Foto: Getty

Zowel Vooruit als Open VLD kraken besparingsvoorstel N-VA met indexsprongen af

Zowel Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere als Open VLD-kopstuk Vincent Van Quickenborne kanten zich tegen een besparingsvoorstel van de N-VA waarbij er 5 indexsprongen worden opgelegd aan mensen met een uitkering. Vooruit noemt dit "schandalig", Open VLD "te hard en te verregaand". Ook Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) maakt duidelijk dat ze niet wil dat er aan de index wordt geraakt.

De N-VA stelde eerder deze week een plan voor waarbij voor zo'n 21 miljard wordt bespaard. De N-VA wil zo tegen 2029 opnieuw aanknopen met de Europese begrotingsregels, waarbij het tekort maximaal 3 procent van het bbp bedraagt. Daarom wil ze onder meer de werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd en 5 indexsprongen voor uitkeringen en leeflonen.

Dat is mensen die het moeilijk hebben naar beneden stampen

Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere

"Dat is schandalig", zegt Depraetere in De Zevende Dag. "Dat is gewoon letterlijk zeggen aan mensen die het moeilijk hebben of de kansen niet krijgen die ze nodig hebben: "We gaan jullie gewoon naar beneden stampen en ervoor zorgen dat jullie het nog moeilijker hebben, in armoede terechtkomen en finaal op een leefloon eindigen."

Dat is volgens haar geen oplossing: noch voor de economie noch voor de begroting. "Voor ons is dat onbespreekbaar, dat is duidelijk. We hebben net heel veel extra geïnvesteerd in de gezondheidszorg en heel veel extra ingezet op de bescherming van de koopkracht." 

Het verleden heeft aangetoond dat je er met fors besparen alleen niet komt, stipt Depraetere aan. "We gaan natuurlijk niet zomaar in het wilde weg geld kunnen uitgeven, zoals gebeurd is met subsidies van 5.000 euro voor elektrische wagens. Dat zal niet meer mogelijk zijn in de toekomst. Maar we gaan vooral ook moeten hervormen en ervoor zorgen dat meer mensen aan het werk gaan."

Bekijk: De besparingsplannen van de N-VA zijn voor Melissa Depraetere onbespreekbaar.

Videospeler inladen...

"Te hard en te verregaand"

Ook Open VLD kant zich tegen het voorstel van de N-VA. Wie tegen zijn wil werkloos wordt, zoals werknemers bij Van Hool, mag daarvoor financieel niet worden afgestraft, vindt kopstuk Vincent Van Quickenborne. En het is net dat wat de N-VA volgens hem wel voorstelt.    

"Wij vinden dat eerlijk gezegd te hard en te verregaand. Want die mensen die werkloos zijn, hebben daar niet voor gekozen", aldus Van Quickenborne tijdens een debat in De Zevende Dag. 

Bekijk: Ook Vincent Van Quickenborne heeft zo zijn bedenkingen over wat de N-VA voorstelt.

Videospeler inladen...

Dit thema komt ook terug in De Stemtest. Geef hieronder je mening en kom te weten welke partij denkt zoals jij:

Meest gelezen