© JHS, belga

Sp.a en Groen tackelen samen De Wever: “Dit beleid heeft nog meer in de hand gewerkt dat we naast elkaar leven”

In Antwerpen heerst er een “feitelijke apartheid” tussen de verschillende nationaliteiten en gemeenschappen die de stad rijk is. Dat was een van de opvallendste uitspraken van Antwerps burgemeester Bart De Wever maandagochtend tijdens de ‘burgemeestersmarathon’ op Radio 2. Die uitspraak zette zowel bij sp.a als Groen, tot voor kort nog kartelpartners bij Samen, kwaad bloed. Jinnih Beels (onafhankelijke bij sp.a), Meyrem Almaci (voorzitter van Groen) en Wouter Van Besien (lijsttrekker voor Groen) reageerden op Facebook. “Het beleid van de laatste jaren heeft nog meer in de hand gewerkt dat we naast elkaar leven”, zo luidt de kritiek unisono.

JoRo

Bart De Wever had het tijdens de uitzending op Radio 2 onder meer over de kiesstrijd en het uiteenvallen van de Samen-lijst, maar hij ging ook dieper in op thema’s als veiligheid en drugsbeleid, zijn stokpaardjes. Een belangrijke strijd die De Wever in zijn stad ziet, met 175 nationaliteiten, is die tegen de “feitelijke apartheid”. “Groepen van mensen leven echt naast elkaar, gaan nauwelijks huwelijken met elkaar aan, gaan niet naar elkaars feestjes. Ze leven wel in vrede samen, maar eigenlijk in apartheid. Dat moet je proberen te doorbreken.” Dat fenomeen zie je ook bij cultuurparticipatie of de deelname aan het publieke leven. “Bepaalde evenementen zijn bijna 100 procent blank”, aldus de donkere analyse van de burgemeester.

Beels: “Beleid leidt tot segregatie”

Al snel na de radio-uitzending liet Jinnih Beels, onafhankelijke op de sp.a-lijst en mogelijk ook toekomstig lijsttrekker, haar ongenoegen blijken over die laatste stelling van de burgemeester. Dat deed ze via een Facebook-post. Ze verwijt De Wever dat hij de verdeling van de maatschappij en de stigmatisering in de hand werkt. “Walk your talk. Het beleid van de laatste jaren heeft nog meer in de hand gewerkt dat we naast elkaar leven. Ik denk aan uitspraken over Borgerhout, weigeren om jongeren te woord te staan, stigmatiseren van bepaalde gemeenschappen naar aanleiding van bepaalde gebeurtenissen”, zo is de harde kritiek van Beels. “Eerst een inclusief beleid voeren en dan kan je participatie verwachten”, zo besluit ze.

(lees verder onder de facebookpost)

Almaci: “Hoe lang zit N-VA al in het bestuur?”

Kort daarop volgde eveneens op Facebook een repliek van Meyrem Almaci, nationaal voorzitter van Groen. “De burgemeester van de Stad Antwerpen maakt zich zorgen over de ‘feitelijke apartheid’ die toeneemt. Ik ook”, zo vat ze haar Facebookpost aan.

Almaci doet enkele beleidssuggesties om die maatschappelijke tegenstellingen het hoofd te kunnen bieden. “Ik wacht op de invoering van echte praktijktesten in de Koekenstad, op een diversiteitsraad die zich over de stedelijke realiteit kan buigen en impact heeft, op investeringen in extra personeel op het terrein voor het agentschap integratie in plaats van de afbouw ervan door de Vlaamse minister, op een integratiepact die naam waardig, op samenwerking met districten en middenveld op het terrein, op een stevig plan dat de segregatie in onze scholen door het watervalsysteem een halt toeroept. (Een hervormingsplan daarvoor werd niet zo heel lang geleden overigens door de Vlaamse regering totaal gesaboteerd na voorzet van deze burgemeester.)”, aldus de visie van Groen.

“Hoeveel jaar zit de N-VA al in het bestuur op Vlaams en Antwerps niveau? Precies”, zo besluit ze met een retorische vraag.

(lees verder onder de facebookpost)

Van Besien: “Tijd voor daden”

Na zijn voorzitter kroop ook Groen-fractieleider in de gemeenteraad Wouter Van Besien in zijn pen. “Na de schuldbekentenis, tijd voor daden. De noodkreet van de burgemeester, die voor een stuk terecht is, komt er na 9 jaar N-VA beleid op integratie”, zo is Van Besien vernietigend voor het beleid van dit stadsbestuur. “Veel Antwerpenaren nemen zelf initiatief om die dreigende kloof te overbruggen. Zij missen erkenning en steun van dit stadsbestuur. De handen in elkaar slaan zou ons al een stuk verder brengen.”

Van Besien noemt het de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur om de dreigende segregatie te voorkomen. Van Besien doet net als zijn voorzitster enkele concrete voorstellen die stappen vooruit moeten betekenen: voer echte praktijktesten in, richt een diversiteitsraad op die zich over de stedelijke realiteit buigt, investeer in middenveld en op het terrein.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2018