22 september 2017 om 03:00
Luister naar

Muziekcolumn: Arcade Fire lijdt aan religieuze borderline

De zomer hield qua weer en warmte misschien niet over, maar gelukkig waren er enkele interessante nieuwe releases. Denk aan de ­Arcade Fire (‘Everything Now’), The War On Drugs (‘A Deeper Understanding’) en heel recent The National (‘Sleep Well Beast’). Stuk voor stuk bands die in het alternatieve muziekcircuit terecht hoge ogen gooien.

Mij puzzelt de Amerikaans-Canadese band Arcade Fire, met het echtpaar Win Butler en Régine Chassagne als spil, vanaf de eerste kennismaking. Dat was met het album Funeral uit 2004. De mix van verfijnde composities, orkestrale energie (zeg maar alle registers open) en de diepzinnige teksten raakten een snaar. Een flinke dosis maatschappijkritiek werd gecombineerd met een diepe worsteling met het christelijke geloof. Dat leverde vier indringende albums op die ik alle vier hoog schat, al nam bij de vierde – geïnspireerd op het denken van de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855) – de twijfel toe. Gaat al het existentiële geworstel nog ergens toe leiden?

Middenin de zomer verscheen Everything Now, voorzien van een bizarre marketingcampagne. Het album laat zich beluisteren als één grote aanklacht tegen de platte consumptiemaatschappij waarin álle behoeften nú meteen vervuld moeten worden. Dus overvoerde de band fans en volgers met informatie en desinformatie, allerhande prullaria (inclusief Arcade Fire-usb-fidget spinner) en bizarre concertvoorschriften. Om gek van te worden, wat precies de bedoeling leek.

Het gelijknamige nummer is al even dubbelzinnig: de vrolijke meezinger, met een aanstekelijk pianoritme, maskeert met z’n mooie buitenkant de inhoudelijk bezongen leegte. Butler gooit zijn frustratie eruit: ‘And every room in my house is filled with shit I couldn’t live without’, ‘Every inch of space in my heart is filled with something I’ll never start.

In de storm aan maatschappijkritiek wordt het christelijke geloof meegezogen. Wie op directe behoeftebevrediging is gericht, zal geneigd zijn ook God voor zijn kar te spannen. Dat wordt in ‘Creature Comfort’ scherp verwoord:

‘Some boys hate themselves / Spend their lives resenting their fathers / Some girls hate their bodies / Stand in the mirror and wait for the feedback / Saying God, make me famous / If you can’t, just make it painless.’

Maar terwijl Arcade Fire zo tekeer gaat tegen een maatschappij die narcistisch is en aan eigenliefde kapot gaat, heb ik de neiging henzelf eens op de divan te leggen. Volgens mij lijdt de band aan religieuze borderline. Het geloof in God wordt aangehaald en weer afgestoten. Het nummer ‘Good God Damn’ (let op de spatie) is er een goed voorbeeld van. Je verwacht, gezien de verschrikkelijke titel, een definitieve afrekening met het geloof. Dat is het niet. Maar wat wel, dat blijft eigenlijk een raadsel. Het refrein luidt:

 

‘Maybe there’s a good God, damn. Could there be a good God, damn?’

 

Is hier de consumptiejunk aan het woord die zich opeens bedenkt: wat als er een goede God is? Kan er een goede God zijn? Dat is schrikken, en daarom de vloek. Of ligt het net anders: overweeg ik de mogelijkheid dat God goed is pas als ik geloof dat Hij mij – uniek en centraal in m’n eigen bubbel (narcisme dus) – geschapen heeft? Dat laatste lijkt de suggestie, gezien het slot: ‘Maybe there’s a good God, if He made you. If He made you.’

Dat maakt het nummer niet minder irritant. Bij het luisteren blijft de tekst als vloek ‘rondzingen’.

Het album eindigt met het filosofische ‘We Don’t Deserve Love’, een reflectie op het geheel. In dat reële en pijnlijke nummer klinkt troosteloze godverlatenheid door: ‘Go on Mary / Roll away the stone / The men you love always leave you alone. / It’s always the Christ-types you waitin on.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Onze afkeer van hobbyvissen en waarom we toch blij waren dat onze zoon ging hengelen

'Andere kinderen deden aan vandalisme, pikten snoep bij de Kruidvat, of waren gameverslaafd. Dan is visser beter, denkt Annemarie van Heijningen, die zich gewetensbezwaard supporter noemt.

nd

Vieze sloten en rivieren zijn niet links of rechts. Ze moeten gewoon schoon

Met het koesteren van je wortels is niks mis. Je kunt pas Europeaan zijn als je weet waar je vandaan komt. En de Europese Unie is daarbij niet per se je vijand: ‘Brussel’ steunt de regio’s volop.’

Bram van de Beek is emeritus hoogleraar symboliek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Een goede pastor zijn - dat kan alleen als het verdriet in je leven is gekomen

‘Je merkt aan een dominee of het verdriet in zijn leven is gekomen’, zei een bejaarde man lang geleden tegen Bram van de Beek, zonder levenservaring in zijn eerste gemeente. Die man had gelijk, weet hij nu.

Maria van Mierlo is schrijver, spreker, eindredacteur en retraitebegeleider. Ze leeft vanuit de cisterciënzer spiritualiteit.

Waarom je niet moet blijven drammen over wat er allemaal fout gaat in de moederkerk

Ik heb domweg geen zin in een column die keer op keer schettert over wat er fout gaat in de kerk, schrijft Maria van Mierlo. Maar het is wel zinvol ons eigen aandeel in de kerk onder ogen te komen. Wees extra alert.

Afbeelding

Zijn tieners en twintigers wel echt zo duurzaam? Blijkbaar is dat lastig en hebben ze de ruimte niet

Lang niet alle jongeren zijn bezig met duurzaamheid, observeert Alexander Bosma. Ze moeten zich namelijk al over zoveel dingen druk maken. Laten we hen daarom een leven gunnen, waarin minder ook genoeg is.

Jan Willem Wits

Er komen regels voor 'versterkte' gebedsoproepen. Hoe Geert Wilders een konijn uit zijn hoed toverde

Geert Wilders heeft echt niks tegen klokgelui. Wel tegen moskeeën. Jan-Willem Wits buigt zich over de afspraak uit het coalitieakkoord: ‘Er komt regulering van versterkte gebedsoproepen.’

 nd

Ik voel me niet geroepen iemand die voor euthanasie kiest, dapper te noemen

Euthanasie bij psychisch lijden wordt gepresenteerd als de goede dood, een waardig alternatief voor zelfdoding. Breng daar maar eens iets tegenin, schrijft Reina Wiskerke

Afbeelding

Thuis wacht de confrontatie met kinderen die niet willen lezen. 'Je laat goudklompjes liggen, kind'

Het was Gerjanne van Lagens droom om thuis een bank vol lezende kinderen en boeken te hebben, 'een plek in de luwte van dit leven'. Maar de werkelijkheid is anders. 'Ze trok haar neus op. Wat een saaiheid, zei ze.'

Afbeelding

'Soms denk ik: hoe ouder de muzikant, hoe beter.' In het spoor van Nits, Martyn Joseph en Neil Young

Bij sommige artiesten is ouder worden eerder een aanbeveling dan probleem, dat weten we al sinds Johnny Cash en Leonard Cohen. Maar ook dit nieuwe muziekjaar wisten breekbare stemmen columnist Gerard ter Horst te raken.