© rr

Ooggetuige heeft andere versie over ‘zinloos geweld’ tegen darter Kim Huybrechts na bekerfinale: “Hij zat zelf die jongeren achterna”

Dartsspeler Kim Huybrechts (38) zal minstens vier weken niet kunnen spelen, nadat hij als voetbalsupporter de bekerfinale bijwoonde en zijn sleutelbeen brak. Huybrechts zegt dat hij vanuit het niets werd aangevallen, maar een ooggetuige heeft een andere versie.

Vincent Van Genechten, Cedric Lagast en Amaury Michaux

Kim Huybrechts, de huidige Belgische nummer twee in het darts, ging donderdag supporteren voor Antwerp, tijdens het bekerduel op de Heizel in Brussel. Huybrechts is een fervent supporter van Antwerp, dat de finale verloor van Union. Toen Huybrechts na de wedstrijd samen met andere supporters naar de bussen op Parking C terugwandelde, liep het fout.

© rr

Geen kennis

De wandeling naar Parking C, zo’n anderhalve kilometer ver, liep door het Verregatpark. Huybrechts vertelde naderhand op social media dat Antwerp-supporters op dat moment daar geprovoceerd werden door een groep allochtone jongeren. Toen Huybrechts doorstapte om de bus te bereiken, zou hij vanuit het niets langs achter aangevallen zijn.

Huybrechts herhaalde dat vrijdagochtend ook vanop zijn ziekenhuisbed tegenover een tv-ploeg: “Op het moment dat ik daar langs ga, krijg ik een duw. Ik wil mij omdraaien, en op dat moment word ik met een motorhelm tegen mijn gezicht geslagen. (...) Ik word onderuit getackeld. Opeens begonnen ze op mijn hoofd te stampen”. Huybrechts liep een dubbele breuk op aan het sleutelbeen, en moest vrijdag geopereerd worden.

De Brusselse politie had vrijdag geen kennis van het incident. Volgens het Brussels parket loopt er geen onderzoek, aangezien niemand klacht neerlegde. Huybrechts verklaarde vrijdag bij Radio 2 dat hij nog niet weet of hij klacht zal indienen: “Ik weet niet of dat zin heeft”.

Een andere Antwerp-supporter die getuige was van het incident, nuanceert de uitleg van Huybrechts: “Een groep supporters en een groep van 10 tot 20 Brusselse jongeren, stonden daar tegenover elkaar. De meesten leken me minderjarig. Plots gebeurde iets, waardoor iedereen uit elkaar stoof. Het waren de supporters die de jongeren achterna zaten.”

Iemand zou geroepen hebben dat er met een helm was geslagen. “Huybrechts was één van de mannen die achter die tieners aanzat. Daarbij is hij gevallen. Het leek alsof hij over zijn eigen voeten struikelde. Toen hij probeerde recht te krabbelen, hebben twee of drie van die gasten hem nog een paar laffe stampen gegeven.”

Kim Huybrechts hoopt binnen vier weken voldoende hersteld te zijn, voor de kwalificaties van de Euro Tour in Antwerpen.

Geslaagde operatie

Intussen is Huybrechts met succes geopereerd in het AZ Monica campus Deurne. “De operatie is goed verlopen”, zegt Nick Jansen, orthopedisch chirurg en ploegdokter van voetbalclub Beerschot. “We hebben met een plaat en schroefjes de breuk mooi kunnen reduceren. Ik heb Kim daarstraks nog gezien. Hij voelde zich comfortabel, een beetje slaperig, maar stelt het over het algemeen goed. Morgen mag hij naar huis en begint hij onmiddellijk aan zijn revalidatie. Hij moet zo snel mogelijk bewegen, die schouder is gestabiliseerd. Hij mag dan uit de sling komen (een soort band die de arm ondersteunt, red.) en enkele kleine bewegingen maken.”

De eerste twee weken moet Huybrechts echter wel oppassen om zich niet te zwaar te belasten. “Hij mag dan absoluut nog niet met pijltjes werpen”, benadrukt de sportarts. “Als na die periode blijkt dat de wonde goed genezen is en hij zich goed genoeg voelt, dan kunnen we bekijken om zijn activiteiten op te drijven. Vanaf maandag worden de oefensessies met zijn kinesist opgestart.”

“Over vier weken weer kunnen presteren is uitgesloten”

Voor de profdarter kan het herstel niet snel genoeg gaan. “Kim vertelde mij al dat hij koste wat het kost dat kwalificatietoernooi wilde spelen dat binnen vier weken van start gaat, of dat hij nu mag van ons of niet”, zegt Jansen. “Ik heb hem wel duidelijk gemaakt dat hij verre van optimaal zal kunnen presteren. De motivatie is erg hoog bij hem, wat goed is, maar Kim zal nog geen potten breken op die wedstrijden”, weet de dokter. “Daarvoor zal hij nog de nodige kracht in de schouder missen en de precisie zal nog niet naar behoren zijn. Dat is anders dan bij een fietser, die na een week weer kan sporten, omdat die vooral met zijn benen het werk moet doen.”

Idealiter zou Huybrechts pas over zes weken weer kunnen deelnemen aan wedstrijden. “Als er na zes weken op de röntgen­foto een vorm van kalkaanmaak te zien is, dan vinden wij het verantwoord om weer een wedstrijdbelasting uit te voeren. Die beweging gebeurt voor een groot deel vanuit het bal-komgewricht en niet via zijn sleutelbeen, maar na een herstel van amper vier weken is optimaal presteren uitgesloten”, aldus dokter Nick Jansen.

© PDC

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer