Het FAST legt de focus op criminelen die op de vlucht zijn voor een gevangenisstraf van minstens 5 jaar.
Foto: Belga/Interpol

Van Ibrahim Akhlal tot 'Dikke Nordin': FAST arresteerde vorig jaar 168 voortvluchtige criminelen

Het Fugitive Active Search Team (FAST) van de federale gerechtelijke politie heeft vorig jaar 168 voortvluchtige criminelen kunnen opsporen en oppakken. Dat heeft minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) bekendgemaakt. 61 van die arrestaties gebeurden in ons land, 107 in het buitenland. Onder hen: topcriminelen Ibrahim Akhlal en 'Dikke Nordin'.

Het FAST legt de focus op criminelen die op de vlucht zijn voor een gevangenisstraf van minstens 5 jaar.Ā Dat betekent dat de eenheid van de gerechtelijke politie voornamelijk kopstukken van criminele organisaties of daders van zware geweldfeiten opspoort, die mogelijk een gevaar vormen voor burgers.

Daarnaast levert het FAST sinds 2021 ook bijstand voor de opsporing van voortvluchtige verdachten. Criminelen hoeven dus niet langer een gevangenisstraf op hun naam te hebben staan voordat het FAST hen op de hielen kan zitten.

Topgangsters

"In 2023 konden in totaal 168 voortvluchtige criminelen waar het FAST naar op zoek was worden aangehouden, van wie 61 in Belgiƫ", zegt minister Van Tigchelt. "53 van deze voortvluchtigen werden door het FAST zelf opgepakt, voor de overige arrestaties kon het team op steun rekenen van andere lokale en federale politie-eenheden. Voor de arrestaties in het buitenland werd er samengewerkt met FAST-teams uit andere landen of met de lokale politiemacht."

Onder de criminelen die vorig jaar werden opgepakt door het FAST zit onder meer de Brusselse topgangsterĀ Ibrahim Akhlal. Hij werd in ons land veroordeeld tot 21 jaar cel voor verschillende brutale overvallen. Nadat hij tot twee keer toe kon ontsnappen uit de gevangenissen van Sint-Gillis en Guinee werd hij op 14 juli 2023 gearresteerd op de grens tussen MauritaniĆ« en Marokko.

Een andere grote naam op het conto van het FAST is Nordin El Hajjioui, alias 'Dikke Nordin'. HijĀ wordt verdacht van grootschalige cocaĆÆnehandel, illegale wapenhandel en drugsgeweld. De Antwerpse drugsbaron vluchtte in 2016 naar Dubai. Daar kon hij in de herfst van 2023 opnieuw gevat worden. Eind maart werd 'Dikke Nordin' overgevlogen naar ons land om hier berecht te worden.

"Als criminelen denken dat ze onaantastbaar zijn in het buitenland, dan kan ik hen zeggen dat we hen opjagen", aldus Van Tigchelt. "En als we zeggen dat we geen straffeloosheid aanvaarden, dan betekent dat niet alleen hen opsporen, maar ook hen arresteren en naar hier krijgen. Daarachter schuilt een hele machinerie, maar het FAST is met haar 16 leden dan ook een van de vlaggenschepen van de federale politie."

Essentieel voor het FAST is de samenwerking met andere partners. "We kunnen rekenen op de collega's in binnen- en buitenland", benadrukt Gerry Van Loock, hoofd van het FAST. "5 jaar gelden hadden we nog 1.900 openstaande dossiers, vandaag zijn dat er 900. Niet alleen onze personeelsbezetting is versterkt, we gebruiken ook nieuwe methodes en leren uit elk dossier."

We moeten niet alleen achter de criminelen aangaan, maar ook achter hun crimineel vermogen

Gerry Van Loock, hoofd FAST

De dienst staat wel nog voor een aantal uitdagingen, zegt Van Loock.Ā "We moeten niet alleen achter de criminelen aangaan, maar ook achter hun crimineel vermogen, en dus werk maken van het strafuitvoeringsonderzoek. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke voortvluchtigen die zich schuilhouden in landen die zij als 'veilige havens' beschouwen."

"Dankzij onder meer inspanningen door de minister van Justitie wordt er wel een vertrouwensband opgebouwd met de autoriteiten in deze landen. Zo hebben we al een aantal zogenoemde 'high value targets' kunnen laten arresteren in de Verenigde Arabische Emiraten, maar daar zitten nog een twintigtal dergelijke doelwitten ondergedoken."

Meest gelezen