misbruik

Cannes start onder hoogspanning: beschuldigingen van misbruik tegen eerste grote naam uit de filmsector

Actrice Judith Godrèche (met bril) betoogt met medestanders tegen de baas van het filminstituut CNC.© maxppp

Alain Sarde, producer van onder meer Roman Polanski’s The pianist, wordt door negen vrouwen beschuldigd van verkrachting of aanranding. Er zou een lijst circuleren met namen van nog negen mannen uit de filmsector die vrouwen zouden hebben misbruikt. Die dreigt bekendgemaakt te worden tijdens het filmfestival van Cannes.

Jolien De Bouw, Inge Schelstraete

De spanning stijgt in Cannes, waar het filmfestival dinsdag begint. De beeldjes worden opgeblonken, de rode loper glad gestreken. Maar er is ook een lijst met namen van tien mannen uit de industrie, onder wie vooraanstaande acteurs en regisseurs, die vrouwen zouden hebben misbruikt. Maandagavond maakte het blad Elle er een van bekend: filmproducent Alain Sarde wordt door negen vrouwen, van wie sommigen minderjarig waren, beschuldigd van aanranding en zelfs verkrachting.

Sardes naam is buiten de film­industrie misschien minder bekend, maar daarbinnen is de producer, nu 72, een levende legende. Als producent van de films van Jean-Luc Godard, André Téchiné en Bertrand Tavernier was hij een van de kings of Cannes. Hij werkte samen met Jacques Doillon, die door de actrice Judith Godrèche wordt beschuldigd van verkrachting. Hij produceerde David Lynch’ Mulholland Drive, dat op het festival in wereldpremière ging. En The pianist van Roman Polanski, die zelf de Verenigde Staten ontvluchtte om een proces wegens seks met een minderjarige te ontkomen. Die film won in 2002 de Gouden Palm.

Minderjarige actrice

Negen vrouwen getuigen in Elle. Een van hen, 15 in 1985, vertelt dat ze in Sardes appartement ging praten over een rol, “maar hij duwde me op zijn bed en besprong me. Het was beestachtig. Hij hield me vast en verkrachtte me.”

Een andere actrice wist dezelfde flat in 1987 te ontvluchten toen ze auditie ging doen voor een rol in een film van Godard. “Hij riep me achterna dat ik een slet was.” Een derde kreeg in 1989 op zijn kantoor te horen dat hij een blowjob wilde voor er over werk kon worden gepraat. Een vierde spreekt ook van een “brutale verkrachting”. Sarde is al een paar jaar niet meer actief in de filmwereld.

“Alain Sarde is verontwaardigd en kapot door deze beschuldigingen, stuk voor stuk vals, die hem gedragingen toeschrijven die hij afkeurt en die hem totaal vreemd zijn”, reageert de advocate van Sarde in Elle. “Hij ontkent ze met de grootste vastberadenheid en bevestigt dat hij nooit het minste geweld of dwang heeft gebruikt in zijn relaties met vrouwen wier toestemming voor hem altijd essentieel is geweest.” Sarde werd in 1997 al in staat van beschuldiging gesteld na een klacht over aanranding en pooierschap. Die werd door de rechter verworpen wegens gebrek aan bewijzen.

Films geschrapt?

Sinds de geruchten over de ‘MeToo-lijst’ vorige week begonnen rond te zoemen, werd achter de schermen alles in gereedheid gebracht voor een schandaal, berichten verschillende Franse kranten. Volgens Le Figaro zit Iris Knobloch, de voorzitster van het festival, klaar met een team experts in crisiscommunicatie voor het geval namen worden bekendgemaakt die op de affiche staan van een van de films in competitie.

Het is goed mogelijk dat films op het laatste nippertje worden geschrapt of dat genoemde acteurs gevraagd wordt de rode loper niet te betreden, schrijft de krant.

De lijst werd anoniem verstuurd naar verschillende filmfondsen. Volgens Le Figaro zijn de namen die erop staan niet min en zou een van hen dit jaar meedingen naar de Gouden Palm. Een andere zou een Oscar voor beste acteur op zijn schouw hebben staan. Of er meer namen openbaar gemaakt zullen worden, en hoe, is niet bekend.

Moi aussi

In een jaar waarin de Franse filmwereld op haar kop werd gezet door de beschuldigingen van actrice Judith Godrèche aan het adres van regisseurs Jacques Doillon en Benoît Jacquot én waarin nationale trots Gérard Depardieu van zijn voetstuk lijkt te zijn gevallen, heeft de organisatie in Cannes extra aandacht besteed aan vrouwen in de sector.

De organisatie wilde een scenario zoals vorig jaar vermijden. Toen was er heisa over de openingsfilm Jeanne du Barry, waarin Johnny Depp de hoofdrol speelt. De acteur was op dat moment verbannen van Amerikaanse filmplatformen naar aanleiding van zijn proces tegen zijn ex-vrouw Amber Heard, maar in Cannes werd hij met veel egards ontvangen. “Door de rode loper uit te rollen voor mannen en vrouwen die misbruik plegen, geeft het festival de boodschap dat geweld in dit land acceptabel is”, klonk het toen in een van de vele open brieven.

Dat niet meer, dachten ze aan de Côte d’Azur. En dus krijgt dit jaar Meryl Streep een ere-Palme d’Or. Regisseuse Andrea Arnold wordt bekroond met de Carrosse d’Or. De jury staat onder leiding van Greta Gerwig, de regisseuse van Barbie, en telt ook Eva Green en Lily Gladstone in de rangen. En om te tonen dat de boodschap van MeToo in Cannes hélemaal is doorgedrongen, gaat woensdag ook de kortfilm Moi aussi, over misbruik in de industrie, er in première. Die is gemaakt door Godrèche, die daarvoor putte uit de vele getuigenissen van anderen na haar eigen onthullingen.

Voor Godrèche afzakt naar het zuiden, stond ze maandag nog samen met tientallen anderen uit de sector met spandoeken en pancartes voor de deuren van het Centre National du Cinéma (CNC) in Parijs. De directeur van dat Franse filmfonds, Dominique Boutonnat, wordt vervolgd voor misbruik van zijn dertig jaar jongere peetzoon, maar blijft aan het hoofd van de overheidsinstelling. Het bewijst volgens critici dat in de Franse cultuursector nog heel veel figuren de hand boven het hoofd wordt gehouden.