© AFP

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

“Koude Oorlog behoort tot het verleden”: Poetin en Trump blikken terug op succesvolle ontmoeting

De ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin is goed verlopen. Dat zeiden beide leiders na afloop. “Onze relatie was nog nooit zo slecht, maar dat is de afgelopen vier uur helemaal veranderd”, aldus Trump. De beide leiders benadrukten de dialoog verder te willen zetten en te willen samenwerken op allerlei vlakken, zoals het bestrijden van terreur en het herstellen van het nucleair evenwicht.

adm

Trump en Poetin spraken maandag met elkaar in het Finse presidentieel paleis in Helsinki. Voor de ontmoeting tweette Trump nog dat de relatie tussen Washington en Moskou “nog nooit zo slecht was”. De grote schuldige voor dat dieptepunt is volgens de president het FBI-onderzoek naar de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. “Onze relatie met Rusland was NOOIT slechter, met dank aan vele jaren van Amerikaanse dwaasheid en stompzinnigheid en nu, de frauduleuze heksenjacht”, raasde de wereldleider.

Een stelling waar Moskou zich in kan vinden. “We gaan hiermee akkoord”, reageerde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken droog op de tweet van Trump.

“Koude Oorlog is een ding uit het verleden”

Maar de toon was een aantal uur later, bij een gezamenlijke persconferentie aan het eind van de dag, volledig omgeslagen. Beide wereldleiders hadden lovende woorden voor elkaar en hun ontmoeting.

Poetin nam als eerste het woord. Hij noemde de gesprekken met Trump “een succes” en “vruchtbaar”. Hij herhaalde dat de VS en Rusland een speciale verantwoordelijkheid hebben als grote nucleaire spelers om de mondiale veiligheid te garanderen. “De Koude Oorlog is een ding uit het verleden”, sprak hij.

Volgens Poetin zijn er andere zaken die de wereld nu bezighouden, zoals de economie en transnationale criminaliteit. Ook terrorisme is een belangrijke factor. Poetin wil beter samenwerken met Trump op dat vlak, onder meer in Syrië.

“Geen politieke inmenging”

Daarnaast liet de Russische leider weten dat zijn land zich nooit in de Amerikaanse politiek heeft gemengd. “En dat zal ook nooit gebeuren.” Poetin zei dat Trump de kwestie van de inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 had aangehaald. “Ik moest herhalen wat ik al meermaals heb gezegd, ook tijdens onze persoonlijke contacten, dat de Russische staat zich nooit heeft ingemengd en ook zich niet zal inmengen in interne Amerikaanse aangelegenheden, zoals verkiezingsprocessen”, aldus de Russische president.

Trump zei dan weer dat de kwestie van de inmenging “het best in persoon” werd aangesneden, maar zei eveneens dat er geen sprake is van Russische inmenging. “Onze campagne was simpelweg fantastisch, daarom ben ik president.”

Om de bilaterale relaties te verbeteren pleit Poetin voor een raad van deskundigen, onder wie wetenschappers en militairen.

In vier uur alles veranderd

Trump benadrukte dat de relatie tussen de VS en Rusland veranderd is. “Onze relatie was nog nooit zo slecht, maar dat is in de afgelopen vier uur veranderd.” Ook hij kijkt terug op een succesvolle ontmoeting. “Het was zeer productief en het ging heel goed”, klonk het. De Amerikaanse president noemde deze dag het begin van een lang proces en een sterke dialoog met Rusland.

Trump liet eerder op de dag al weten dat beide regeringen hun verantwoordelijkheid moeten nemen wat betreft nucleaire bewapening. “We bezitten samen 90 procent van het kernwapenarsenaal op de aarde, de wereld verwacht dan ook van ons dat we het met elkaar kunnen vinden”.

