Direct naar artikelinhoud
Mobiliteit

Verschillen tussen man en vrouw zie je ook in het woon-werkverkeer

Verschillen tussen man en vrouw zie je ook in het woon-werkverkeer
Beeld Thinkstock

Elk jaar onderzoekt de Universiteit Hasselt de manier waarop wij ons verplaatsen, en dit jaar blijkt duidelijk dat het traditionele rollenpatroon zich ook in onze mobiliteit laat voelen.

Het verschil begint al met het woon-werkverkeer. Omdat vrouwen vaker deeltijds werken, verplaatsen mannen zich het meest voor het werk. Opmerkelijker zijn de verschillen bij verplaatsingen in de vrije tijd. Als vrouwen de deur uitgaan dan is dat meestal om boodschappen te doen, om iemand te brengen of te halen of om een andere praktische reden. Mannen verplaatsen zich veel vaker om te ontspannen, of om iets sportiefs of cultureels te ondernemen.

Mannen nemen ook vaker de auto, terwijl vrouwen vaker het openbaar vervoer gebruiken of te voet gaan. Vrouwen rijden ook vaker mee als passagier terwijl de man achter het stuur zit.

De auto blijkt trouwens nog ruimschoots het populairste voertuig: al vanaf één kilometer kiest de Vlaming resoluut voor de wagen en 65 procent van alle verplaatsingen gebeuren met de auto. Eén op de vijf kruipt zelfs in de auto voor een afstand van minder dan één kilometer.

Mannen nemen vaker de auto, terwijl vrouwen meer gebruikmaken van het openbaar vervoer of te voet gaan. Vrouwen rijden vaker mee als passagier terwijl de man achter het stuur zit

Het autogebruik ligt wel lager dan in 2009. De (elektrische) fiets is populairder dan een paar jaar geleden maar de meeste mensen fietsen toch niet verder dan een vijftal kilometer.