© rr

Vijf jaar cel voor ‘femme fatale’? Viviane V. stak 600.000 euro voorschotten voor vastgoed in eigen zak

Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar cel geëist tegen ‘femme fatale’ Viviane V. (55). Als medewerkster van een makelaarskantoor zou ze de voorschotten voor de aankoop van woningen systematisch in eigen zak hebben gestoken. Zo zouden tientallen mensen opgelicht zijn.

Joris van der Aa

Viviane V. is geen onbesproken blad. De dame werd enkele jaren geleden nog veroordeeld tot vier jaar celstraf, omdat ze haar minderjarige zoon had meegenomen naar Curaçao, buiten het bereik van de biologische vader van de jongen. Viviane V. had toen – in de periode 2011-2012 – al een spoor van financiële puinhopen achter zich gelaten. Omdat talloze schuldeisers achter haar aan zaten, vluchtte ze naar een eilandje op de Nederlandse Antillen, waar ook haar toenmalige minnaar Christiaan van Assendelft de Wijck woonde.

Van Assendelft de Wijck was een steenrijke en berucht Nederlandse projectontwikkelaar, die eveneens eigenaar was van Villa Rose in Schilde. Viviane V. en Christiaan van Assendelft de Wijck zijn intussen geen geliefden meer. Van Assendelft heeft zich burgerlijke partij gesteld tegen zijn voormalige maîtresse. Hij beschuldigt Viviane ervan zijn villa te hebben leeggeroofd. De steenrijke Van Assendelft bleek niet zo steenrijk en werd later door de rechtbank in Antwerpen failliet verklaard.

Gevangenis

Viviane V. keerde uiteindelijk terug uit Curaçao en belandde in de gevangenis, als gevolg van de straf wegens kinderontvoering. Ook de schuldeisers en het parket openden opnieuw de jacht op haar. Een 50-tal gedupeerden hebben zich intussen bij de rechtbank gemeld.

Openbaar aanklager Julie Anthonis portretteerde Viviane V. als een ware femme fatale die haar vrouwelijke charmes gebruikte om mensen te manipuleren en te bedriegen. “De kans dat deze vrouw opnieuw zou toeslaan, is enorm groot. Daarom kan alleen een lange gevangenisstraf een gepast antwoord zijn. Daarom eis ik de maximumstraf van vijf jaar, een boete van 6.000 euro en de verbeurdverklaring van de verduisterde bedragen.”

Viviane V. stortte zich samen met haar toenmalige zakenpartner Stephan D.H. op de bemiddeling in vastgoed, via het makelaarsbedrijf Viver bvba/Immo De Landheer. “Stephan D.H. had een licentie als makelaar, onze cliënte had vooral verkooptalent”, zo portretteerden Joke Kerremans en Tim Smet de dame.

600.000 euro voorschotten

Stephan D.H., een getrouwde zakenman, ging ook een relatie aan met Viviane V. en dat leidde ertoe dat hij de controle over zijn bedrijf en zijn medewerkster verloor. Tussen 2011 en 2012 zou Viviane V. de voorschotten van negentien vastgoedtransacties in eigen zak gestoken hebben. Het Openbaar Ministerie raamt de “criminele buit” op ruim 600.000 euro. Stephan D.H. ontdekte wat voor een financiële putten zijn minnares had geslagen. De man werkte zich jarenlang te pletter om de gedupeerden terug te betalen. Hij ging ook leningen aan om de slachtoffers te vergoeden.

Het parket zegt overtuigd te zijn van de onschuld van Stephan D.H. De raadkamer heeft hem dan ook buiten vervolging gesteld. De hele zaak heeft het leven van de makelaar en zijn gezin wel verwoest. Begin dit jaar sprong hij van een gebouw, zijn dood tegemoet. Zijn weduwe was gisteren aanwezig op het proces. “Deze vrouw is er mee verantwoordelijk voor dat ik nu met een hoop schulden achterblijf.”

Viviane V. liet zich niet zien op de rechtbank. Tot grote spijt van haar advocaten, die probeerden om het beeld van de ijskoude en meedogenloze oplichtster wat bij te stellen. “Ze werkt nu als verpleegster in een ziekenhuis. Ze erkent dat ze fouten heeft gemaakt, maar ze heeft al die fouten niet doelbewust gemaakt.”