Moeizame start

De dag kende een lastige start. Het overleg had om 12.00 uur Belgische tijd moeten starten, maar begon pas een uur later. Dat kwam doordat het vliegtuig van Poetin vertraging had. Het is niet duidelijk of dat een bewuste actie was: De Russische president staat erom bekend het niet nauw te nemen met punctualiteit. Zo was hij in het verleden al te laat voor ontmoetingen met de koningin van Engeland, de paus en Duits bondskanselier Angela Merkel. Trump liet Poetin op zijn beurt dan ook maar wachten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Haantjesgedrag

© AFP

Buiten het laatkomen was er nog ruimte voor wat haantjesgedrag. Zo kwam Poetin met een nieuwe limousine, die volgens aanwezige journalisten groter lijkt dan ‘The Beast’. Door zijn late vlucht kwam Poetin een tiental minuten te laat op de afspraak waarop Donald Trump ook langer in zijn hotel bleef om de Russische president ook te laten wachten.

Toen beide heren uiteindelijk samen een zaal van Finse presidentieel paleis binnengingen leek de sfeer onder nul. Poetin zat er onderuitgezakt en verveeld bij, de mondhoeken van Trump wezen naar beneden. Na een ongemakkelijk lange stilte, kon er dan toch een handdruk vanaf.

Ondanks zijn verveelde houding zei de Russische president blij te zijn Trump eindelijk te ontmoeten. “We hebben regelmatig contact. We hebben elkaar via de telefoon gesproken en hadden verschillende ontmoetingen in de marge van verschillende fora. Maar, uiteraard, is het hoog tijd om in detail onze bilaterale betrekkingen en verschillende pijnlijke onderwerpen op de globale agenda te bespreken, er zijn er heel wat”, aldus Poetin.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Buitenlandministers overleggen ook

Parallel met de top tussen Trump en Poetin hadden ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov overleg. Over de inhoud van de gesprekken, maakte het Russische persagentschap Tass geen details bekend.

Voor de ministers gaat het om de eerste persoonlijke ontmoeting. Tot op heden spraken ze elkaar enkel via de telefoon. Pompeo is sinds april minister van Buitenlandse Zaken. Ook Pompeo en Lavrov ontmoeten elkaar in de residentie van de Finse president, in het centrum van Helsinki.

EU-leiders blijven positief

Ondanks de vele krasse uitspraken blijven de Verenigde Staten een vriend van Europa. Dat hebben verschillende Europese buitenlandministers maandag gezegd. Ze reageren daarmee op verklaringen van de Amerikaanse president Donald Trump, die in een interview met televisiezender CBS de Europese Unie als “vijand” had aangeduid. Oorzaak van Trumps toorn: de volgens hem oneerlijke handelsrelaties tussen de EU en de VS.

“We hebben een zeer duidelijk idee van wie onze vrienden zijn: de Verenigde Staten al zeker”, verklaarde Europees vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Federica Mogherini. “De vraag voor Donald Trump is wie hij beschouwt als een vriend”, vroeg ze zich een tikje ironisch af.

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian “lijkt iedereen zijn vijand te zijn”. Hij riep op om met de nodige nuchterheid te reageren op de woorden. De Duitse minister van Europese Zaken Michael Roth hield een pleidooi voor eenheid: “De VS president provoceert. Hij noemt ons vijanden. We zien dat absoluut niet zo”, luidde het. De EU moet zich niet van de wijs laten brengen door de “ten dele zeer agressieve, leugenachtige en niet bijzonder constructieve” opmerkingen van Trump. “Verontwaardiging alleen zal ons niet helpen. Het enige wat helpt is duidelijke taal, en een duidelijke verenigde opstelling”, voegde Roth er nog aan toe.

“De Verenigde Staten zijn president Trump niet, en Trump is niet de VS”, merkte de Luxemburgse buitenlandminister Jean Asselborn dan weer op. Asselborn drong aan op een meer relaxte benadering van Trumps commentaar, maar voegde er fijntjes aan toe te hopen dat de “frisse lucht” in Schotland, waar Trump het weekend al golfend doorbrengt, de Amerikaanse president zal helpen om een beter onderscheid te leren maken tussen vrienden en vijanden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER