Russische doorbraak dreigt in noorden van Charkiv: ‘Wie niet wil sterven, moet nu met mij meegaan’

Achtergrond
Rusland heeft de aanval geopend op het noorden van de Oekraïense provincie Charkiv. Met name bij de dorpen Vovtsjansk en Lyptsi wordt zwaar gevochten. De lokale autoriteiten zijn overgegaan tot de evacuatie van de grensstreek.
Pepijn de Lange en Daan de Vries / vk
maandag 13 mei 2024 om 20:10
Liudmila Kalashnik (88) wordt geëvacueerd uit Vovtsjansk, afgelopen zondag. Haar man stierf na een Russische raketaanval op het dorp.
Liudmila Kalashnik (88) wordt geëvacueerd uit Vovtsjansk, afgelopen zondag. Haar man stierf na een Russische raketaanval op het dorp. beeld ap / Evgeniy Maloletka

Amsterdam

‘Wie niet wil sterven, moet nu met mij meegaan’, zegt de in legerkleding gestoken politieagent Serhi Charkivsky zondag in een videoreportage van de Oekraïense krant The Kyiv Independent. Vanwege het oprukkende Russische leger moeten duizenden inwoners in de provincie Charkiv in allerijl hun huis verlaten. Aan Charkivsky de taak om de veelal oudere achterblijvers over te halen na ruim twee jaar oorlog alsnog te vertrekken.

Vrijdagochtend staken Russische soldaten in alle vroegte in het noorden van Charkiv de grens over. Drie dagen later hebben zij ongeveer honderd vierkante kilometer aan Oekraïens grondgebied in handen. Anderhalf jaar nadat Oekraïne dit gebied bevrijdde, zien inwoners van de grensstreek nu opnieuw Russische soldat..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Auto's met Servische vlaggen trekken door de hoofdstad Belgrado uit protest tegen de beslissing van de VN.

VN besluiten tot jaarlijkse herdenking van genocide in Srebrenica, Serviërs woedend

Wereldwijd wordt voortaan jaarlijks op 11 juli de genocide in Srebrenica herdacht. De Algemene Vergadering van de VN heeft daartoe donderdag besloten. De Servische regering en Servische leiders in Bosnië-Herzegovina zijn woedend.

De zeegrens tussen Rusland en Finland. De foto is genomen in de Zuid-Finse gemeente Virolahti en aan de overkant is Rusland te zien.

Wil Rusland nieuwe grenzen trekken in de Oostzee? 'Moskou zegt: we doen wat we willen'

Volgens inmiddels weer ingetrokken berichten wil het Kremlin de maritieme grenzen in de Oostzee actualiseren. Was de publicatie een fout of een provocatie?

Premier Kaja Kallas van Estland,  die deze week erkende dat sommige landen nu al militairen trainen in Oekraïne, op eigen risico.

Denktank Clingendael: EU moet snel trainingsmissie in Oekraïne overwegen

De Europese Unie moet onderzoeken of het zijn huidige trainingsmissie van Oekraïense militairen (deels) kan verschuiven naar Oekraïne, adviseren onderzoekers van het Instituut Clingendael .

Oekraïense militairen zijn nog steeds de baas in Chasiv Yar, een strategische plek ten noorden van Avdiivka.

Het Westen verschuift zelfopgelegde 'rode lijnen' nu Oekraïne in het nauw komt

De ergste paniek lijkt voorbij over de Russische aanval ten noorden van Charkiv. Maar experts zijn het erover eens dat Oekraïne komende maanden een zware tijd tegemoet gaat.

De Noorse koning Harald spreekt het Deense koningspaar toe tijdens een staatsbanket in Oslo.

Deens koningspaar viert twintigste trouwdag in Noorwegen

Op de twintigste verjaardag van hun trouwdag dineerden de in januari aangetreden koning Frederik van Denemarken en koningin Mary met hun Noorse collega’s in het koninklijk paleis in Oslo.

Hongerende Gazanen plunderen trucks met voorraden via de door de VS gebouwde pier bij Gaza zijn binnengebracht. Met name het belemmeren van humanitaire hulp rekent Strafhofaanklager Kahn Israël zwaar aan.

Waarom de arrestatieverzoeken van Strafhof-aanklager Kahn tegen Hamas en Israël kortzichtig zijn

Het internationale Strafhof heeft een zware klap opgelopen door de manier waarop hoofdaanklager Kahn zijn arrestatieverzoeken tegen de Hamastop en tegen de Israëlische premier Netanyahu en defensieminister combineerde.