© Joris Herregods. Jinnih Beels (links van haar Tom Meeuws, rechts Yasmine Kherbache en sp.a-voorzitter John Crombez) op de persconferentie gisterenavond. “Er was een zekere chemie tussen ons.”

Jinnih Beels komt als onafhankelijke op voor Antwerpse socialisten: “Sp.a sluit meer aan bij de thema’s waar ik voor sta”

Jinnih Beels had er liever iets langer over nagedacht, maar ze kiest ervoor om als onafhankelijke op de lijst van sp.a Antwerpen te staan. “Het was een hartverscheurende keuze.”

Sacha Van Wiele

Voormalig politiecommissaris Beels maakte haar beslissing bekend met Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws, nationaal voorzitter John Crombez en Antwerps gemeenteraadslid Yasmine Kherbache achter zich. En dat iets meer dan dertig uur na het uiteenvallen van Samen, de lijst van sp.a, Groen en onafhankelijken. Beels stond op die lijst op de tweede plek na Wouter Van Besien (Groen) en voor Tom Meeuws.

“Ik had graag iets meer tijd gehad om erover na te denken”, zegt Beels. “Ik heb zelfs nog niet de tijd gehad om echt te rouwen om het uiteenvallen van Samen, toch een project waar ik veel voor heb opgegeven. Ik was ook kwaad op Wouter en Tom. Alleen bleven de vragen komen over mijn politieke toekomst. Na alles te hebben afgewogen, beslis ik om voor sp.a op te komen. Het was een hartverscheurende keuze.”

Keuze van het hart

Beels benadrukt dat ze Groen de afgelopen maanden heeft leren waarderen, maar dat ze uiteindelijk haar hart gevolgd heeft. “In eerste instantie koos ik voor sp.a omdat de partij mij ook als eerste heeft benaderd”, zegt Beels. “Dat speelde een rol. Ik vind mijn visie op de samenleving terug bij sp.a en Groen, maar sp.a sluit uiteindelijk toch iets meer aan bij waar ik voor sta. De visie van sp.a op veiligheid was een belangrijke factor. Dat is door mijn achtergrond bij de politie ook een persoonlijke dada. Maar het gaat ook om diversiteit, het bestrijden van uitsluiting en het betrekken van jongeren.”

Opnieuw gesprekken

Op welke plaats Beels zal staan, is nog niet duidelijk. “Jinnih zal, net als andere onafhankelijke kandidaten, een prominente plaats krijgen”, zegt Tom Meeuws, Antwerps sp.a-voorzitter. “Daarover is vandaag nog niets beslist. Ik wil wel met een frisse lijst met veel onafhankelijken naar de Antwerpenaar trekken. Ook de onafhankelijke kandidaten waar we de afgelopen weken gesprekken mee hebben gevoerd, zullen we opnieuw contacteren. We gaan hen niet onder druk zetten. Net zoals bij Jinnih zal mijn eerste vraag zijn of ze zich nog steeds willen engageren. Als het antwoord ‘ja’ is, volgt de vraag of ze bij sp.a op de lijst willen staan. Ik ontken niet dat ik heel blij was met het antwoord van Jinnih. Ik betreur nog steeds dat we met Wouter Van Besien een compagnon de route zijn kwijtgespeeld. Er was een chemie tussen ons drie en ik vreesde dat ik ook Jinnih zou verliezen.”

Meeuws en Crombez ontkennen dat er een gevecht zou ontstaan tussen sp.a en Groen over de mogelijke onafhankelijke kandidaten die de afgelopen weken werden aangezocht voor Samen. “Wij hebben nog steeds veel respect voor onze ex-partners in Samen”, zegt Crombez. “Het was voor ons wel heel belangrijk dat Jinnih voor ons kiest. Iedereen was zwaar onder de indruk van haar. We gaan de anderen wel de tijd geven om rustig na te denken over de lijst waarop ze willen staan. We zetten niemand onder druk.”

Goeie zaak voor politiek

Antwerps Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien wenste Beels gisterenavond veel succes. Hij was nog voor het bekendmaken van het nieuws op de hoogte gebracht door haar. “Blij dat ze in de politiek blijft”, zegt Van Besien. “Een goede zaak voor het politieke debat in Antwerpen.”

Ook zijn nationaal voorzitter Meyrem Almaci neemt het sportief op. “Straffe, progressieve madam, aanwinst voor de Antwerpse politiek”, gooit ze een bloemetje. “Ik wens haar veel succes.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER