Tesla kritisch over protesten tegen uitbreiding Duitse fabriek

Nieuws
Tesla is kritisch over de protesten van milieuactivisten van afgelopen week, bij de Tesla-fabriek bij Berlijn. Zij demonstreerden daar tegen de uitbreiding van de fabriek, maar volgens Tesla beschikten zij over de verkeerde informatie. De fabrikant van elektrische auto’s vindt het ‘betreurenswaardig dat de situatie ter plaatse de afgelopen dagen is gedomineerd door activisten, van wie sommigen bereid zijn geweld te gebruiken’.
anp
maandag 13 mei 2024 om 21:16
Afbeelding
beeld anp

Het fabrieksterrein van Tesla in Grünheide is 300 hectare groot, maar het door Elon Musk geleide bedrijf wil daar 170 hectare aan toevoegen. Die ruimte is onder meer nodig voor een treinstation voor goederenaanvoer, opslaghallen en een opvang voor kinderen van werknemers. De demonstranten, die van woensdag tot en met zondag actievoerden, vinden dat Tesla te weinig rekening houdt met de gevolgen. Zo verdwijnt er een stuk bos en vrezen zij voor waterverontreiniging.

Tesla verwerpt die beschuldigingen. Volgens de fabrikant heeft de afgelopen weken juist een inhoudelijk debat plaatsgevonden over grondwaterbescherming en hoe om te gaan met te kappen bomen. Dat toont aan dat Tesla de zorgen van de bevolking serieus neemt, stelt het bedrijf. Maar daar luisterden de activisten volgens Tesla niet naar.

Bij de demonstraties van afgelopen week kwam het regelmatig tot aanvaringen tussen demonstranten en de politie. Vooral vrijdag was de sfeer erg gespannen, omdat actievoerders toen het gebouw van Tesla wilden binnendringen. Dat kon de politie voorkomen. Zestien personen werden opgepakt. Begin maart werd nog een hoogspanningsmast in brand gestoken bij de fabriek.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zuid-Korea vindt hoge concentratie weekmakers in Shein-spullen

Kinderproducten van de oorspronkelijk Chinese webwinkel Shein bevatten veel te hoge concentraties van bepaalde chemische stoffen, meldt de Zuid-Koreaanse overheid.

Afbeelding

Vrouw overleden na aanrijding taxibusje en scooter in Urk

Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

Afbeelding

Illegale goksites moeilijker te herkennen na reclameverbod

Ruim twee derde van de mensen die onlinekansspelen speelt, kan een legale goksite niet onderscheiden van een illegale. Dat komt naar voren uit onderzoek van Ipsos I&O naar de ontwikkelingen in de Nederlandse onlinekansspelmarkt.

Afbeelding

Entertainer Sven Ratzke wint Johan Kaart Prijs

Sven Ratzke heeft dit jaar de Johan Kaart Prijs gewonnen. De zanger, entertainer en acteur krijgt de theaterprijs voor zijn 'vakmanschap op het gebied van spel, zang en performance', aldus de jury in een persbericht.

Afbeelding

UNRWA: ongeveer miljoen mensen ontvluchtten Rafah

De afgelopen drie weken zijn ongeveer 1 miljoen mensen Rafah ontvlucht, meldt de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). De maanden daarvoor waren juist veel Palestijnen gevlucht naar die stad in het zuiden van de Gazastrook.

Afbeelding

Voltallige fractie FVD in rechtbank voor zaak-Van Meijeren

Er is veel belangstelling voor de strafzaak tegen Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie in de rechtbank in Den Haag. Onder de tientallen belangstellenden bevinden zich fractievoorzitter Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen, die hun fractiegenoot steunen.