woensdag 17 januari 2018 - Genk
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Nicole, Lucie, An, Miranda, Mia, Christelle en Moniek van Intesa, met opvoeders Laura en Filip, zijn helemaal klaar voor Bal Special. Tom Palmaers

Mensen met en zonder handicap swingen op Bal Special

“Ik ga blinken, man”

Borgloon/genk

Alles voor een feestje hebben ze in huis: frieten die je tot vloeibare voeding kan mixen, extra toiletten voor rolstoelers, een zelfbedachte mocktail en uiteraard Willy Sommers. Laura Ramaekers (bekend van ‘Idool’) en drie collega-opvoeders van Intesa trappen op 26 januari opnieuw Bal Special op gang in de Limburghal in Genk. Iedereen mag meefuiven. Met of zonder rolstoel, met handicap of zonder. “Ik heb speciaal een rood glitterbloesje gekocht. Ik ga blinken, man”, glundert bewoonster Mia.

Caroline VANDENREYT

“Het is eigenlijk begonnen met een actie voor ‘Music for Life’. Met een paar collega’s zijn we gaan samenzitten en het resultaat was onze eigen mini-versie hier bij Intesa in Borgloon. Ik heb opgetreden en een koor van Sint-Truiden, Guy Swinnen en dj Bobby Ewing”, vertelt Laura Ramaekers (32), opvoedster en in 2004 nog deelneemster aan ‘Idool’. Meer dan 500 mensen kwamen die dag naar het wooncentrum (voor mensen met een mentale of lichamelijke handicap) afgezakt. Wat al snel de goesting tot meer deed groeien. “We wilden iets dat elk jaar terugkeert. Natuurlijk zijn er al evenementen voor mensen met een beperking, maar vaak merkten we: dit of dat kan toch beter voor onze gasten. Als we eens zelf een evenement zouden organiseren? Zoals wij denken dat onze mensen het willen, maar ook mensen zonder beperking. Want dat moet het zijn: een feest voor iedereen.”

Muziek speelt hier een belangrijke rol, er staat altijd iets op. De ene zingt mee, de andere wordt er rustig van Filip CARTENSTADT Opvoeder

Feestje bouwen

“Het was in elk geval een uitdaging. Zoals het vinden van een locatie, want je moet genoeg ruimte hebben voor alle rolstoelen. Zo zijn we uitgekomen bij de Limburghal, ze waren meteen enthousiast”, zegt opvoeder Filip Cartenstadt (33). Het enthousiasme bij het publiek is niet minder. Een paar bewoners van Herkvallei van Intesa schuiven aan en 26 januari staat duidelijk met stip in de agenda. “Ik kan niet wachten”, lacht Mia. “Ik ga meezingen, dansen, een feestje bouwen. Yes! We kijken hier een heel jaar naar uit. Mijn kleren liggen al klaar, ik ga me helemaal opsmukken. Armbanden, ketting en natuurlijk mijn nieuw glitterbloesje. Naar wie ik uitkijk? Ik hoor ze allemaal graag. Als het maar muziek is, dan ben ik gelukkig.”

Op het programma staan artiesten als Willy Sommers, Bart Kaëll en Jettie Pallettie. Filip: “We kijken wat past binnen ons budget en wat nu leeft onder de gasten. Muziek speelt hier een belangrijke rol, er staat altijd iets op. De ene zingt mee, de andere wordt er rustig van.”

Idool

Wie de beste rolstoeldanser zal zijn, die vrijdag? “Ik”, klinkt Mia overtuigd. “Nicole zwiert ook als de besten, hé. Als ze een ‘kriekske’ opheeft”, grapt Filip. Met een 100-tal bewoners en gasten van Intesa zullen ze er zijn, maar ook centra voor mensen met een handicap vanuit heel Limburg en verder zakken af. “Iedereen is welkom. Zo komt er bijvoorbeeld een hele carnavalsvereniging meevieren. Helemaal verkleed, dus dat is nog extra entertainment voor onze gasten. We doen dit ook niet alleen, heel veel vrijwilligers zetten hun schouders onder het bal. En veel sponsors. Zoals CM Limburg en het Wit-Gele Kruis: hun mensen komen na de job vrijwillig bijspringen om onze mensen te verzorgen en te helpen op het toilet”, benadrukt Laura.

Laura Ramaekers nam in 2004 deel aan ‘Idool’. Nu werkt ze in wooncentrum Intesa in Borgloon en samen met enkele collega’s organiseert ze Bal Special in de Genkse Limburghal. Tom Palmaers

Mooie stem

Gaat ze die avond zelf op het podium staan? “Daar is geen tijd voor met de hele organisatie. Maar het kriebelt wel als ik de artiesten bezig zie. Ik zou dan wel schlagers moeten gaan zingen...”

Mia: “Zo jammer, he. We hadden haar graag gezien, want ze heeft zo’n mooie stem.”

“Ik zou ook eens graag optreden”, wil bewoonster An - artiestennaam Hannelore - toch nog meegeven. “Want ik schrijf gedichten. Mag ik, volgend jaar?”

www.balspecial.be. Vrijdag 26 januari, van 16 tot 22 uur, Limburghal Genk. Kaarten kosten 15 euro.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws