Ombouwen winkels Hema zal jaren duren

Nieuws
Winkelketen Hema zal nog jaren nodig hebben om alle winkels om te bouwen tot de nieuwe formule.
anp
vrijdag 22 september 2017 om 03:00
De afdeling kinderkleding tijdens de opening van de ‘nieuwe’ HEMA in Tilburg.
De afdeling kinderkleding tijdens de opening van de ‘nieuwe’ HEMA in Tilburg. anp / Bart Maat

Tilburg

In Tilburg is donderdag de eerste grote winkel met de nieuwe inrichting geopend. Topman Tjeerd Jegen is optimistisch gestemd over de reactie van de klanten op de formule.

De winkel in Tilburg is ingericht zoals de Hema-zaken in het buitenland zijn vormgegeven. In landen als Spanje en Frankrijk heeft Hema veel succes met de inrichting in zogenoemde ‘belevingswerelden’. Daarbij staan bijvoorbeeld alle damesproducten bij elkaar, in plaats van verdeeld over afdelingen voor kleding, lingerie en cosmetica. Ook de producten voor baby’s zoals rompers en speelgoed zijn bij elkaar te vinden.

Tilburg is een van de vijf grote zaken met de nieuwe inrichting. De andere staan in Antwerpen, Brussel, Veghel en Maassluis. HEMA heeft de formule met succes getest in kleinere vestigingen en nu worden de circa 250 grote winkels van het bedrijf op de schop genomen. Jegen erkent dat deze ombouwoperatie nog een behoorlijke tijd zal gaan duren en grote investeringen vergt. In totaal heeft Hema bijna zevenhonderd winkels in zeven landen.

HEMA zet verder ook nog meer in op voedsel. Zo worden winkels uitgerust met een volledig restaurant voor ontbijt, lunch en avondeten, met bijvoorbeeld pasta en pizza op het menu. Ook komt er een soort café-inrichting, waar ontbijt en lunch worden aangeboden en komt er een afhaalmogelijkheid. Jegen benadrukt daarbij dat Hema verse ingrediënten gebruikt voor zijn voedsel, dat ook vers wordt gemaakt in de winkel zelf. Wel blijft Hema gewoon broodjes rookworst verkopen, zei de topman.

Het winkelbedrijf voert ook wijzigingen door bij kinderkleding. Zo komen de labels ‘jongens’ of ‘meisjes’ te vervallen en zal het kinderassortiment voortaan onder de noemer ‘Kids’ komen te vallen. De keten blijft volgens Jegen uiteraard nog wel gewoon roze en blauwe kinderkleren verkopen, ‘want meisjes kiezen meestal toch nog het vaakst voor een roze jurkje en jongens voor een blauw shirt’.

Hema is al tien jaar eigendom van de Britse investeerder Lion Capital. Volgens Jegen is het mogelijk dat binnenkort wordt aangekondigd dat Hema in de verkoop gaat. Volgende week donderdag komt de winkelketen met cijfers. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.