Witte Huis vindt niet dat er genocide plaatsvindt in Gaza

Nieuws
De regering van de Amerikaanse president Joe Biden beschouwt de aanvallen van Israël op de Gazastrook niet als genocide, zei Nationaal Veiligheidsadviseur Jake Sullivan tijdens een persconferentie in het Witte Huis.
anp
maandag 13 mei 2024 om 21:18
Afbeelding
beeld anp

‘Wij geloven dat Israël meer kan en moet doen om de bescherming van onschuldige burgers te garanderen. Maar we geloven niet dat wat er in Gaza gebeurt genocide is’, aldus Sullivan.

Sullivan erkende dat Palestijnen in de Gazastrook in ‘een hel’ zitten en herhaalde dat een grootschalige Israëlische operatie in Rafah in het zuiden van Gaza een vergissing zou zijn. Volgens de veiligheidsadviseur heeft Israël wel aangegeven dat de huidige operaties in Gaza ‘erg gericht’ zijn, en dat er geen sprake is van een grootschalige aanval.

Staakt-het-vuren

Sullivan zegt dat het verslaan van Hamas het uiteindelijke Amerikaanse doel is. De VS werken volgens hem met Israël aan ‘betere manieren’ om dat doel te realiseren.

Ook zei hij dat de VS volop werken aan een staakt-het-vuren en aan een deal om de gijzelaars vrij te krijgen die Hamas nog vasthoudt. Maar Sullivan zei ‘niet te kunnen voorspellen of een deal inderdaad tot een staakt-het-vuren zou leiden’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Knot vindt dat ECB 'voet van de rem' kan halen

Steeds meer bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) staan positief tegenover renteverlagingen binnen afzienbare tijd. De Nederlandse centralebankpresident Klaas Knot voegde zich vandaag bij dat rijtje.

Afbeelding

Zeker tot dinsdagavond geen treinen tussen Utrecht en Amersfoort

Tussen Utrecht en Amersfoort rijden er geen treinen door een defect spoor tussen Den Dolder en Amersfoort. ProRail verwacht nog tot zeker dinsdagavond 20.45 uur bezig te zijn met het repareren van het spoor. De spoorwegbeheerder geeft aan dat dit mogelijk later wordt.

Afbeelding

Kamer wil vergunning van NPO met slechts een jaar verlengen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de vergunning van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met slechts een jaar verlengen. Een motie van die strekking van de VVD kreeg dinsdag steun van NSC, PVV, BBB, JA21 en FVD.

Afbeelding

TNO: industrie moet schade chemicaliën al bij ontwikkeling weten

De industrie moet bij het ontwikkelen van chemische stoffen al vanaf het begin kijken hoe schadelijk die zijn voor de gezondheid van mensen en het milieu, vinden onderzoekers van onderzoeksinstituut TNO.

Afbeelding

Trump spreekt over gevaarlijke dag voor Amerika bij slotpleidooi

Dit is 'een zeer gevaarlijke dag voor Amerika', zei de Amerikaanse ex-president Donald Trump in het gerechtsgebouw in New York, kort voor de slotpleidooien in zijn strafproces.

Afbeelding

AI-chipbedrijf Nvidia verder omhoog op afwachtend Wall Street

Nvidia ging dinsdag verder omhoog op de aandelenbeurzen in New York, waar de handel werd hervat na een lang weekeinde. De belangrijkste verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) werd vorige week stukken meer waard, dankzij recordresultaten van het bedrijf in het af..