond de formatie aan de Volkskrant. De oud-AIVD en ex-NCTV baas zal leiding geven aan het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB.

Caroline van der Plas (BBB), met fractiegenoot Mona Keijzer in de Kamer, heeft er vertrouwen in dat de voorstellen uit het hoofdlijnenakkoord juridisch haalbaar zijn.

Ambtenaren zien nog veel juridische hobbels richting regeerprogramma

Uit een analyse van het akkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB, uitgevoerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken, blijkt dat ambtenaren nog veel juridische hobbels voorzien.

Na drie decennia met een gezamenlijke lijst, voeren SGP en ChristenUnie voor het eerst apart campagne voor de Europese verkiezingen

De pijn na de breuk: wat hebben ChristenUnie en SGP samen nog in Europa?

In 2019 scheidden de wegen van de ChristenUnie en de SGP in Europa na 35 jaar. Het Nederlands Dagblad zocht uit hoe ver beide partijen sindsdien uit elkaar zijn gegroeid. ‘Wij verwerpen deze genderideologie.’